Ostanimo u kontaktu

NAPOLEONOVA CESTA UBRZALA JE NASELJAVANJE I RAZVOJ GOSPODARSTVA

U Dubrovniku otvorena izložba ‘Napoleonova cesta u Dalmaciji’

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

U Dubrovniku je povodom 200-te obljetnice Napoleonove smrti otvorena izložba „Napoleonova cesta u Dalmaciji“. Riječ je o prometnici duljine oko 500 kilometara čijim se dijelovima i dan danas koristimo.

Francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji je inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica, a cesta je trebala prolaziti cijelom duljinom ilirskih pokrajina, od Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema jugu. U doba Napoleonove uprave prometna je infrastruktura bila od iznimne važnosti, kako za gospodarstvo i komuniciranje, tako i za potrebe širenja Francuskog carstva.

Do uspostavljanja francuske uprave na području nekadašnje mletačke Pokrajine Dalmacije u četiri stoljeća  ceste se uopće nisu gradile. U izgradnji Napoleonove ceste sudjelovali su brojni inženjeri, francuska vojska i lokalno stanovništvo, iako se ono protivilo uvođenju radne obveze, prisilnog novačenja u vojsku te uvođenju nameta i poreza.

Na projektiranju i nadzoru radili tada poznati inženjeri: Pietro Pecola, Ivan Danilo, Pavao Tironi i mnogi drugi.

Napoleonova obznana iz 1806.godine o uređenju močvara i izgradnji cesta u Dalmaciji značila je zapravo početak izgradnje najvažnije prometnice. Za svoje kratkotrajne vladavine (1806.-1813.), Francuzi su neočekivano brzo izgradili tu cestu, koja se gradila od Knina dolinom Cetine na Sinj, preko mosta kod Trilja i prijevoja Turije, iza Vruje i Biokova, dugačkom dolinom što vodi u Vrgorac i silazi u deltu Neretve, do Metkovića, pa  prema Trstenom, a u segmentima trasa se nastavlja preko dubrovačkog primorja i Konavala prema Herceg Novom i Budvi.

Napoleonova cesta od iznimne je važnosti i za područje Pojezerja i doline Neretve.

Naime, njezinom izgradnjom počelo je intenzivnije naseljavanje područja od Vrgorca do Kule Norinske, ali i područja od Metkovića do Trstenog.

Stanovnici brdsko-planinskih područja preseljavali su na područje današnjeg Malog Prologa, Pozle Gore, Podrujnice, Momića..

S njihovim preseljavanjem intenzivirana je gradnja kuća i gospodarskih objekata, ali se počela razvijati i poljoprivreda i druge gospodarske grane.

KOMIN PRVAK NERETVE

Gusari Komin imaju novu pobjedničku himnu

Objavljeno prije

Udruga lađara Gusari Komin ima novu pobjedničku himnu.

Tekst za pjesmu napisao je Željko Vlahović, glazbu uz Željka Vlahovića potpisuje Domagoj Dominiković, a aranžman, uz također Vlahovića i Jašar Murtezani.

Izvođač je Romeo Krželj Rocky, dok refren pjevaju Željko Vlahović, Domagoj Dominiković i Jašar Murtezan

Video produkcija potpisuje Mateo Vlatković, Studio Idearium.

Donosimo video spot.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije