Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

DAN PLANETA ZEMLJE OBILJEŽAVA SE 51 GODINU

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je ‘Obnovimo našu Zemlju’

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Dan planeta Zemlje obilježen je prvi put 22.travnja 1970. godine kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa planeta. Danas ovaj dan obilježava više od 190 zemalja svijeta s ciljem da se jača svijest svih generacija prema prirodnom okolišu i zaštiti prirode. Mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanja eko sustava te životinjskih i biljnih vrsta.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta glasi: ”Restore OurEarth” (Obnovimo našu Zemlju).

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Kao neodložno nameće se smanjenje otpada, recikliranje materijala, zabrana štetnih kemikalija , zaustavljanje krčenja šuma, prijelaz s fosilnih na obnovljive izvore, zaštita ugroženih vrsta od izumiranja i niz drugih aktivnosti. I u pandemiji se pitamo koliko smo odgovorni prema prirodi, i nije li ova  zlokobna pandemija korona virusa izbila upravo zbog sječe šuma, isušivanja rijeka i jezera, te općenito zbog uništenja prirode i njezine prenamjene u agro-zemljišta ili  u površine namijenjene urbanizaciji.

Svjedoci smo izumiranja periski, kornjače s Galapagosa, prorijeđenosti bjeloglavih supova , katastrofalnog smanjenja pčelica radilica.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Razne svjetske pa i hrvatske stručne asocijacije ističu da je promicanje ekološke svijesti najjednostavniji način za stvaranje svjetlije budućnosti za nove generacije.

Među ostalim navode se i podatci o tomu koliko je vremena potrebno da bi se razgradile pojedine vrste otpada:

MOST Nikica Hajvaz 740×154

papirnati proizvodi 4 do 6 tjedana, prehrambeni otpad od jednog mjeseca do nekoliko godina, platno jedna godina, drvna građa 10 do 15 godina, kožne cipele 25 do 40 godina, baterije (metalni dijelovi) do 100 godina, limenke od aluminija 200 do 250 godina, najlon za ribolov 600 godina, plastika do 1000 godina, a staklo, aluminijska folija i stiropor uopće se ne razgrađuju.

Među savjetima stručnjaka  za zeleniji planet izdvajamo:

Umjesto umotanih darova poklanjaj doživljaje, ne zaboravi u kupovinu ponijeti i svoju torbu, zamijeni tekuća sredstva krutima, koristi što češće javni prijevoz, razgovaraj s djecom o čuvanju okoliša, smanji količinu otpada koju stvaraš, razdvajaj otpad a kad možeš kompostiraj i recikliraj, i tako dalje.

U Metkoviću se godinama organiziraju razne akcije radi zaštite okoliša u čemu sudjeluju Čistoća, škole, građani, udruge, Hrvatske šume, Poljoprivredna služba i drugi čimbenici.

ROKO TOLIĆ 740/300px

ŽUPANIJA REDOVITO PODUPIRE POLJOPRIVREDNIKE

Župan Nikola Dobroslavić posjetio dolinu Neretve

Objavljeno prije

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić s kandidatom za zamjenika Joškom Cebalom i saborskim zastupnikom Brankom Bačićem posjetio je danas Pojezerje, Slivno i Opuzen u dolini Neretve gdje su u druženju s građanima otvorene brojne aktualne teme. Sustav navodnjavanja doline Neretve i obrana od zaslanjivanja poljoprivrednih površina županijski je projekt koji je Neretvanima u središtu pozornosti.

Po pitanju navodnjavanja županija je u proteklim godinama uložila višemilijunske iznose, no izgradnjom brane protiv zaslanjivanja poljoprivrednici očekuju i dodatni benefit, a to je bolji urod na njihovim poljoprivrednim površinama. Jednako tako, kroz razgovore o sinergiji turizma i poljoprivrede  potvrđena je važnost plasmana poljoprivrednih proizvoda na našem turističkom tržištu.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Dubrovačko-neretvanska županija izdvaja značajna sredstva i u izvanrednim situacijama koje su poljoprivrednicima najveći problem, a uz vremenske i klimatske neprilike urod valja zaštiti primjerice i od sredozemne voćne muhe za što redovito imaju potporu županije. Županu Dobroslaviću i saborskom zastupniku Bačiću u svojim su se sredinama priključili i kandidati za općinske načelnike – u Pojezerju Borislav Dominiković, u Slivnu Smiljan Mustapić, a u Opuzenu gradonačelnik Ivo Mihaljević.

ŽO HDZ-a
ubrovačko-neretvanske županije

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije