Ostanimo u kontaktu

KAKO SU ŽIVJELI NAŠI STARI

Tradicionalne igre, frizure i fritule u Udruzi ‘Otac Ante Gabrić’

Objavljeno prije

Kako su živjeli naši stari 2, Foto - Udruga 'Otac Ante Gabrić' (16)

Foto: Udruga ‘Otac Ante Gabrić’

Aktivnosti iz projekta izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih Kako su živjeli naši stari u subotu su u Udruzi Otac Ante Gabrić okupile na druženju 50-ak sudionika.

Najprije su se kroz prezentacije Žensko oglavlje nekad i danas i Igre, brojalice i zagonetke upoznali s osnovnim značajkama tradicijskih frizura, njegom kose, priborom za izvedbu frizura, raznim vjerovanjima vezanim za kosu te s glavnim obilježjima i pravilima starinskih igara. Na kraju prezentacijskog dijela zaigrao se i kviz o poznavanju igara užeg zavičaja.

Potom je uslijedio praktični dio. U jednom dijelu prostorije zaigrale su se stare igre, preskakao se konop, brojale razne brojalice… svatko se prisjetio i poneke igre, brojalice ili zagonetke koju su mu ispričali njegovi baka, djed ili stariji susjedi. U drugom dijelu prostorije pravio se razdjeljak na sredini glave i plele su se pletenice. Dok su se jedni igrali, a drugi pleli pletenice, vrijedne ruke mijesile su fritule na starinski način – posne fritule kakve su se pravile i na Badnjak, ali i one malo jednostavnije koje se prakticiraju u novije vrijeme i iziskuju manje vremena za pripremu.

Djeca su stjecala dragocjena iskustva i spoznaje neposrednim doživljajem načina života naših starih jačajući tako svoj zavičajni identitet. Voditeljica  projekta Anđelina  Jerković i izvoditeljice projektnih aktivnosti Paula Miličević, Julija Kaleb, Kristina Roglić, Katarina Petković Galov, Anja Batinović i Divna Dragović zadovoljne su odazivom svih starosnih skupina te interesom roditelja za sudjelovanje na aktivnostima.

Sudjelujući na ovim aktivnostima djeca i mladi izrastaju u osobe koje poznaju, vole i njeguju svoju kulturnu baštinu  te  tako istovremeno uče poštovati i tradiciju drugih. Projekt se provodi do kolovoza pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Udruga ‘Otac Ante Gabrić’

Najčitanije