EUROPSKA KOMISIJA

U interventne mjere za voće i povrće uvrštena i mandarina

Europska komisija je uvažila zahtjev hrvatski predstavnika te će uvrstiti agrume u novi prijedlog Uredbe o interventnim mjerama za voće i povrće

Objavljeno 17. rujna 2014. u kategorijama: Europa, Gospodarstvo, Neretva, News, Poljoprivreda.

Neretvanska mandarina

Na jučerašnjem radnom sastanku Radne skupine za voće i povrće Europske komisije razmatran je prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama u sektoru voća i povrća, a vezano za zabranu izvoza u Rusku Federaciju.

Prema prijedlogu Komisije, a na intervenciju zemalja proizvođača, u prijedlog nove Uredbe uvrštene će biti i mandarine, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Hrvatski predstavnici su na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede EU, koja je održana 5. rujna 2014. godine na kojoj se raspravljalo o ruskoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, skrenuli pažnju na problem izvoza hrvatskog voća (jabuka i mandarina) u Rusiju.

Zatraženo je da se proširi obuhvat proizvoda za koje će se odobriti potpora te uključe agrumi u okvir interventnih mjera.

Europska komisija je uvažila taj zahtjev te će uvrstiti agrume u prijedlog Uredbe. Na taj način će se smanjiti šteta našim proizvođačima voća i povrća, a preporuka ministarstva je da se osim izborenih mjera intervencije pokušaju maksimalno angažirati u traženju plasmana na druga tržišta Europske unije i u treće zemlje.

Proizvodnja mandarina u 2012. godini u Hrvatskoj je iznosila 51.080 tona dok je u 2013. godini iznosila 40.317 tona. Od toga je u 2013. godini u Rusiju izvezeno 3.307 tona u vrijednosti od 1.529.996 eura.

Europska unija je za sektor voća i povrća predvidjela 3 mjere: Mjera povlačenja s tržišta, Mjera zelena berba i Mjera neubiranje plodova.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari