Ostanimo u kontaktu

LOVCI OPREZ

U Dalmaciji se pojavila trihineloza

Objavljeno prije

Nakon što je prije mjesec dana iznad Podgore ustrijeljen desetogodišnji vepar zaražen trihinelozom, a čije su meso lovci konzumirali prije analize, bolest je je potvrđena u još dva slučaja blizu Omiša, također kod divljih svinja.

Radi se o trihineli spiralis, opakom parazitu koji se manifestira upalnim i probavnim smetnjama, proljevom, bolovima u mišićima, upalom očnih kapaka , ali i upalom srčanih mišića.

U spomenuta lovišta, kako su izjavili lovci iz Podgore i Omiša, divlje svinje su vjerojatno dolutale iz drugih loviša pa tako možda i iz Bosne i Hercegovine. Divlja svinja može se zaraziti preko raznih prijenosnika, uglavnom miševa ili strvinama drugih životonja koje su bile zaražene pa je potreban iznimno velik oprez prilikom konzumiranja mesa divljih svinja. Meso je , to naši lovci znaju, potrebno nositi na analizu pa tek onda , ukoliko je uredno pripremati  ga za  konzumaciju. Treba reći da se bolest javlja i kod domaćih svinja pa je potrebno analizirati svaku jedinku a ne samo jednu . Ukoliko se meso jede prije kontrole potrebno je meso termički obraditi. Posebno se ne preporučuje konzumacija  suhog mesa , primjerice kobasica koje nisu termički obrađene.

Bolest je u Hrvatskoj bila na vrhuncu 1996.godine kada je oboljelo 575 osoba, a od tada broj oboljelih u stalnom je padu.

S obzirom na educiranost neretvanskih lovaca držimo da će i dalje voditi računa o svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana. Ipak, opreza nikad dosta!

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

53 nova slučaja zaraze koronavirusom, tri osobe iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 20 osoba muškog i 33 osobe ženskog spola: 21 iz Dubrovnika, 13 iz Župe dubrovačke, šest iz Stona, četiri iz Dubrovačkog primorja, tri iz Metkovića, dvije iz Konavala i Ploča te jednoj iz Orebića i Trpnja.

Izliječeno je 49 osoba: 29 iz Dubrovnika, pet iz Župe dubrovačke, četiri iz Konavala i Metkovića, dvije s Mljeta i iz Stona te jedna iz Dubrovačkog primorja, Opuzena i Vele Luke.

U posljednja 24 sata obrađena su 594 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 132 353 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 976 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 937 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije