BAKIN VRT U DOMU

Tvrtka RWE omogućila novi sadržaj u Domu za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković

Objavljeno 13. travnja 2017. u kategorijama: Metković, News.

Bakin vrt u domu - Dom Metković

S dolaskom lijepog vremena, korisnici Doma za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković počeli su uređivati vanjski vrt s povišenim gredicama, zahvaljujući donaciji tvrtke RWE-a Hrvatska i njihovoj inicijativi ‘Umirovljenici i RWE u akciji‘. RWE, jedan od vodećih opskrbljivača električnom energijom i plinom u Hrvatskoj, kroz navedenu je akciju posljednjih mjeseci financirao deset projekata u ukupnoj vrijednosti od 109.000 kuna. RWE provođenjem inicijative „Umirovljenici i RWE u akciji“ želi  naglasiti važnost aktivnog života i socijalne uključenosti osoba u starijoj životnoj dobi.

‘Bakin vrt u domu‘ naziv je projekta za koji je Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković od RWE-a dobio donaciju od 10.000 kuna. U okviru projekta uređuje se vrt na povišenim gredicama kako bi se olakšalo vrtlarenje starijim osobama. Gredice je moguće podesiti na željenu visinu kako bi bili praktični i za osobe u kolicima. U vrtu će se uzgajati voće i povrće s namjerom da osobe smještene u Domu zadrže navike koje su imali kod kuće, da se osjećaju korisno te da provode vrijeme na aktivan način – na svježem zraku i fizičkom aktivnošću.

Bakin vrt u domu - Dom Metković

– Projekt ‘Bakin vrt u Domu’ omoćio je korisnicima da se prvi put susretnu s ovim oblikom vrtlarenja prilagođenim njihovim tjelesnim mogućnostima te su sa čuđenjem dočekali vrt na popločanoj terasi. Povišene gredice omogućuju i teže pokretnim korisnicima aktivnobavljenje vrtlarstvom. kaošto su s oduševljenjem sudjelovali u sadnji jagoda i začinskog bilja, s jednakim entuzijazmom su se nastavili brinuti o biljkama i s nestrljenjem očekuju prve plodove. Obzirom na veliki interes i želju korisnika, nadam se ćemo uskoro proširiti naš povišeni vrt, – izjavila ja ravnateljica doma Vjekoslava Soldo.

– Ovo je jedan od najzanimljivijih projekata koje smo dobili. Mislim da je koncept vrta s podesivim gredicama  odličan te da će korisnici uživati u vremenu provedenom radeći ono što vole i čime su se vjerojatno i doma bavili, prije odlaska u ustanovu, – kaže Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE Energije. – To je bio naš cilj. Potaknuti ljude starije dobi da aktivno provode svoje dane, da se osjećaju korisno, što na kraju dovodi do boljeg psihičkog i fizičkog zdravlja, – kazao je Miliša.

Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković brine se o osobama starije životne dobi, teško bolesnim osobama te odraslim osobama s posebnim potrebama na teritoriju Dubrovačko-neretvanske županije. Trenutno pružaju uslugu dugotrajnog smještaja 36 starijih i teško bolesnih osoba te 20 osoba s posebnim potrebama.

Komentari