Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKI ZNANSTVENIK PREMINUO U ZAGREBU

U 81. godini života preminuo prof.dr.sc. Jozo Marević (1940.-2021.)

Objavljeno prije

U nedjelju, 11. travnja, u Zagrebu je u 81. godini života preminuo prof.dr.sc. Jozo Marević, jedan od najpriznatijih hrvatskih leksikografa.

Rođen je u Bagalovićima (Kula Norinska), a nakon osnovne škole završio je klasičnu gimnaziju u Dubrovniku, te 1966. godine dvije grupe predmeta Njemački jezik i književnost i Latinski jezik i književnost.

Neko vrijeme radio je u Osnovnoj školi Kula Norinska, zatim u Srednjoj Školi Novska, a od 1971. godine u Školskoj knjizi kao jedan od urednika.

Nakon što je magistrirao, doktorirao je pedagoški marketing, 1988. godine.

Organizirao je i vodio nekoliko međunarodnih simpozija o Bleiburgu o čemu je uredio tri knjige.

Autor je šest rječnika (četiri enciklopedijska), prevodio je, redigirao i recenzirao brojne rukopise.

Angažirao se u brojnim svjetskim asocijacijama i udrugama u Hrvatskoj, a sudjelovao je na simpozijima i kongresima kao predavač ili konzultant.

Jozo Marević je autor Hrvatsko-latinskog enciklopedijskog rječnika za što je dobio nekoliko nagrada i priznanja, a za Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik i nagradu za znanost Dubrovačko-neretvanske županije.

Osmojezični enciklopedijski medicinski rječnik (2015) smatra se životnim postignućem prof.dr.sc. Joze Marevića. Pedeset tisuća medicinskih riječi i pojmova prevedeni su na više svjetskih jezika.

Prosvjetni radnici u Metkoviću sjećaju se dolazaka preminulog Joze Marevića u škole i školske knjižnice, sjećaju se razgovora s čovjekom nemjerljive energije i znanja koje je želio podijeliti s najmlađima u izravnim razgovorima.

Pokop  prof.dr.sc. Joze Marevića, bit će u Velikoj Gorici.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije