Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

U METKOVIĆU NE NUDE SAMO SUNCE I MORE

TZ Grada Metkovića promovira suvremene turističke sadržaje

Objavljeno prije

Foto Ilustracija

U posljednjih nekoliko godina broj turističkih kreveta u Metkoviću porastao je s 250 na oko 450, zahvaljujući naporima samih investitora, ali i pravilnoj promidžbi ukupnih turističkih potencijala doline Neretve u Hrvatskoj i u svijetu.

Rezultati u dolascima i noćenjima svakako će biti puno veći nego prošle. Ne radi se o tako velikim brojkama kao primjerice u priobalju ili u Makarskoj, ali raduje spoznaja da je gostiju sve više. Posebno treba reći da Metković nema morske plaže, te da TZ Grada u svijetu na razne načine promovira prirodne i kulturno povijesne potencijale i znamenitosti, gastronomiju, ciklo-turizam, vinske staze, dakle puno više od klasične „ponude“ na obali, sunca i mora.

Stoga i razvitku turizma kao važne gospodarske grane valja pristupati na suvremeniji i primjereniji  način te gostima nuditi atraktivne sadržaje poput saffari izleta, berbe mandarina, kušanja lokalnih autohtonih proizvoda i autohtone gastronomije,  a ne samo noćenje u apartmanima ili sobama.

Lijep je primjer izgradnje vila za odmor u ruralnim dijelovima kako grada Metkovića tako i u drugim područjima doline Neretve i priobalja gdje gosta vidite kad dođe i kad odlazi, a ima sve na jednom mjestu i što je najvažnije ima svoj mir.

Valja spomenuti iznimne vrijednosti jednog od najpoznatijih prirodoslovnih muzeja , muzej u Metkoviću, te Arheološki muzej u Vidu koji po značajima nalaza predstavlja najvažnije arheološko središte iz doba Antike na Istočnoj obali Jadrana.

MOJ ŽIVOT U PANDEMIJI

Međunarodni projekt Gimnazije Metković ‘Mein Leben in der Pandemie’ dobitnik ‘Nacionalne oznake kvalitete’

Objavljeno prije

Međunarodni projekt Mein Leben in der Pandemie  kojeg su učenici Gimnazije Metković provodili s učenicima partnerske škole iz Njemačke Theodor Heuss Gymnasium nagrađen prestižnom eTwinning nagradom Nacionalna oznaka kvalitete.

Pandemija i iznenadno zaključavanje utjecalo je na sve. Učenici u Hrvatskoj sudjelovali su u učenju na daljinu. Ali kakva je bila situacija u drugim zemljama? Kako su se učenici naše partnerske škole u Njemačkoj nosili s tom situacijom? U projektu smo željeli sagledati različite razine kako se rješava pandemija, kako se društvo nosi s njom, kako se ova neočekivana ružna situacija doživljava u drugim zemljama. Željeli smo se podržati, stvoriti poticaje za razgovor, isprobati zajedno nove stvari . Koliko imamo različitosti I sličnosti u ovoj novoj šokantnoj situaciji za cijeli svijet, Bavili smo se istraživanjima, komunicirali jedni s drugima, raspravljali I dogovarali se,sudjelovali u radionicama, međusobno se bodrili.

Željeli smo vidjeti koliko je različito ili slično postupanje s pandemijom u Njemačkoj i Hrvatskoj. U tu svrhu smo se pozabavili i znanstvenom i društvenom razinom. Učenici su se trebali naučiti baviti istraživanjem podataka i činjenica, vrednovati i uspoređivati dobivene rezultate, izrađivati​ dijagrame i videozapise s uputama, kao i sami proizvoditi dezinficijens. Izabranim medijem učenici su trebali predstaviti svakodnevni život za vrijeme pandemije. Naši ciljevi su bili zajednički za obje škole, a donosili smo ih u dogovoru s učenicima.

Učenici su razrađivali svoju situaciju u Hrvatskoj, a zatim su rezultate dijelili s učenicima iz Njemačke. Te su vrijednosti i empirijske vrijednosti uspoređivali i vrednovali. Također su se održavale redovite video konferencije na engleskom i njemačkom jeziku  na kojima su se učenici dogovarali, vrednovali svoju suradnju i rad na projektu, te donosili nove ideje, usvajali i odrađivali zadatke prihvaćenih ideja.

Teme koje su učenici obrađivali su:
1. Razvoj pandemije u Njemačkoj i Recklinghausenu / Hrvatska i Metković: proljeće, ljeto, zima
2. Mentalno zdravlje u zaključavanju: Kako zaključavanje utječe na raspoloženje učenika? Što utječe na ovo raspoloženje? Kakav utjecaj ima pokret?
3. Pregled izvodljivosti pravila AHA u svakodnevnom životu i u školi
4. Osobno iskustvo s pandemijom (intervjui s različitim generacijama, posebne sudbine)
5. Procjena rezultata: Što možemo naučiti jedni od drugih?
6. Uzajamna podrška, npr. Stvaranje karantenske kuharice s hranom na njemačkom jeziku.

Projekt je predstavljen na raznim obrazovnim platformama i skupovima kao što su: mrežna trodnevna eTwinning edukacija Sustainable Development Goals in a Pandemic World, Pasch susret škola partnera Goethe Instituta, na online školskim novinama https://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/2291-Mein-Leben-in-der-Pandemie.html .

Gimnazija Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije