Ostanimo u kontaktu

ODLAZAK DIVE

U 67. godini u Zagrebu je umrla Vera Zima, jedna od naših najomiljenijih glumica

Zima je dobitnica nagrade ‘Vladimir Nazor‘ za životno djelo te nagrade ‘Fabijan Šovagović‘ za doprinos hrvatskoj kinematografiji

Objavljeno prije

Omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u dobi od 67 godina. Rođena je u Metkoviću 1953. godine, a do 18 godine živjela je u Pločama. Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu “Mećava”, Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića i Fabijana Šovagovića, piše Jutarnji list.

Od tad je glumila u brojnim kazališnim predstavama, televizijskim serijama i filmovima, a jedna od najrecentnijih i najpoznatijih uloga joj je ona u seriji “Odmori se, zaslužio si” za koju je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Za svoj rad u filmu i kazalištu osvojila je brojne nagrade, uključujući Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu (“Oprosti za kung fu”) i Nagradu ‘Fabijan Šovagović’ Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.).

Zima je uz brojne druge nagrade, dobitnica i nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo na području filma.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima.

CENTAR ZA PODUZETNIŠTVO

Održana serija radionica ”Predstavljanje koncepta pametnih sela i poticanje inovacija u ruralnim područjima”

Objavljeno prije

U sklopu Poziva za provedbu aktivnosti Nacionalne ruralne mreže, Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je interaktivne radionice Predstavljanja koncepta pametnih sela i poticanja inovacija u ruralnim područjima u Konavlima (25.11.20220.), u Stonu (26.11.2020.), te u Pločama (27.11.2020.).

Depopulacija i izumiranje sela jedan je od velikih izazova u današnje vrijeme te je njegovo rješavanje od strateške važnosti za cijelu Europu. Kao novi koncept razvoja ruralnih područja nemeću se „pametna sela“ – zajednice u ruralnim područjima koje koriste inovativna rješenja za poboljšanje svoje otpornosti, nadograđujući se na lokalne snage i mogućnosti. Neke od strategija pametnih sela za bolje iskorištavanje resursa i poboljšanje kvalitete života svojih stanovnika su razvoj poljoprivrednih praksi te očuvanje biološke raznolikosti. Podloga za takav razvoj je ekološka proizvodnja uz poštivanje smjernica Zajedničke Poljoprivredne politike (ZPP).

Radionice “Predstavljanje koncepta pametnih sela i poticanje inovacija u ruralnim područjima” održao je prof.dr.sc Davor Škrlec, redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstvo te zastupnik u Europskom parlamentu za mandatno razdoblje 2014 – 2019. godine. Poseban naglasak pridan je obnovi i razvoju ruralnih područja, te procesima tranzicije i digitalizacije. Te je kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj, Anita Flajšlik predstavila tvrtku Agrivi d.o.o, s posebnim naglaskom na važnost inovacija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije