Ostanimo u kontaktu

DA SE NE ZABORAVI NAŠA POVIJEST SLAVNA

U Dračevu održana manifestacija ‘DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2015.’

Objavljeno prije

Dračevo - Dani Hercegovačkog ustanka 2015.

Manifestacija DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2015 održala se u Dračevu, u trajanju od 4 dana, od petka, 19. lipnja 2015. do ponedjeljka, 22. lipnja 2015. Manifestacijom se obilježilo 140. godina od početka Hercegovačkog ustanka 1875. – 1878., najvažnijeg događaja 19. stoljeća za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Glavni program obilježavanja, pod motom “…DA SE NE ZABORAVI NAŠA POVIJEST SLAVNA…“ započeo je u petak, 19.lipnja u  17.30 h misnim slavljem u župnoj crkvi u Dračevu kojeg je predvodio don Ivica Puljić, koji se osvrnuo na značaj Hercegovačkog ustanka i važnost ne zaboravljanja žrtava naših predaka.

Nakon svete mise , prigodni program se nastavio na spomeniku žrtvama Hercegovačkog ustanka na Kulini u Dračevu. Nazočne je u ime organizatora pozdravio predsjednik Udruge mladih sela Dračevo „Hercegovac“ Boško Raič, koji je istaknuo da iako je 140 godina prošlo, situacija za hrvatski narod u BiH se nije puno promjenila, te da će Udruga „Hercegovac“ i dalje ustrajati u obilježavanju ovog važnog povijesnog događaja, svidjelo se to nekome ili ne. Raič je obraćanje završio porukom da ne zaboravimo našu povijest slavnu.

Uslijedilo je čitanje teksta o životu Miše Tomaševića Kukice, vođe najvećeg ustaničkog bataljuna, kojeg je pročitala Ana Jurica, član Udruge „Hercegovac“ Dračevo.

Dr.sc Ivo Lučić, hrvatski povjesničar, profesor fakulteta Hrvatskih studija u Zagrebu izlagao je o važnosti Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. , povodima ustanka, kao i utjecaju ustanka na geopolitičku kartu Europe.

U sadržajnom izlaganju Lučić je istaknuo da je hrvatskom narodu uskraćivanje slobode- jednog od temeljnih ljudskih prava bio povod izbijanju ustanka 1875. god.  Nakon prvog Humskog kneza Mihovila, jedan od glavnih simbola njenog identiteta je Herceg Stjepan Kosača, dok za konačnu i modernu afirmaciju imena Hercegovine zasigurno velike zasluge  ima vojvoda don Ivan Musić, kao i njegovi ustanici, a njihov ustanak potvrdio je tadašnjoj europskoj političkoj javnosti hercegovačko ime kao i posebnost njegove vojvodine”, rekao je u svom izlaganju prof. dr. Ivo Lučić.

Paljenjem svijeće i polaganjem vijenca, počast žrtvama Hercegovačkog ustanka odali su članovi Udruge „Hercegovac“ Dračevo. Kulturno umjetnički dio programa uveličali su svojim nastupom HKUD Višići iz Višića, HKUD Zora iz Gorice / Struga i HKUD Herceg-Stjepan – Blagaj / Buna.

Subota, 20.lipnja, sportski dan manifestacije bio je predviđen za malonogometni turnir „…KRUHA I IGARA…“ koji se održao na igralištu OŠ u Dračevu od 16h, a na kojem je sudjelovalo 8 ekipa. Iznimno kvalitetan turnir završio je neizvjesnom finalnom utakmicom u kojoj su slavili domaći momci iz Dračeva u sastavu : Mario Jurica, Robert Bunoza, Bruno Jurica, Ante Pažin, Davor Šutalo i Danijel Jurica. Pobjednicima je pripalo pečeno janje, drugoplasiranoj ekipi iz Višića pečeni odojak, dok je trećeplasiranima, ekipi HNK Višići pripala nagrada od 50 L pive. Nakon finalne utakmice družilo se do dugo u noć uz fair dijeljenje dobivenih nagrada sa ostalim sudionicima turnira, čime je ovaj turnir u potpunosti opravdao svoj naziv.

Trećeg dana manifestacije Dani hercegovačkog ustanka 2015, održala se utrka čamaca „…NERETVOM I KRUPOM KAO NAŠI STARI…“ od 14h, sa startom ispod mosta Tresana na Neretvi, dok je cilj bio pod Kulom na Krupi. Ovu sprintersku utrku čamaca najbrže su odveslali Dario Bulum i Nikola Matić, te im je pripala novčana nagrada u iznosu od 150 KM. U konkurenciji 6 čamaca (12 veslača),drugo mjesto zauzeli su Vidoje Raič i Stanislav Matić, dok su treći stigli Mario Jurica i Zlatko Mrvalj.

Istoga dana, u nedjelju, 21.lipnja, od 20h održala se pjesnička večer hercegovačkih pjesnika „…MUNJA OD GABELE…“. U prekrasnom ambijentu na Kulini, nacionalnom kulturnom spomeniku u Dračevu domoljubnu poeziju čitali su : Jozo Jakiša, Ljubo Krmek, Mario Knežević, Srećko Marijanović, Anita Martinac, Stanko Krnjić, Ivan Baković, Ivo Raguž i Miljenko Stojić. Članovi Udruge „Hercegovac“ na kraju programa uručili su prigodne zahvalnice hercegovačkim pjesnicima.

Prva manifestacija Dani hercegovačkog ustanka završila je u ponedjeljak, 22.lipnja javnom tribinom na temu Značaj hercegovačkog ustanka  za hrvatski narod u BiH, a izlagači su bili Željko Raguž i dr.sc Nino Raspudić.

Izlagačima i gostima pozdravnu poruku uputio je Boško Raič, predsjednik Udruge „Hercegovac“ Dračevo, koji je istaknuo da je velika sličnost vremena Hercegovačkog ustanka, kada su se naši preci za slobodu morali izboriti oružjem, i današnjeg vremena kada je hrvatski narod u BiH prisiljen do slobode doći modernim oružjem – znanjem.

Tribinu čiji je moto „…ZNANJEM DO SLOBODE…“ otvorio je Željko Raguž, ravnatelj Dokumentacijskog centra Domovinskog rata BiH, koji je dao osvrt na povod i uzroke Hercegovačkog ustanka 1875.-1878., te sami tijek ustanka, objasnivši pritom veliki utjecaj stranih sila na događaje za vrijeme trajanja i nakon Hercegovačkog ustanka.

Dr.sc. Nino Raspudić, hrvatski filozof i politički analitičar, osvrnuo se na značaj Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. na današnji položaj hrvatskog naroda u BiH. Raspudić je naglasio kako je napokon došlo vrijeme da sami odlučujemo o svojoj sudbini, te da je iznimno bitno da Hrvati iz BiH sami rješavaju svoje probleme uvažavajući preostale narode i susjedne zemlje. Raspudić je rekao da mu je iznimno drago što je mogao sudjelovati u manifestaciji Dani hercegovačkog ustanka 2015., pohvalivši rad Udruge „Hercegovac“ Dračevo.

Generalni pokrovitelj manifestacije DANI HERCEGOVAČKOG USTANKA 2015 je Općina Čapljina – Ured načelnika,dok je cjelokupni program manifestacije vodio gosp. Ante Bender.

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije