Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDNICI U VELIKOJ NEIZVJESNOSTI

Teškoće neretvanskih poljoprivrednika i pojezerskih vinogradara

Objavljeno prije

Iako su tržnice u dolini Neretve dobro opskrbljene svim vrstama voća i povrća, a ponajprije zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima, mnogi od njih nisu sigurni što im donosi nova prodajna sezona i hoće li poslovati pozitivno.

Za berbu su na mnogim mjestima dospjele rajčice, paprike, krastavci i drugo povrće, a uskoro će i lubenice, a proizvođači mandarina unatoč određenim poteškoćama, očekuju i relativno dobar urod mandarina.

Glavno je, međutim, pitanje hoće li sve svoje viškove moći prodati i po kojim cijenama, s obzirom na izostanak glavnog dijela turističke sezone zbog pandemije, ali i zbog uvoza poljo-proizvoda iz zemalja u okruženju i onih udaljenijih.

Poljoprivrednici s pravom traže i upozoravaju sve nadležne da se stanje mora mijenjati te da se uvoz, ako se već ne može zaustaviti makar smanji.

Isto tako apeliraju na trgovce da raspored proizvoda koje kupci traže bude pristupačan i jasno označen, te da deklaracije budu vidljive. Sve to zbog lakše orijentacije kupaca koji u većini slučajeva više žele kupovati domaće proizvode nego uvozne.

Problem je u tomu što se i u koranakrizi nastavilo uvoziti razne proizvode koji su često slabije kvalitete. Na hrvatskom tržištu već se mogu naći lubenice iz uvoza, a berba domaćih još nije ni počela.

Kako nema previše turista jasno je da ni restoranima ne trebaju veće količine voća i povrća. Za svoju egzistenciju ove godine strahuju i pojezerski vinogradari, vrgorski, pločanski i svi ostali jer ni sami ne znaju komu će prodavati rano (stolno) grožđe i vinsko grožđe koje bi trebalo biti vrlo dobre kvalitete.

Uz to, vinarije su pune neprodano vina, pa je to dodatni problem gdje i kako plasirati grožđe.

Hoće li uvoznici i svi u poslovnom poljoprivrednom lancu percipirati probleme poljoprivrednika teško je reći, iako bi se svi trebali potruditi da tako bude te im olakšati  napore u proizvodnji i prodaji.

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

Povećan kapacitet testiranja – brzi test detekcije koronavirusa i u Metkoviću!

Objavljeno prije

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije u suradnji sa Covid ambulantom Doma zdravlja Metković započeo je sa novom pretragom u dijagnostici COVID-19 infekcije – brzi test detekcije antigena koronavirusa (SARS-CoV-2) u Metkoviću.

Ovaj test je namijenjen isključivo osobama kojima su simptomi COVID-a započeli u zadnjih 5 dana. Napominjemo da gubitak njuha ili okusa nije prvi simptom, već se javlja 3.-4. dan bolesti.

Osjetljivost testa je 95%, te može dati lažno negativan nalaz. Stoga ukoliko osoba ima simptome, a antigenski nalaz bude negativan, potrebno ga je ponoviti PCR metodom koju provodi Covid ordinacija DZ Metković.

Testiranje se provodi od 8,00 do 9,00 sati radnim danom u Covid ambulanti Metković u sinergiji sa djelatnicima Covid ordinacije.

Svakako prvi korak po pojavi simptoma je javljanje svom obiteljskom liječniku koji će na temelju uzete anamneze odlučiti i uputiti na jedan i/ili drugi test. Po dobivenoj uputnici preporučeno je ispuniti upitnik na poveznici https://www.zzjzdnz.hr/hr/zdravlje/covid-19/antigensko-testiranje. Na testiranje obvezno ponijeti sa sobom zdravstvenu iskaznicu.

Ukoliko pak želite napraviti antigensko testiranje bez konzultacije liječnika to možete obaviti uz plaćanje. Cijena testa je 150,00 kuna.

Covid 19 ordinacija započela je provođenje PCR testiranja svakim radnim danom u vremenu od 8:00 do 9:00, bez potrebe prethodnog naručivanja, naravno ukoliko je uputnica prethodno puštena od liječnika obiteljske medicine.

Molimo Vas da se pridržavate “drive-in” principa testiranja te dođete sa automobilom iza glavne zgrade DZ Metković.

Sve potrebne informacije možete dobiti svakim danom od 07:00-19:00 putem telefona Covid ordinacije 020/800-071 ili putem mail adrese covid19@dom-zdravlja-metkovic.hr.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije