Ostanimo u kontaktu

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovniku održana završna konferencija za novinare projekta READINESS

Objavljeno prije

U Dubrovniku je danas održana završna konferencija za novinare projekta READINESS. Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo rekao je ovom prilikom kako je suradnja projektnih partnera započela na projektu HOLISTIC koji je je financiran iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.

”Dosada je kroz nekoliko projekata nabavljena vrlo vrijedna vatrogasna oprema, prvi vatrogasni brod, postavljen je video nadzor, a s ovim projektom nabavljena je vrlo vrijedna specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina. Također, osposobljeno je 50 pripadnika vatrogasnih postrojbi za rad na zahtjevnim intervencijama, a napravljena su i seizmološka mjerenja za 50-ak zgrada na našem području”, rekao je žamjenik Cebalo.

Nicola Pavone, voditelj Službe za razvoj i istraživanja Regije Molise istaknuo je kako su opasnosti od požara i potresa velike brige za Italiju jer zbog takvih katastrofa periodično bude kako materijalnih tako i ljudskih žrtava.

”Ovo iskustvo je bilo pozitivno, a kroz njega se utvrdila sudarnja institucija na Jadranu. Posebno smo obratili pažnju na obuku civilne zaštite. Mjerenja su napravljena na zgradama od javnog interesa, a paralelno smo provodili kampanje podizanja svijesti prema građanima, ali i u školama”, rekao je Pavone.

Voditelj projekta READINESS za Županiju Mato Tomljanović zahvalio se projektnim partnerima na suradnji te izrazio nadu u zajednički rad na nekim budućim projektima.

Suradnja među partnerima na projektu READINESS počela je za vrijeme realizacije jednog drugog zajedničkog projekta – HOLISTIC koji se sufinancirao iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Teme i jednog i drugog projekta značajne su za hrvatske i talijanske regije koje, osim gospodarskih, kulturnih i društvenih interesa, vežu i interesi upravo u pitanju sigurnosti i civilne zaštite jer su nam i rizici koji prijete jednaki: požar i potres. Projekt READINESS počeo je 2018. godine, a završava koncem ovoga mjeseca.

Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia.

Projektne aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije vrijedne su milijun i 170 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG Hrvatska – Italija.

Dubrovačko-neretvanska županija uspješno oprema operativne postrojbe civilne zaštite, (posebno vatrogasne postrojbe) korištenjem raspoloživih sredstava iz različitih europskih fondova usmjerenih na prekograničnu suradnju što je slučaj i s projektom READINESS iz programa prekogranične suradnje INETRREG HR-ITA. U sklopu projekta nabavljena je specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina vrijedna 225 tisuća kuna koja se koristila u velikoj vježbi operativnih snaga civilne zaštite s područja naše Županije u lipnju prošle godine u lipnju – PRIPRAVNOST (READINESS) 2018. Zahvaljujući raspoloživim projektnim sredstvima osposobljeno je više od 50 pripadnika vatrogasnih postrojbi za rad u slučaju zahtjevnih intervencija.

Provedena su instrumentalna seizmološka mjerenja 50-tak zgrada od javnog interesa na području naše Županije. Temeljem tih mjerenja i vizualnog pregleda zgrada mogu se izdvojiti seizmički ugroženije građevine, tj. građevine koje će potresnim djelovanjem biti pogođene izraženije od drugih.

Za jednu zgradu provedena je izrazito složena i detaljna analiza i proračun potresne otpornosti. Zbog detaljnosti izvedbe i većih financijskih zahtjeva, ovakve se analize u pravilu izvode samo za građevine kritične infrastrukture za koje je ključno da nesmetano i bez prekida (ili sa što je moguće kraćim prekidom) funkcioniraju nakon djelovanja potresa. Dubrovačko-neretvanska županija u ovom je dijelu projekta uspješno surađivala s Prirodoslovno-matematičkim i Građevinskim fakultetom iz Zagreba.

O detaljnijim rezultatima projekta u ovom smislu razgovarat će se nakon službenog završetka projekta, no važno je napomenuti da se upravo ovakve aktivnosti omogućuju detaljniji uvid u postojeći fond građevina koje bi mogle biti izložene djelovanju budućih potresa, a koje su smatraju neophodnim su i od nemjerljive važnosti za umanjenje seizmičkog rizika u urbanim sredinama.

MEDITERRANEAN CULINARY ARTS

Na radionicu Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija u dolinu Neretve stigli ugostitelji Crne Gore, Makedonije i BiH

Objavljeno prije

Nakon Zagreba i Duge Rese, putujuća MCA radionica Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija stigla je u petak nadomak Metkovića u Hotel Restaurant Villa Neretva. Radi se o izdvojenom dijelu Mediterranean Culinary Arts (MCA) programa pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma koji objedinjuje aktualne kulinarske trendove Mediterana s tradicionalnom kuhinjom za ugostitelje i kuhare te F&B menadžere, a vodi ga chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

Na edukaciji okupili su se chefovi i ugostitelji doline Neretve, Pelješca i Korčule. Bilo ih je iz Slanog, Dubrovnika, Cavtata, te iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Teme su bile filetiranje bijele ribe francuskim i skandinavskim tehnikama, mariniranje brancina za carpaccio agrumima Neretve (limun, naranča i mandarina) te izrada čipsa od kože te ribe. Od fileta brancina napravljeno je glavno jelo u krosti od dalmatinskih začina, a pravio se i rižot sa šafranom i kozicama u temeljcu od ostataka tih rakova i bijele ribe, talijanski tanki kruh focaccia te starinska slastica rožata koja je od doba Mletaka na trpezama u Dalmaciji. Pokazao je Bremec i kako organizirati radno mjesto u kuhinji te dekorirati tanjur po Haute Cuisine standardu; onom koji objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.

Domaćini su bili obitelj Jerković koja je Villu Neretvu pretvorila u međunarodno prepoznatljivu destinaciju, ne samo radi dobre domaće hrane, nego jer su iznimni domaćini koji gostima nude i poseban doživljaj foto safarijima i izletima rukavcima i kanalima Neretve.

“Ova radionica okupila je 30-ak, uglavnom mladih ljudi, koji su stigli sa svih strana regije, što pokazuje da su gladni znanja, žele upoznati nove trendove, vještine, načine i tehnike pripreme. Svakako, moramo pohvaliti Ministarstvo turizma što je se odlučilo podržati ovaj program, prepoznavši potrebe ugostitelja za poboljšanjem gastro ponude Hrvatske. Mi imamo kvalitetne namirnice i odlične temelje u tradicionalnoj gastronomiji, ali treba nam novih znanja koja se nude na ovakvim edukacijama, a poznato je da je ŠKMER udruga koja svojim aktivnostima vodi ka boljitku i kvaliteti, ne samo gastro scene Dalmacije nego i cijele Hrvatske. Istovremeno, žalosno je da je bilo najmanje ugostitelja s područja Neretve. Možda imaju previše znanja” – kazao je Pave Jerković, vlasnik Ville Neretve.

Bremec je i ovaj put demonstrirao jedinstveno umijeće organizacije rada te vrhunske tehnike s ribom. Otkrio je svoje kuharske tajne, odgovarao na bojna pitanja, a puna tri sata sudionici su pratili i zapisivali nove ideje za primjenu u svojim restoranima.

Dodajmo, cjeloviti Mediterranean Culinary Arts program iz kojeg je izdvojena ova radionica, upravo se održava u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji u Splitu. Osim Bremeca, vode ga Stevo KarapandžaHrvoje Zirojević, specijalist za bezglutenske jelovnike Martin Grubiša, najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić te gostujući predavači. Također, kao dio ovog projekta početkom veljače kreće u ŠKMER-u Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse, prva suradnja s pariškim Ducasse Education centrom. Tom prigodom će francuski vrhunski chef i edukator Mark Guillain-Williams domaće profesionalne kuhare educirati o konceptima i metodologiji rada restorana s tri Michelinove zvjezdice Alaina Ducassea, jednog od najvećih kuhara današnjice.

Izvor: hia.com.hr / Foto: ŠKMER + Enzita

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije