Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

LOVCI OPREZ

U Dalmaciji se pojavila trihineloza

Objavljeno prije

Nakon što je prije mjesec dana iznad Podgore ustrijeljen desetogodišnji vepar zaražen trihinelozom, a čije su meso lovci konzumirali prije analize, bolest je je potvrđena u još dva slučaja blizu Omiša, također kod divljih svinja.

Radi se o trihineli spiralis, opakom parazitu koji se manifestira upalnim i probavnim smetnjama, proljevom, bolovima u mišićima, upalom očnih kapaka , ali i upalom srčanih mišića.

U spomenuta lovišta, kako su izjavili lovci iz Podgore i Omiša, divlje svinje su vjerojatno dolutale iz drugih loviša pa tako možda i iz Bosne i Hercegovine. Divlja svinja može se zaraziti preko raznih prijenosnika, uglavnom miševa ili strvinama drugih životonja koje su bile zaražene pa je potreban iznimno velik oprez prilikom konzumiranja mesa divljih svinja. Meso je , to naši lovci znaju, potrebno nositi na analizu pa tek onda , ukoliko je uredno pripremati  ga za  konzumaciju. Treba reći da se bolest javlja i kod domaćih svinja pa je potrebno analizirati svaku jedinku a ne samo jednu . Ukoliko se meso jede prije kontrole potrebno je meso termički obraditi. Posebno se ne preporučuje konzumacija  suhog mesa , primjerice kobasica koje nisu termički obrađene.

Bolest je u Hrvatskoj bila na vrhuncu 1996.godine kada je oboljelo 575 osoba, a od tada broj oboljelih u stalnom je padu.

S obzirom na educiranost neretvanskih lovaca držimo da će i dalje voditi računa o svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana. Ipak, opreza nikad dosta!

JUBILARNA NOĆ KNJIGE

Gradska knjižnica Metković poziva na predstavu za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!’

Objavljeno prije

U Gradskom kulturnom središtu u srijedu, 21. travnja u 17.30 sati održat će se predstava za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!‘ u izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba.

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina, traje do 45 min, a ulaz je besplatan.

Glavni lik predstave je simpatični medo Grizlijan, koji počinje učiti kako se treba sam snalaziti u svijetu koji ga okružuje. Predstava se bavi problemima sa kojima se susreće svako dijete pri polasku u školu kada mora naučiti kako postati samostalniji i kako prihvatiti odgovornosti. Ova poučna priča uči djecu kako nema smisla plakati nad onime u čemu nisu dobra, već se treba truditi i promijeniti to radom.

Organizator je Gradska knjižnica Metković povodom jubilare, desete Noći knjige.

Predstava će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije