Ostanimo u kontaktu

TURIZAM RASTE A RASTE I BROJ NOVOZARAŽENIH

Treba nastaviti raditi i živjeti, sve uz mjere opreza

Objavljeno prije

U proteklih nekoliko dana naglo je porastao broj novozareženih korona virusom, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Mnoge zemlje donose svoja pravila i poduzimaju mjere da se širenju bolesti stane na kraj.

Uz to, neke zemlje u Europi prijete stavljanjem Hrvatske na crvenu listu, dok neke jasno do znanja da je Hrvatska i dalje (za njih) na zelenoj listi.

Slovenski dužnosnici pa i austrijski pozivaju svoje građane da se vrate s odmora u Hrvatskoj, ili da bez velike potrebe ne idu u Hrvatsku !

S druge strane, u zemlji turizma s najljepšom obalom na svijetu, raste broj dolazaka i noćenja gostiju, pretežito iz Njemačke, Češke, Poljske, Slovačke…

Prema eVisitoru u Hrvatskoj je od 1. do 15. kolovoza ostvareno 760 tosuća dolazaka i 1,7 milijuna noćenja turista, što je 63 posto u odnosu na isti razdoblje prošle godine, a od početka ove godine u našoj zemlji ostvareno je 5,8 milijuna dolazaka i 38,7 milijuna noćenja. To je opet 52 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iako iz nekih sjevernojadranskih destinacija stižu vijesti da je popunjenost i do 70 posto, na mnogim mjestima to bi na kraju moglo biti oko 60 posto, a negdje i daleko manje.

Podsjetimo, u hrvatskom BDP-eu turizam sudjeluje s oko 20 posto, pa bi svima trebalo biti u interesu baratati činjenicama i težiti još većem broju ostvarenih noćenja.

Međutim, i sami su članovi Nacionalnog stožera CZ objavili postojanje nekoliko novih žarišta korona virusa i sukladno tomu poduzete su odgovarajuće mjere posebice u radu noćnih klubova i kafića.

Nažalost, neki naši mediji temeljito su analizirali te pojave donoseći vlastite zaključke, koje su brže-bolje prenosili inozemni mediji.

Oko noćnih klubova nastala je prava histerija, kao i nakon izjave premijera Plenkovića da smo uspješno odradili (cijelu) sezonu. E, neki su se uhvatili baš za riječ cijelu, i naširoko se raspisali kako sezona još nije završena te da bi i sama država trebala pomagati turističku djelatnost. Neki nisu spomenuli i nastavak premijerove izjave kada je rekao da smo prvo poluvrijeme u turizmu dobili !

Tako predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da bi bilo neodgovorno odustajati od sezone. Kao da netko želi odustati ?

Mikrobilog Gordan Lauc smatra da veći broj zaraženih uopće ne predstavlja problem, jer mnogi s virusom nemaju nikakvih simptoma. On kaže da je bitno sačuvati zdravstveno osoblje, domove za starije i nemožne te stariju populaciju općenito, a sve ostale u Hrvatskoj pustiti da žive i rade, normalno, uz poštivanje epidemioloških mjera.

A kad su mjere, pa i nošenje maski u pitanju, mnogo je onih koji smatraju da one ništa ne znače, te da su skupe. U Madridu su prosvjedovali protiv obveznog nošenja maski, mnogi se ne bi cijepili protiv covida-19, i tako dalje.

Naše ministarstvo odlučilo je 7.rujna započeti školsku godinu, i za to je osnovano posebno povjerenstvo. Boris Jokić tvrdi da da će škole postati epidemiološke bombe, a Alemka Markotić kaže da povratak djece u škole ne predstavlja rizik za širenje virusa.

No, pred Ministarstvom obrazovanja i školama velika je i odgovorna zadaća kako uz poštivanje distance i drugih mjera u iste učionice smjestiti odgovarajući broj učenika, a posebno ukoliko škole rade u dvije smjene.

REPRESIJA

Ne nosite masku, na licu mjesta policija će izdavati kazne: ‘One neće biti male!‘

Kako doznajemo, radi se na tome da nacrt izmjene zakona bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade

Objavljeno prije

Nošenje maske za lice kao protuepidemijska mjera više neće biti prepušteno savjesti i dobroj volji građana. Iako je maska na početku bila tek preporuka, a poslije već neko vrijeme i obveza, pojedincima koji se nisu pridržavali odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo se moglo samo dati usmeno upozorenje jer sankcija nema.

U sklopu paketa restriktivnijih mjera premijer Plenković najavio je uvođenje kazni za takve prekršitelje, ali da bi se mogle odrediti kazne, a potom i naplaćivati, nužno je izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, piše Jutarnji.hr.

Kako bi se što prije stvorio zakonski okvir, već u petak sastalo se povjerenstvo koje bi do ponedjeljka trebalo napraviti nacrt. Kako doznajemo, radi se na tome da dokument bude spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak, a nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.

Sugestije policije

Što se tiče same visine kazne, od sudionika povjerenstva doznajemo da nije određena, ali trebala bi biti u skladu sa srodnim europskim zemljama.

– U cilju nam je da prikupimo sve relevantne podatke drugih zemalja te na osnovi toga odlučimo. Novčana kazna trebala bi biti u skladu s našim standardom, no, ipak, sigurno neće biti mala jer onda ne bi imalo smisla i ne bi se postigao cilj, a to je prvenstveno smanjenje broja oboljelih, uz jednu od najvažnijih mjera, a to je pravilno nošenje maske, kaže jedan član povjerenstva.

Također doznajemo da slušaju i sugestije policije koja je uključena u povjerenstvo jer imaju najviše iskustva s prekršajnim kaznama. Plan je i mandatno kažnjavanje, odnosno slično kao s prometnim prekršajima. To znači da se kazna izdaje na licu mjesta, a prekršitelj ima pravo platiti odmah pola cijene ili kasnije punu kaznu.

Što se tiče samog povjerenstva, riječ je o desetak osoba koje dolaze iz Ministarstva zdravstva, koji su i nositelji ovog zakona, HZJZ-a, policije, Stožera civilne zaštite i Inspektorata. Uglavnom je riječ o pravnoj struci, ali uključena je i zdravstvena struka, epidemiolog.

– Budući da je riječ o hitnom postupku, zadali smo si dva-tri dana da dovršimo dokument i da se napravi nacrt. Očekujemo da će u ponedjeljak dokument biti spreman – rekao nam je član povjerenstva o izmjeni zakona.

Postojeći zakon predviđa novčane kazne za fizičke osobe u nekoliko slučajeva. One iznose od osam do 15 tisuća kuna, i to ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere, odnosno izolacije ili samoizolacije u vlastitom domu ili nekom drugom odgovarajućem prostoru, ili ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere karantene. Fizička osoba može biti kažnjena i ako ne prijavi zaraznu bolest.

Dakle, ako je netko pozitivan na covid-19 i to ne prijavi, dobit će kaznu. U ovaj zakon ugrađena je i kazna od dvije tisuće kuna za roditelje koji ne cijepe djecu protiv zaraznih bolesti, stoga preostaje vidjeti hoće li biti novih izmjena kada dođe cjepivo protiv novog koronavirusa.

Manjina stvara problem

Da su kazne u pripremi, potvrdio je i ministar unutarnjih poslova te šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. – Što se tiče izmjene zakona, danas je sastanak radne skupine za izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s jednom temom, a to je kažnjavanje. Htjeli smo to izbjeći, velik dio građana je to prihvatio, ali zbog manjine koja stvara problem vjerojatno ćemo uskoro promijeniti taj dio zakona.

O kaznama se raspravlja, sigurno će to biti malo strože kazne koje bi, po mom sudu, trebale biti mandatne, tj. da se izriču na licu mjesta. Sankcija će biti, ali sad ne mogu biti konkretan pa da me onda radna skupina sutra demantira. O izmjeni zakona odluku donosi Hrvatski sabor – izjavio je Božinović.

Dodao je kako Stožer već devet mjeseci nastoji javnosti objasniti da prihvate najjednostavnije mjere. Sličnog je stava bio i sam premijer koji je rekao kako su izbjegavali kazne, ali se mora napraviti nešto zbog odgovornih, pri čemu je spomenuo liječnike koji riskiraju svoje zdravlje i život za druge.

Kazne za kršenje mjera u Europi od 250 do 1000 eura

Kad je Europu zahvatio prvi val covida-19, većina je poštovala lockdown i restrikcije, uglavnom zbog straha od nepoznatog virusa. Sada dok je drugi val preplavio Stari kontinent, građanska poslušnost je oslabjela. Zbog toga vlade oštrije reagiraju.

Belgija je rekla da više neće izdavati upozorenja, već će odmah početi kažnjavati s 250 eura. Italija je povisila kazne za nenošenje maski na javnim prostorima s 400 na 1000 eura. U Francuskoj je početna kazna 135 eura, a oni koji opetovano krše ovu mjeru platit će i do 3750 eura.  (I. Badanjak)

Iznos kazni po državama

Velika Britanija
850 kuna, udvostručuje se ako se ponovi prekršaj sve do 27.000 kuna. Između lipnja i rujna izrečeno je 89 novčanih kazni

Italija
od 3000 do   7500 kuna

Bosna i Hercegovina
385 kuna, u Sarajevu 2000 kuna

Mađarska
160 kuna u Budimpešti

Austrija
375 kuna

Francuska
1000 kuna

Srbija
320 kuna

Njemačka
375 kuna

Češka
do 2800 kuna

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije