Ostanimo u kontaktu

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

U četvrtak promocija knjige Nikole Horvata ‘Barinški epitaf: priča sa Pacific Crest Traila’, i projekcija dokumentarca

Objavljeno prije

barinski epitaf_za promopostere

Gradska knjižnica Metković poziva Vas u četvrtak, 11. siječnja, u 19 sati na promociju knjige Nikole Horvata i projekciju dokumentarca o njegovom 4.300 kilometara dugom putovanju na Pacific Crest Trailu.

Nikola Horvat, PCT Thru Hiker je prvi Hrvat koji je savladao pješačku rutu od Meksika do Kanade pod nazivom Pacific Crest Trail dugu 4300 km. Svoja iskustva o 163 dana provedena u divljini Sjedinjenih Američkih Država opisao je u knjizi Barinški epitaf: priča sa Pacific Crest Traila. 

Putovanje je dokumentirano i video zapisima od kojih je, u suradnji s Tinom Borovčakom, snimio nagrađivani dokumentarac Pacific Crest Trail: Tesla – godina početaka.

Nikola Horvat će kroz knjigu i film dočarati avanturu na koju godišnje krene i do 2500 ljudi, ali samo 15% njih uspije doći do kraja.

Gradska knjižnica Metković

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Velikoj vijećnici upriličena svečana prisega sudaca porotnika

Objavljeno prije

U Velikoj vijećnici u Dubrovniku u ponedjeljak je upriličena svečana prisega sudaca porotnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je uvodno istaknula predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović na 17. sjednici skupštine, održanoj 5. listopada, donesena su Rješenja o imenovanju sudaca porotnika, kojim su u skladu sa člankom 119. Zakona o sudovima imenovani suci porotnici Županijskog suda u Dubrovniku, te suci porotnici za mladež Županijskog i Općinskog suda u Dubrovniku.

”Napomenula bi da je u pravnom sustavu Republike Hrvatske funkcija sudaca porotnika vrlo važna kao glas javnosti u sustavu. Stavovi sudaca porotnika, temeljeni na njihovom životnom iskustvu, poštenju, značaju i logici pomažu profesionalnim sucima kod donošenju odluka u sudskom vijeću. Suci profesionalci, predsjednici vijeća, katkad zbog prevelike preopterećenosti pravnim normama i rutinom izgube iz vida onaj životni, iskustveni i logični dio pravnog predmeta, te suci porotnici u takvim slučajevima služe kao jedna vrsta savjetnika i korektiva. Suci profesionalci uvažavaju životno i iskustveno mišljenje porotnika, a porotnici prihvaćaju pravnu i činjeničnu argumentaciju sudaca profesionalaca, te u toj simbiozi doprinose približavanju pojmova „pravo“ i „pravda“ u pravnom sustavu Republike Hrvatske. Želim Vam sve najbolje u Vašem radu i da, kao suci porotnici, donosite što pravičnije i pravednije odluke i time pridonesete ostvarenju boljeg pravnog sustava”, rekla je predsjednica Kosović.

Nove suce porotnike pozdravila je u ime župana Dobroslavića zamjenica Marević koja se novim sucima zahvalila na njihovom doprinosu te im poželila uspjeh u radu.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije