NERETVANSKA STRAŠILA

Tragom mitoloških bića doline Neretve

U okviru međunarodnog znastvenog interdisciplinarnog simpozijuma predstavljen je projekt “Neretvanska strašila – Tragom mitoloških bića doline Neretve” udruge Divina Natura iz Metkovića.

Objavljeno 17. prosinca 2013. u kategorijama: Dubrovačko-neretvanska županija, Metković, News.

IMG_0627

U okviru radnog programa međunarodnog znastvenog interdisciplinarnog simpozijuma “Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti“ održanog u Dubrovniku u Poslijediplomskom središtu od 11-12. prosinca, predstavljen je  projekt “Neretvanska strašila – Tragom mitoloških bića doline Neretve” udruge Divina Natura iz Metkovića.

Ivan Volarević, magistar arheologije te autor projekta, ukazao je potrebu zaštite tradicijske kulturne baštine, u ovom slučaju neretvanske usmene književnosti. Upravo je cilj projekta narodnu usmenu književnost neretvanskog kraja otrgnuti od zaborava te upoznati je s širom javnosti različitih dobnih skupina. Usmena predajna književnost doline rijeke Neretve, a odnosi se mitološka bića koja su ujedno i glavni likovi u pričama, predajama, legendama i epskim pjesmama – trebali bi biti zabilježeni i prenijeti budućim naraštajima u tradicionalnoj, ali i suvremenoj formi (film, knjiga, fotografija, likovno djelo, pjesma, predstava), te stručnjacima za daljnje proučavanje.

Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Dubrovniku je «Neretvanska strašila – Tragom mitoloških bića doline rijeke Neretve», kao segment usmene književnosti neretvanskog područja stavio pod preventivnu zaštitu do donošenja rješenja o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra,  2. rujna 2013.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari