Ostanimo u kontaktu

UDRUGA BAŠTINIK

U Krvavcu predstavljeni rezultati istraživanja ‘Tomine jame’, po mnogome specifičnog anhijalnog speleološki objekt

Objavljeno prije

U organizaciji Općine Kula Norinska i Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik sinoć je u Domu kulture u Krvavcu održana Javna tribina na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja ‘Tomine jame‘.

Posebnost Tomine jame je u tome što je to jedini do sada pronađeni anhijalni speleološki objekt na području doline Neretve i od svih poznatih anhijalnih objekata se nalazi najdublje u kopnenoj unutrašnjosti Hrvatske. Anhijalni speleološki objekti sadrže vodena tijela koja na površini imaju slatku, a u dubini morsku vodu. Radi kompleksnog staništa, u njima živi izrazito zanimljiva i rijetka fauna.

Tijekom dosadašnjih istraživanja u sloju slatke vode je pronađeno nekoliko stigobionata (obveznih špiljskih vodenih životinja): špiljski cjevaš (Marifugia sp.), jednakonožni rak (Monolistra sp.), špiljska kozica (Troglocaris sp.) i rakušac (Niphargus sp.). Nalaz špiljskog cjevaša je posebno značajan jer je to prvi nalaz te skupine u nekom anhijalnom objektu.

Svi dosadašnji nalazi su iz isključivo slatkovodnih staništa.

Tomina jama predstavlja jedinstven speleološki objekt na području Hrvatske, sa značajnim životnim zajednicama i u slatkoj i u slanoj vodi. Također, mogla bi poslužiti kao prirodni laboratorij za istraživanje biogeokemije redoks osjetljivih metala, ističu iz Udruga Baštinik.

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE PLOČE

Poziv na edukativno predavanje ‘Suradnjom do uspjeha – Udruga Radost – moj drugi dom’

Objavljeno prije

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na edukativnom predavanju doktorandice Andree Gašpar Čičak, mag.rehab.educ koje će se održati dana 02. studenog 2020. s početkom u 10:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Ploče.

Naziv predavanja je “Suradnjom do uspjeha- Udruga Radost- moj drugi dom” i obuhvaća problematiku s kojom se susreću osobe s teškoćama u razvoju i tjelesnim invaliditetom, važnost uloge Udruge i stručnjaka, potrebe i mogućnosti suradnje za postizanje napretka sveopćih uvjeta njihovih života.

Predavanje predstavlja jednu od niza aktivnosti projekta “20 godina radosti za Radosne” kojim Udruga Radost obilježava 20 godina djelovanja. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Broj sudionika je ograničen i molimo Vas da poštivate mjere i preporuke Stožera civilne zaštite.

Poziv na edukativno predavanje 02.11.2020.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije