Ostanimo u kontaktu

TURIZAM RASTE A RASTE I BROJ NOVOZARAŽENIH

Treba nastaviti raditi i živjeti, sve uz mjere opreza

Objavljeno prije

U proteklih nekoliko dana naglo je porastao broj novozareženih korona virusom, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Mnoge zemlje donose svoja pravila i poduzimaju mjere da se širenju bolesti stane na kraj.

Uz to, neke zemlje u Europi prijete stavljanjem Hrvatske na crvenu listu, dok neke jasno do znanja da je Hrvatska i dalje (za njih) na zelenoj listi.

Slovenski dužnosnici pa i austrijski pozivaju svoje građane da se vrate s odmora u Hrvatskoj, ili da bez velike potrebe ne idu u Hrvatsku !

S druge strane, u zemlji turizma s najljepšom obalom na svijetu, raste broj dolazaka i noćenja gostiju, pretežito iz Njemačke, Češke, Poljske, Slovačke…

Prema eVisitoru u Hrvatskoj je od 1. do 15. kolovoza ostvareno 760 tosuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja turista, što je 63 posto u odnosu na isti razdoblje prošle godine, a od početka ove godine u našoj zemlji ostvareno je 5,8 milijuna dolazaka i 38,7 milijuna noćenja. To je opet 52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iako iz nekih sjevernojadranskih destinacija stižu vijesti da je popunjenost i do 70 posto, na mnogim mjestima to bi na kraju moglo biti oko 60 posto, a negdje i daleko manje.

Podsjetimo, u hrvatskom BDP-eu turizam sudjeluje s oko 20 posto, pa bi svima trebalo biti u interesu baratati činjenicama i težiti još većem broju ostvarenih noćenja.

Međutim, i sami su članovi Nacionalnog stožera CZ objavili postojanje nekoliko novih žarišta korona virusa i sukladno tomu poduzete su odgovarajuće mjere posebice u radu noćnih klubova i kafića.

Nažalost, neki naši mediji temeljito su analizirali te pojave donoseći vlastite zaključke, koje su brže-bolje prenosili inozemni mediji.

Oko noćnih klubova nastala je prava histerija, kao i nakon izjave premijera Plenkovića da smo uspješno odradili (cijelu) sezonu. E, neki su se uhvatili baš za riječ cijelu, i naširoko se raspisali kako sezona još nije završena te da bi i sama država trebala pomagati turističku djelatnost. Neki nisu spomenuli i nastavak premijerove izjave kada je rekao da smo prvo poluvrijeme u turizmu dobili !

Tako predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da bi bilo neodgovorno odustajati od sezone. Kao da netko želi odustati ?

Mikrobilog Gordan Lauc smatra da veći broj zaraženih uopće ne predstavlja problem, jer mnogi s virusom nemaju nikakvih simptoma. On kaže da je bitno sačuvati zdravstveno osoblje, domove za starije i nemožne te stariju populaciju općenito, a sve ostale u Hrvatskoj pustiti da žive i rade, normalno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

A kad su mjere, pa i nošenje maski u pitanju, mnogo je onih koji smatraju da one ništa ne znače, te da su skupe. U Madridu su prosvjedovali protiv obveznog nošenja maski, mnogi se ne bi cijepili protiv covida-19, i tako dalje.

Naše ministarstvo odlučilo je 7.rujna započeti školsku godinu, i za to je osnovano posebno povjerenstvo. Boris Jokić tvrdi da da će škole postati epidemiološke bombe, a Alemka Markotić kaže da povratak djece u škole ne predstavlja rizik za širenje virusa.

No, pred Ministarstvom obrazovanja i školama velika je i odgovorna zadaća kako uz poštivanje distance i drugih mjera u iste učionice smjestiti odgovarajući broj učenika, a posebno ukoliko škole rade u dvije smjene.

POPUŠTAJU MJERE

Plenković: ‘Od 1. ožujka otvorit ćemo terase kafića, dozvoljeni i treninzi u zatvorenom prostoru’

Apeliram na sve da budemo oprezni, imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni. Ako se situacija pogorša mjere se uvijek mogu i pooštriti, rekao je Plenković

Objavljeno prije

Kao što smo vidjeli, naši su tjedni brojevi proteklih 10 tjedana padali za redom, smanjeni su gotovo 11 puta, ali sada bilježimo u odnosu na prošli četvrtak određeni porast na tjednoj razini. No, u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci ovoga trenda, da li je to bilo zbog hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu modela ponašanja. Moramo zadržati veliki oprez, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković dodavši kako se u EU nalazimo uz Dansku po najboljoj tjednoj incidenciji.

Smanjen nam je broj novozaraženih, hospitaliziranih, pacijenata na respiratorima, preminulih, istaknuo je dodavši da to ukazuje da nam je epidemiološka situacija bolja. Stoga je najavio od 1. ožujka popuštanje mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata i sport.

Otvaraju se terase i dopuštaju treninzi u zatvorenom prostoru

– Nakon niza konzultacija, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljima na terasama i otvorenim prostorima. To je bitna novost i smatramo da je to dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, ali uz epidemiološke mjere.  Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima s određenim specifičnostima s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove – rekao je Plenković dodavši kako će o svim detaljima Stožer na sutrašnjoj konferenciji.

Naglasio je kako će Vlada i dalje pratiti poduzetnike gospodarskim mjerama za očuvanje radnih mjesta u okvirima mogućeg.

– Apeliram na sve da budemo oprezni, da pratimo situaciju u drugim zemljama, imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ali u ovom  trenutku mislim da je ovo ona mjera koja je primjerena okolnostima. Ako se situacija pogorša, uvijek se mogu postrožiti mjere – naglasio je Plenković.

24sata.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije