Ostanimo u kontaktu

POLJOPRIVREDNICI U VELIKOJ NEIZVJESNOSTI

Teškoće neretvanskih poljoprivrednika i pojezerskih vinogradara

Objavljeno prije

Iako su tržnice u dolini Neretve dobro opskrbljene svim vrstama voća i povrća, a ponajprije zahvaljujući vrijednim poljoprivrednicima, mnogi od njih nisu sigurni što im donosi nova prodajna sezona i hoće li poslovati pozitivno.

Za berbu su na mnogim mjestima dospjele rajčice, paprike, krastavci i drugo povrće, a uskoro će i lubenice, a proizvođači mandarina unatoč određenim poteškoćama, očekuju i relativno dobar urod mandarina.

Glavno je, međutim, pitanje hoće li sve svoje viškove moći prodati i po kojim cijenama, s obzirom na izostanak glavnog dijela turističke sezone zbog pandemije, ali i zbog uvoza poljo-proizvoda iz zemalja u okruženju i onih udaljenijih.

Poljoprivrednici s pravom traže i upozoravaju sve nadležne da se stanje mora mijenjati te da se uvoz, ako se već ne može zaustaviti makar smanji.

Isto tako apeliraju na trgovce da raspored proizvoda koje kupci traže bude pristupačan i jasno označen, te da deklaracije budu vidljive. Sve to zbog lakše orijentacije kupaca koji u većini slučajeva više žele kupovati domaće proizvode nego uvozne.

Problem je u tomu što se i u koranakrizi nastavilo uvoziti razne proizvode koji su često slabije kvalitete. Na hrvatskom tržištu već se mogu naći lubenice iz uvoza, a berba domaćih još nije ni počela.

Kako nema previše turista jasno je da ni restoranima ne trebaju veće količine voća i povrća. Za svoju egzistenciju ove godine strahuju i pojezerski vinogradari, vrgorski, pločanski i svi ostali jer ni sami ne znaju komu će prodavati rano (stolno) grožđe i vinsko grožđe koje bi trebalo biti vrlo dobre kvalitete.

Uz to, vinarije su pune neprodano vina, pa je to dodatni problem gdje i kako plasirati grožđe.

Hoće li uvoznici i svi u poslovnom poljoprivrednom lancu percipirati probleme poljoprivrednika teško je reći, iako bi se svi trebali potruditi da tako bude te im olakšati  napore u proizvodnji i prodaji.

TURNIR NA BUĆE

Nakon otkrivanja murala i mimohoda veterani 4. gardijske brigade DNŽ svečanost nastavili u Vidu

Objavljeno prije

Nakon mimohoda u čast 25. obljetnice VRO Oluja veterani 4. gardijske brigade svečanost su nastavili u Vidu uz turnir na buće.

Na trideset metara visoki zvonik crkve Gospe Snježne izvjesili su svoju veliku hrvatsku zastavu pred predstojeći blagdan Gospe od Snijega i Dan pobjede 5.kolovoza.

Najboljim boćarima pokazali su se Miro Matić, Pero Čotić i Marinko Ćerlek.

Drugo mjesto pripalo je ekipi u sastavu Davor Boras, Mladen Kežić, Željko Vučić i Ivica Glavinić.

Treće mjesto podijelile su ekipe u sastavima: Mario Brečić, Zoran Ivić i Tomo Petković te Markan Šiljeg, Jozo Puljić i Damir Nosić.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije