Ostanimo u kontaktu

UDRUGA BAŠTINIK

U Krvavcu predstavljeni rezultati istraživanja ‘Tomine jame’, po mnogome specifičnog anhijalnog speleološki objekt

Objavljeno prije

U organizaciji Općine Kula Norinska i Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik sinoć je u Domu kulture u Krvavcu održana Javna tribina na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja ‘Tomine jame‘.

Posebnost Tomine jame je u tome što je to jedini do sada pronađeni anhijalni speleološki objekt na području doline Neretve i od svih poznatih anhijalnih objekata se nalazi najdublje u kopnenoj unutrašnjosti Hrvatske. Anhijalni speleološki objekti sadrže vodena tijela koja na površini imaju slatku, a u dubini morsku vodu. Radi kompleksnog staništa, u njima živi izrazito zanimljiva i rijetka fauna.

Tijekom dosadašnjih istraživanja u sloju slatke vode je pronađeno nekoliko stigobionata (obveznih špiljskih vodenih životinja): špiljski cjevaš (Marifugia sp.), jednakonožni rak (Monolistra sp.), špiljska kozica (Troglocaris sp.) i rakušac (Niphargus sp.). Nalaz špiljskog cjevaša je posebno značajan jer je to prvi nalaz te skupine u nekom anhijalnom objektu.

Svi dosadašnji nalazi su iz isključivo slatkovodnih staništa.

Tomina jama predstavlja jedinstven speleološki objekt na području Hrvatske, sa značajnim životnim zajednicama i u slatkoj i u slanoj vodi. Također, mogla bi poslužiti kao prirodni laboratorij za istraživanje biogeokemije redoks osjetljivih metala, ističu iz Udruga Baštinik.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

53 nova slučaja zaraze koronavirusom, tri osobe iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 20 osoba muškog i 33 osobe ženskog spola: 21 iz Dubrovnika, 13 iz Župe dubrovačke, šest iz Stona, četiri iz Dubrovačkog primorja, tri iz Metkovića, dvije iz Konavala i Ploča te jednoj iz Orebića i Trpnja.

Izliječeno je 49 osoba: 29 iz Dubrovnika, pet iz Župe dubrovačke, četiri iz Konavala i Metkovića, dvije s Mljeta i iz Stona te jedna iz Dubrovačkog primorja, Opuzena i Vele Luke.

U posljednja 24 sata obrađena su 594 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 132 353 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 976 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 937 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije