Ostanimo u kontaktu

OSVRT NA 2017. GODINU

Tijekom protekle godine pokrenuto rješavanje brojnih problema

Objavljeno prije

Metković iz ptičije perspektive, panorama

Na kraju godine obično se analiziraju postignuti rezultati u gospodarstvu, zapošljavanju, društvenom standardu i na drugim područjima života i rada u jediniciama lokalne samourave, na razini županija ili države.

Kako je i politika neizostavni dio svakodnvenog života građana, analizira se i stanje na tom području.

Što se tiče Metkovića, drugog grada po veličini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u političkom životu najviše interesa izazvali su lokalni izbori na kojima je HDZ uz potporu HSS-a ostvario prevlast u gradskom vijeću, dok je za gradonačelnika izabran Dalibor Milan (HDZ). To je ujedno značilo i odlazak Mosta u oporbu. Koalicija SDP-HSU dobila je jednog vijećnika.

Potkraj godine eksplodirala je prava politička bomba u redovima HSS-a, jer je Stipo Gabrić Jambo dao ostavke na sve funkcije u toj stranci, od lokalne i županijske do državne (stranačke) razine, pa će kao nezavisni vijećnik nastaviti djelovati u GV Metkovića i u Županijskoj skupštini.

HDZ je nakon duljeg razdoblja preuzeo gradsko kormilo sa željom da ga sačuva i na dulje staze.

Kao jedan od prvih poteza, u znak poštivanja volje većine birača, gradonačelnik Dalibor Milan je ukinuo naplatu parkinga na području grada Metkovića.

U ovom kratkom vremenu drugog dijela 2017. godine možemo reći da se gradonačelnik Milan držao svoga predizbornog programa, pa iako prazne gradske blagajne uspio je ostvariti neka svoja predizborna obećanja. Ali problema ima kao u priči. Zajedno sa GV locirane su glavne odrednice u razvoju Metkovića pa će i od realizacije utvrđenih projekata zasigurno ovisiti i trajanje njihove vladavine.

Jedan od najtežih svakako je prometna povezanost odnosno velik broj prometnih problema, od novog Međunarodnog graničnog prijelaza Metković, za kojeg smo u zadnjim danima 2017. ipak vidjeli da se na tom pitanju itekako radilo, Vlada RH je osnovala Povjerenstvo za rješavanje toga, za građane Metkovića jako bitnog pitanja. Nadalje, spajanje Metkovića s Autocestom kod Novih Sela, a tu su i vječiti manjak parkirališnih mjesta, loša signalizacija u samo centru i na periferiji te potreba uređenja prometnica i nerazvrstanih cesta. Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa zapela je realizacija projekta Aglomeracija Metković, teškog oko 270 milijuna kuna, pa će i za rješavanje toga pitanja trebati dosta energije, sredstava i znanja.

Neizostavno je i rješavanje pitanja sortiranja i recikliranja otpada s obzirom na zakonske odredbe. Prema nekim mišljenjima Metković je u prošlosti dosta toga učinio, a prema drugima, nije ništa ili nedovoljno. Stoga „visi“ i poslovna zona na Dubravici za koju se govorilo da bi mogla donijeti novi zamah u gospodarstvu i u zapošljavanju.

Godinama se govorilo i još se govori o izgradnji preradbenih pogona za poljoprivredne proizvode, ali tih pogona još nema, pa tako nema ni novih zapošljavanja. U sljedećoj godini će se iz gradske blagajne izdvajati više sredstava za poticanje poljoprivrede, a moguće je da se pojave i novi investitori kojima nije na prvom mjestu samo otkup proizvoda već i prerada.

Određeni pomaci ostvareni su u turističkoj djelatnosti, iako je sve to još uvijek daleko od potencijalnih rezultata. Izletnički turizam i dalje je dominantna grana turizma, a buduća nastojanja mogla bi i morala biti usmjerena na stacionirani turizam.

Kad govorimo o poljoprivredi treba naglasiti brojna otvorena pitanja oko raspolaganja državnim zemljištem s obzirom na to da se još uvijek vode sudski sporovi.

Raduju uspješne aktivnosti ustanova i udruga iz oblasti kulture koje su ne samo zadržale nego i unaprijedile svoje djelovanje.

Za sportske aktivnosti se to ipak ne može reći. NK Neretva je proljetos skončala u stečaju izgubivši status trećeligaša, dok je jesenas u Prvoj županijskoj ligi osvojila tek treće mjesto. Nadamo se da će nova uprava iskazati svoje potencijale i vratiti Neretvu gdje joj je i mjesto. ONK Metković po običaju predstavlja zdravu cjelinu i postiže očekivane rezultate. U rukometu se godinama javljaju intencije o udruživanju Škole Rukometa Metković i RK Metkovića 1963.

Mnogi prijatelji rukometa još uvijek ne mogu razumjeti sve te okolnosti, kao što ne mogu razumjeti posve različite stavove sportskih udruga odnosno njihovih vodeći ljudi.

Svojim rezultatima i djelovanjem golem doprinos ugledu metkovskog sporta daju članice i članovi ŽNK Neretva, ali i ŽRK Metković, Škola rukometa Jerkovac, Metković ŠR, boćari, sportska udruga Neretva Run, veslači…

Treba reći da bi rezultati svih sportskih udruga bili bolji da je više financijskih sredstava.

Inače, kad je o financijama riječ, gradski proračun sljedeće godine biti će puniji za dvadesetak milijuna kuna, ili ukupno 49 milijuna kuna, što se godinama nije dogodilo.

Stoga je gradska vlast odlučila povećati sredstva za socijalnu skrb, predškolski odgoj, za novorođenu djecu i studente te za druge namjene.

Na kraju godine, podsjetimo i na nove uspjehe učenika i mentora osnovnih i srednjih škola na brojnim natjecanjima i susretima u znanju i u sportu te u realizaciji školskih i izvanškolskih projekata. Ponovit ćemo još jednom, malo je gradova koji se mogu dičiti takvim uspjesima učenika i njihovih nastavnika.

Brojne ustanove i udruge za skrb o starijima ili o djeci s teškoćama postižu izvanredne rezultate i ostvaruju u cijelosti ciljeve i zadaće.

KUD Metković, klape, i drugi pružaju svojim sugrađanima brojna zadovoljstva tijekom godine, pa i to valja istaknuti.

Uz ove optimistične tonove, moramo se vratiti i stanju ukupnog gospodarstva koje nije najbolje.

Bez novih investicija nema ni zapošljavanja, a zna se što čine mladi ukoliko nemaju posla.

Gradska vlast i o tomu vodi računa te se možemo nadati određenim rezultatima kako bi se, unatoč pokazateljima o natalitetu, spriječilo odlaženje mladih izvan Metkovića, ali i omogućio povratak mladima nakon završetka studija.

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati

U SIJEČNJU BESPLATNI TRENINZI

Karate klub Metković upisuje nove članove

Objavljeno prije

Karate klub Metković

Tijekom mjeseca siječnja 2019. Karate klub Metković nudi BESPLATNE TRENINGE svim zainteresiranim od 6 godina pa nadalje, da se u tom vremenu upoznaju sa ovom drevnom vještinom samoobrane i sportom koji razvija motoriku cijelog tijela, jedan od sportova i kojeg doktori preferiraju za mlađe uzraste, kao bazični sport za daljnje sportsko razvijanje djeteta.

Pored učenja karatea, u klubu treniraju vrhunski treneri od kojih tri posjeduju trenerske diplome, smjer karate, od Kinezoloških fakulteta i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Trenira se u novom, tek napravljenom klimatiziranom, toplom i ugodnom prostoru kluba, prilagođenom ovom sportu, sa svom potrebnom opremom za karate i kondicijski program kroz 8 postojećih sprava za vježbanje, u samom centru grada.

– Postanite član Karate kluba Metković, koji sad broji 92 člana, trenirajte sa Balkanskim viceprvacima, reprezentativcima Hrvatskog karate saveza, putujte i budite natjecatelj  na blizu 30 turnira tijekom godine i družite se na svim klupskim manifestacijama.

Karate klub Metković daje garanciju da će svako dijete u klubu postati samouvjerenije u sebe, fizički jače, biti poslušnije, poštivati sebe, vršnjake , starije i sve vrijednosti klupskog kodeksa, – poručuju iz KK Metković.

Dođite na adresu kluba Kneza Branimira 4, (bivša Lesnina-Anaid) iznad igraonice Zvrk, ponedjeljkom srijedom i petkom od 17,25 do 22,00 sata ili nazovite na 098 171 36 36.

Sve o Karate klubu Metković možete vidjeti na web adresi kluba www.kkmetkovic.hr.

Nastavi čitati

Najčitanije