Ostanimo u kontaktu

NASILJE JE NEMOĆ, A NE MOĆ

U Gradskoj knjižnici Metković održana tribina o nasilju nad djecom

Objavljeno prije

Tribina o nasilju među djecom 5

U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je održana tribina o nasilju među i nad djecom naziva Kako spriječiti nasilje i gdje potražiti pomoć?

Tribina je se održala povodom Međunarodnog dana prevencije nasilja nad djecom  i u sklopu projekta NASILJE=nemoć, a NE moć!, uz pokroviteljstvo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a organizirala ju je Zajednica Pape Ivana XXIII, OŠ don Mihovila Pavlinovića i Osnovna škola Vrgorac.

Moderatorica tribine bila je socijalna radnica Zajednice Pape Ivana XXIII Gordana Gavicci, a predavale su pedagoginja OŠ Vrgorac Mone Ademi, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Metković Vilma Martić, socijalna radnica Centra za socijalnu skrb Makarska Ana Erceg te psihologinja Zajednice Pape Ivana XXIII Milka Vučić.

Sudionici su mogli saznati kako prepoznati različite vrste nasilja kao što je vršnjačko nasilje, obiteljsko, emocionalno, verbalno i virtualno. Predavačice su objasnile da upravo nasilje preko interneta donosi najviše emocionalne štete žrtvi. Nasilnici, uglavnom bez nadzora odraslih, mogu pisati loše stvari o žrtvi, vrijeđati i otvarati grupe o njoj, a poznato je da se ono što je jednom na internetu, više ne može izbrisati. Jedan od sudionika tribine istaknuo je da se po pitanju virtualnog nasilja može nešto zakonski napraviti tek kad se dobije prijepis incidenta. Istaknuo je i da osobe mlađe od 13 godina ne smiju imati Facebook račun za što kažnjeno prijavljen može biti i roditelj.

Predavačice su naglasile da su upravo roditelji glavni čimbenih u suzbijanju nasilja te da ne smiju biti nezainteresirani za ovu temu budući da su istraživanja pokazala da je gotovo svako dijete u jednom trenutku bio i žrtva i nasilnik.

Psihologinja Milka Vučić objasnila je kako prepoznati žrtvu nasilja.

– Pa, najčešće su to djeca koja su povučena, nemaju puno prijatelja, koja u jednom trenutku počnu izbjegavati odlaske u školu zbog neobjašnjenih razloga i ne idu na veliki ili mali odmor, a nasilje se može prepoznati i po primjeni školskog uspjeha. Djeca se rijetko žale da se nešto događa, ali ovo su neki čimbenici u kojima možemo prepoznati da je dijete vjerojatno žrtva nasilja – kazala je Vučić.

Rekla je i da nasilje uglavnom  počinje u osnovnoj školi, a da se u srednjoj školi uglavnom jave internalizirani problemi vezani uz nasilje te da u savjetovalište u sklopu Zajednice Pape Ivana XIII dolaze sve dobne skupine, ali da nerijetko to budu upravo srednjoškolci.

Socijalna radnica Vilma Martić na tribini se osvrnula na obiteljsko nasilje u kojem su upravo djeca najranjivija te je istaknula da se nasilje, u bilo kakvom obliku mora prijaviti te da će centar reagirati.

– Kad se prepozna žrtva nasilja, u svakom slučaju treba odmah, žurno reagirati. Bez obzira na to na koji način smo mi primili neku dojavu o obiteljskom nasilju, anonimno, putem dopisa neke druge ustanove ili je žrtva nasilja sama pristupila Centru za socijalnu skrb, dužni smo odmah obavijestiti policiju – kazala je Martić.

Na tribini se istaknulo i da se treba pomoći i žrtvi, ali i promatračima i nasilniku, i to razvijanjem empatije i tolerancije.

Pedagoginja Mone Ademi kazala je da se u školi u slučaju nasilja pozovu obje strane incidenta, te da se savjetuje i žrtva i dijete koje je bilo nasilno. U svakom slučaju se obavijeste i roditelji i učitelji, a, ako je to potrebno, upućuje ih se i na Centar za socijalnu skrb i savjetovalište. Djeci koje su žrvte savjetuje da incident prijave odraslima i traže pomoć.

– Savjetujem im da definitivno reagiraju i prijave nasilje. Ima slučajeva i kad žrtve ne žele prijaviti nasilje, pa ga prijave neka druga djeca koja su bila pasivni promatrači. Trebaju se obratiti ili stručnoj službi škole ili psihologu, pedagogu, ravnatelju škole, učiteljima i, naravno, roditeljima – rekla je Ademi.

Sve predavačice su se složile da se na nasilje treba na vrijeme i primjereno reagirati te da, ukoliko neka vrata na koja pokucaju kojim slučajem budu zatvorena, da budu uporna u rješavanju svojih problema kako bi nasilje, koje sigurno može uvelike utjecati na cijeli život žrtve, nestalo iz dječjih života.

Marija Jeramaz

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije