Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

VODIČKI FESTIVAL ŽUDIJA

U Imotskom održan 16. Festival žudija, nastupilo čak sedam neretvanskih društava

Objavljeno prije

16. Vodički Festival žudija - Milenijska fotografija Šime Strikomana

Šesnaesti Vodički Festival žudija – čuvara Isusova groba, okupio je na Uskrsni ponedjeljak u Imotskom, do sada rekordan broj skupina iz tri dalmatinske županije, ali i šire. Od ukupno 32 skupine koje su nastupile, iz Neretve je sudjelovalo čak sedam društva čuvara Isusova groba, i to redom Župa sv.Nikole Metković, Župa Vid, Župa Komin, Župa Rogotin, Župa Vidonje, Župa Opuzen i Župa Slivno-Vlaka. Više od 800 kostimiranih sudionika u živopisnim odorama, te oko 300  voditelja i pučkih kantača. Svi oni u Imotskom, s jednim ciljem, pokazati kako se u našim župama čuva Isusov grob, kako se pjeva za dane Korizme.

Ovaj jedinstveni događaj u organizaciji Franjevačkog samostana i župe svetoga Franje iz Imotskog, te Imotskih žudija, uz potporu žudija iz Vodica, protekao je dostojanstveno. Susret je započeo zajedničkom svetom misom, koju je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman. Potom je održan defile žudija ulicama Imotskog, a potom je Šime Strikoman  na stadionu Gospin dolac snimio i milenijsku fotografiju. Svojim tijelima žudije se oblikovale lik Isusa Krista.

Nakon toga održan je pravi spektakl prikaza padanja čuvara na Isusovom grobu. Pratilo je to mnoštvo vjernika iz svih Imotskih župa, te iz župa susjedne Hercegovine. Uz pjevanje državne himne, pucanje iz kubura kuburaša iz Marije Bistrice, pozdravnim govorima, čuvari Isusova groba, svatko na svoj način oduševio je gledatelje. Veliki događaj za Imotski, završio je zajedničkim ručkom, koji je pripremio vjernički puk Imotskog.

Na današnjoj smotri posljednje je nastupilo društvo Župe Komin koje je dogodine domaćin 17. Vodičkog Festivala žudija, a valja napomenuti i da za dvije godine festival seli na sjever u Mariju Bistricu.

Tekst i Foto: Slobodna Dalmacija i Branko Markota

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije