Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

NERETVANSKI ZNANSTVENIK PREMINUO U ZAGREBU

U 81. godini života preminuo prof.dr.sc. Jozo Marević (1940.-2021.)

Objavljeno prije

U nedjelju, 11. travnja, u Zagrebu je u 81. godini života preminuo prof.dr.sc. Jozo Marević, jedan od najpriznatijih hrvatskih leksikografa.

Rođen je u Bagalovićima (Kula Norinska), a nakon osnovne škole završio je klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, te 1966. godine dvije grupe predmeta Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Neko vrijeme radio je u Osnovnoj školi Kula Norinska, zatim u Srednjoj Školi Novska, a od 1971. godine u Školskoj knjizi kao jedan od urednika.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nakon što je magistrirao, doktorirao je pedagoški marketing, 1988. godine.

Organizirao je i vodio nekoliko međunarodnih simpozija o Bleiburgu o čemu je uredio tri knjige.

Autor je šest rječnika (četiri enciklopedijska), prevodio je, redigirao i recenzirao brojne rukopise.

Angažirao se u brojnim svjetskim asocijacijama i udrugama u Hrvatskoj, a sudjelovao je na simpozijima i kongresima kao predavač ili konzultant.

Jozo Marević je autor Hrvatsko-latinskog enciklopedijskog rječnika za što je dobio nekoliko nagrada i priznanja, a za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik i nagradu za znanost Dubrovačko-neretvanske županije.

Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik (2015) smatra se životnim postignućem prof.dr.sc. Joze Marevića. Pedeset tisuća medicinskih riječi i pojmova prevedeni su na više svjetskih jezika.

Prosvjetni radnici u Metkoviću sjećaju se dolazaka preminulog Joze Marevića u škole i školske knjižnice, sjećaju se razgovora s čovjekom nemjerljive energije i znanja koje je želio podijeliti s najmlađima u izravnim razgovorima.

Pokop  prof.dr.sc. Joze Marevića, bit će u Velikoj Gorici.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

63 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula jedna muška osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 63 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 35 osoba muškog spola i 28 osoba ženskog spola: 28 iz Dubrovnika, 16 iz Konavala, 8 iz Vele Luke, 3 iz Župe dubrovačke, 2 iz Korčule te po jedna iz Blata, Lumbarde, Metkovića, Orebića, Pojezerja i Smokvice.

Preminula je jedna muška osoba iz Metkovića (rođ. 1971.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječeno je 170 osoba: 73 iz Dubrovnika, 22 iz Konavala, 15 iz Metkovića, 13 iz Župe dubrovačke, 11 iz Ploča, 9 iz Vele Luke, 7 iz Korčule, 6 iz Opuzena, po tri osobe s Lastova i iz Stona, po dvije iz Kule Norinske, Lumbarde i Orebića te po jedna osoba s Mljeta i iz Slivnog.

U posljednja 24 sata obrađena su 294 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 168.507 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 61 osoba pozitivna na koronavirus, pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, četiri su na respiratoru, a jedna osoba na O2.

U samoizolaciji su 693 osobe, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 981 slučaj kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Redakcija portala Metković NEWS izražava sućut obitelji.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije