Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

ISTAKNUTI AKADEMSKI KIPAR I SLIKAR

U 65. godini života umro je naš Metkovac Nikola Vučković

Objavljeno prije

U 65. godini života umro je Nikola Vučković (Metković, 5. siječnja 1956.) hrvatski akademski kipar, slikar, ilustrator i dizajner.

Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Splitu, a diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1980. u klasi prof. Alije Kučukalića. Član je HULU-a Split i ULUBIH-a.

Izradio je 11 spomenika i skulptura za javne prostore u Hrvatskoj i BiH. Autor je spomenika žrtvama Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u Bistrini kod Slanog, te spomenika žrtvama Drugoga svjetskoga rata župe Hrasno. Autor je grba i zastave grada Metkovića. Posljednjih nekoliko godina u skulpturi i reljefu u materijalu gipsu, gazi i žici obrađuje temu Kristove muke. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbana u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Maleziji. Živi u Metkoviću i u Širokom Brijegu gdje radi kao redovni profesor kiparstva i kiparske tehnologije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru te gostujući profesor kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Nagrade i priznanja

Nagrada Opuzenskog salona (1986.)
Prva nagrada za crtež na Analu crteža BiH Grand-Prix Mostara (2005.)
Nagrada za skulpturu Križni put na izložbi Pasionske baštine u muzeju Mimara u Zagrebu (2005.)
Prva nagrada za rješenje spomenika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije (2005.)

Iskrena sućut obitelji od redakcije portala Metković NEWS.

JUBILARNA NOĆ KNJIGE

Gradska knjižnica Metković poziva na predstavu za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!’

Objavljeno prije

U Gradskom kulturnom središtu u srijedu, 21. travnja u 17.30 sati održat će se predstava za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!‘ u izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba.

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina, traje do 45 min, a ulaz je besplatan.

Glavni lik predstave je simpatični medo Grizlijan, koji počinje učiti kako se treba sam snalaziti u svijetu koji ga okružuje. Predstava se bavi problemima sa kojima se susreće svako dijete pri polasku u školu kada mora naučiti kako postati samostalniji i kako prihvatiti odgovornosti. Ova poučna priča uči djecu kako nema smisla plakati nad onime u čemu nisu dobra, već se treba truditi i promijeniti to radom.

Organizator je Gradska knjižnica Metković povodom jubilare, desete Noći knjige.

Predstava će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije