Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

UDRUGA BAŠTINIK

U Krvavcu predstavljeni rezultati istraživanja ‘Tomine jame’, po mnogome specifičnog anhijalnog speleološki objekt

Objavljeno prije

U organizaciji Općine Kula Norinska i Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik sinoć je u Domu kulture u Krvavcu održana Javna tribina na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja ‘Tomine jame‘.

Posebnost Tomine jame je u tome što je to jedini do sada pronađeni anhijalni speleološki objekt na području doline Neretve i od svih poznatih anhijalnih objekata se nalazi najdublje u kopnenoj unutrašnjosti Hrvatske. Anhijalni speleološki objekti sadrže vodena tijela koja na površini imaju slatku, a u dubini morsku vodu. Radi kompleksnog staništa, u njima živi izrazito zanimljiva i rijetka fauna.

Tijekom dosadašnjih istraživanja u sloju slatke vode je pronađeno nekoliko stigobionata (obveznih špiljskih vodenih životinja): špiljski cjevaš (Marifugia sp.), jednakonožni rak (Monolistra sp.), špiljska kozica (Troglocaris sp.) i rakušac (Niphargus sp.). Nalaz špiljskog cjevaša je posebno značajan jer je to prvi nalaz te skupine u nekom anhijalnom objektu.

Svi dosadašnji nalazi su iz isključivo slatkovodnih staništa.

Tomina jama predstavlja jedinstven speleološki objekt na području Hrvatske, sa značajnim životnim zajednicama i u slatkoj i u slanoj vodi. Također, mogla bi poslužiti kao prirodni laboratorij za istraživanje biogeokemije redoks osjetljivih metala, ističu iz Udruga Baštinik.

VOZAČI PRIPAZITE NA PAPUČICU

Policija najavljuje pojačan nadzor brzine kretanja u prometu, u srijedu tijekom 24 sata

Objavljeno prije

Kako je već najavljeno, u srijedu 21. travnja od 00,00 do 24 sata provoditi će se 24-satni nadzor brzine kretanja vozila. Akcija će se provoditi u isto vrijeme u svim zemljama Europske unije, pa tako i na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj, temeljem plana ROADPOL-a, mreže prometnih policija.

Ovom akcijom želi se podići razina svijesti kod vozača u odnosu na brzinu, ali i poštovanje ostalih prometnih propisa kako sudionici u prometu ne bi ugrozili svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Policija će u akciju uključiti maksimalan broj policijskih službenika te svu raspoloživu tehniku kako bi se nadzor odvijao kontinuirano 24 sata na što većem broju lokacija.

Želimo zahvaliti svim građanima koji su nam dostavili svoje prijedloge lokacija za nadzor brzine, koje ćemo uvažiti na svim onim mjestima gdje za to postoje sigurnosni i zakonski uvjeti.

Još jednom naglašavamo da je nepropisna i neprilagođena brzina jedan od glavnih uzroka stradavanja u prometnim nesrećama, a poglavito onim s najtežim posljedicama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije