Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

UDRUGA BAŠTINIK

U Krvavcu predstavljeni rezultati istraživanja ‘Tomine jame’, po mnogome specifičnog anhijalnog speleološki objekt

Objavljeno prije

U organizaciji Općine Kula Norinska i Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik sinoć je u Domu kulture u Krvavcu održana Javna tribina na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja ‘Tomine jame‘.

Posebnost Tomine jame je u tome što je to jedini do sada pronađeni anhijalni speleološki objekt na području doline Neretve i od svih poznatih anhijalnih objekata se nalazi najdublje u kopnenoj unutrašnjosti Hrvatske. Anhijalni speleološki objekti sadrže vodena tijela koja na površini imaju slatku, a u dubini morsku vodu. Radi kompleksnog staništa, u njima živi izrazito zanimljiva i rijetka fauna.

Tijekom dosadašnjih istraživanja u sloju slatke vode je pronađeno nekoliko stigobionata (obveznih špiljskih vodenih životinja): špiljski cjevaš (Marifugia sp.), jednakonožni rak (Monolistra sp.), špiljska kozica (Troglocaris sp.) i rakušac (Niphargus sp.). Nalaz špiljskog cjevaša je posebno značajan jer je to prvi nalaz te skupine u nekom anhijalnom objektu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Svi dosadašnji nalazi su iz isključivo slatkovodnih staništa.

Tomina jama predstavlja jedinstven speleološki objekt na području Hrvatske, sa značajnim životnim zajednicama i u slatkoj i u slanoj vodi. Također, mogla bi poslužiti kao prirodni laboratorij za istraživanje biogeokemije redoks osjetljivih metala, ističu iz Udruga Baštinik.

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja u 2022.

Objavljeno prije

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja u 2022. godini koji je otvoren u razdoblju od 19. siječnja do 17. veljače 2022. godine.

Za poticajna sredstva po ovom pozivu mogu se kandidirati nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata i nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom koji nisu koristili niti jedan od oblika mjere stručnog osposobljavanja, odnosno poticanja obrazovanja u provedbi svih dosadašnjih programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji .

Za poticajna sredstva za podmirivanje troškova obrazovanja mogu se kandidirati osobe iz ciljne skupine koje su nezaposlene najmanje 15 dana u trenutku podnošenja zahtjeva, ukoliko nisu upisali obrazovanje, ili su  obrazovanje upisale nakon 14. svibnja 2021. godine, a prije upisa obrazovanja su bile nezaposlene najmanje 15 dana.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osobe iz ciljne skupine koje su obrazovanje upisale nakon 14. svibnja 2021. godine, a prije upisa obrazovanja su bile nezaposlene najmanje 15 dana, te su završile i samostalno podmirile troškove obrazovanja u cijelosti, mogu podnijeti zahtjev za povrat sredstava uloženih u obrazovanje. Poticajna sredstva za podmirivanje troškova obrazovanja po ovom javnom pozivu moguće je odobriti za stjecanje prvog zanimanja, prekvalifikaciju,  osposobljavanje,  usavršavanje te  stjecanje dodatnih znanja i vještina.

Ministarstvo može snositi troškove obrazovanja kroz navedene programe javnog poziva do iznosa od 12.000,00 kuna (dvanaesttisuća kuna) po osobi, isplatom izravno obrazovnoj ustanovi koja provodi obrazovanje, a iznimno, ukoliko su ispunjeni svi javnim pozivom propisani uvjeti, može se izvršiti povrat sredstava polazniku koji je samostalno podmirio troškove obrazovanja.

Poticajna sredstva ne mogu se ostvariti za podmirivanje troškova obrazovanja unutar sustava visokog školstva odnosno nije moguće sufinancirati troškove sveučilišnog i stručnog studija niti obrazovanje na veleučilištu i visokoj školi.

Poticajna sredstva ne mogu se ostvariti za podmirivanje troškova polaganje vozačkog ispita svih A i B kategorija te AM kategorije.

Zahtjevi s obveznom dokumentacijom podnose se na adresu: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb, isključivo putem pošte ili osobno, u zatvorenoj omotnici s naznakom „Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja“ zaključno do 17. veljače 2022. godine.

Tekst javnog poziva, kao i pripadajući obrazac zahtjeva, dostupni su na mrežnoj  stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, u Ministarstvu hrvatskih branitelja te u Područnim odjelima Ministarstva u županijama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije