Ostanimo u kontaktu

UDRUGA LEPTIRIĆI

U petak u parku obilježavanje Nacionanog dana osoba s cerebralnom paralizom

Objavljeno prije

Foto: Udruga Leptirići

Foto: Udruga Leptirići

Povodom Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom, Udruga Leptirići 04. svibnja 2018. u Gradskom parku u Metkoviću od 13:30 sati održati će kreativnu radionicu za djecu s teškoćama u razvoju, informirati građane o cerebralnoj paralizi i uslugama u zajednici koje pružamo. Svi ste pozvani da obučete nešto zeleno i dođete nas podržati!

Cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih, ali često promjenjivih motoričkih poremećaja uzrokovanih razvojnim poremećajem ili oštećenjem mozga u ranom stadiju razvoja. Uzroci mogu biti prenatalni, perinatalni i postnatalni. Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet rasprava zbog nespecifičnih uzroka i velikih razlika u kliničkoj slici.

Cerebralna paraliza očituje se neuromotoričkim pormećajem kontrole položaja i pokreta tijela, tonusa i refleksa već od dojenačke dobi, a usporen razvoj motorike je uvijek prisutan. Cerebralna paraliza često je popraćena nizom neurorazvojnih poremećaja kao što su epilepsija, poremećaji vida, sluha, govora, osjeta, percepcije te intelektualnim teškoćama. Klasificirana je kao razvojna teškoća budući da rani poremećaji motorike uzrokuju čitav niz ostalih problema od kojih su najčešći gastroenterološki problemi (koji nerijetko dovode do smanjenog rasta i pothranjenosti), respiratorni problemi, poremećaji urodinamike, deformacije skeleta, osteoporoza i razni ortopedski problemi.

Najčešći oblik cerebralne paralize, više 75%, je spastični, a ostatak su ataktički, distoni i atetotski. Učestalost cerebralne paralize kreće se između 2% do 4% i to je najučestaliji tjelesni invaliditet u djetinjstvu. Višestruki poremećaji prisutni su kod više od četvrtine osoba s cerebralnom paralizom. Bez obzira na jačinu oštećenja, cerebralna paraliza je kompleksni invaliditet koji zahtijeva interdisciplinarni pristup i kontinuiranu podršku. Ono što je bitno naglasiti je da cerebralna paraliza nije bolest i ne može se izliječiti ali da se individualnim pristupom i tretmanom mogu ublažiti simptomi, spriječiti daljnje razvojne teškoće i znatno poboljšati kvaliteta života osoba s cerebralnom paralizom.

U slučaju kiše radionica će se održati u Kabinetu za terapije, Hrvatskih iseljenika 2, Metković.

Udruga Leptirići

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije