Ostanimo u kontaktu

OPUZENSKO LITO

Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku u Opuzenu!

Objavljeno prije

9. Čikarijada Opuzen

U nedjelju 9. kolovoza s početkom u 21 sat, na opuzenskom starom mostu, održat će se deveto po redu Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku. Nijednom od stanovnika Opuzena, većini drugih Neretljana te našim stalnim gostima i prijateljima ne treba posebno opisivati niti pojašnjavati o čemu se zapravo radi. No, reći ćemo nekoliko riječi zbog nekih novih dragih gostiju, putnika namjernika i, kako bi rekla legendarna komentatorica Milka Babović, naših mlađih čitatelja i gledatelja.

Dakle, ovo neobično i mnogi će s pravom reći „luckasto“ natjecanje je jedna od manifestacija Opuzenskog lita, koju organizira udruga „Santa Valerio“ iz Opuzena. Podsjetimo samo da je ova udruga početkom srpnja vrlo uspješno organizirala Art Street Festival ZooZenOpuzen, na kojem su ocrtavane zapuštene javne površine, napravljen neobični zoološki vrt od drvenih životinja te izvedene druge zanimljive aktivnosti.

Popularna i željno iščekivana Čikarijada, kako većina domaćih naziva ovo natjecanje, svake godine okupi oko tridesetak natjecatelja i dupke pun prostor gledatelja u čitavom krugu oko staroga mosta, prostora oko motela Delta i tzv. jubavnog puta. Za natjecanje se mogu prijaviti svi koji žele, a atribut Svjetskoga prvenstva, osim zezancije, nosi i zato što se natječe dosta naših mladića koji žive u inozemstvu te rodni kraj posjete u ljetnim mjesecima. Što se propozicija natjecanja tiče, cilj je čikaru (malu šalicu od kave) s mosta baciti što dalje prema mjestu gdje se ljube Mala i Velika Neretva. „Bacački prostor“ je omeđen plutajućim bovama na kojima su označeni metri, kako bi se mogla procijeniti duljina hitaca.

Čikarijada

Naravno, odmah se postavlja pitanje pa koliko čikara se u proteklih osam godina na treninzima i natjecanjima skupilo na dnu rijeke? Odgovor je, naravno, ni jedna, jer su čikare punjene pur – pjenom tako da nakon bacanja ostane plivati na površini i djeca u neretvanskim trupicama ih skupe. Izumitelja ovog patenta, kao i samo natjecanje, kažu u šali organizatori, prijavit će najmanje za Guinness-ovu knjigu rekorda.

Čikarijada, JapanacOno što daje posebnu draž su natjecatelji koji zalutaju u Opuzen iz egzotičnih zemalja. Lani se tako pred početak natjecanja kao grom iz vedra neba pojavio jedan Japanac koji se izgubio nakon bačene prve serije. Bila je to prigoda da voditelji, koji cijelo događanje vode na nekonvencionalan i humorističan način, komentiraju da su od Japanca samo japanke ostale. Osim voditelja posebnu ulogu ima i sudac koji daljinu procjenjuje posebno kreativno, što je za druga natjecanja sigurno neprimjenjivo.

Nagrade pobjedniku, osim slave i posebnog ugleda među brojnim zgodnim djevojkama koje s posebnom pažnjom prate natjecanje, su opet u službi zezancije koju ovo natjecanje od početka do kraja nosi.

Nakon proglašenja pobjednika, svi posjetitelji su pozvani na besplatno degustiranje buzare od mušula koje,sad bez zezancije i šale,u divovskoj teći sjajno sprema Družba PivčevaKala iz Opuzena.

Kakva fešta se dalje događa u Motelu Delta ne treba posebno ni naglašavati, a ovo je prigoda da u ime organizatora kažemo:ne zamjerite i oprostite im dragi susjedi, još malo je ljeto i utonut ćemo ubrzo svi u sivilo jeseni.

Na kraju, Udruga „Santa Valerio“, osim Motelu Delta koji je „domaćin“ ovog natjecanja, želi svakako zahvaliti i Gradu Opuzenu, Yaht repair service – Mravince i misterioznoj kompaniji Mama or(g)anica koja je s tajnog računa uplatila pozamašan iznos, očito prepoznajući potentnost, važnost i značaj ovog natjecanja.

U ŽUPANIJI FUNKCIONIRA SUSTAV ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Dubrovačko-neretvanska županija reagirala na grube neistine o projektu Sigurne kuće

Objavljeno prije

Zbog izjave da Dubrovačko-neretvanska županija nije prijavila projekt Sigurne kuće na Socijalni fond, koju je u emisiji ”Jedan na jedan” Dubrovačke televizije 21. siječnja izrekla gradska vijećnica Grada Dubrovnika iz redova SDP-a gđa Tatjana Šimac Bonačić, a koja izjava sugerira da ova županija nije učinila ništa na rješavanju problema žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji, želimo naglasiti da je to bezočna neistina te još jednom ponoviti za javnost činjenice:

Dubrovačko-neretvanska županija prijavila je 17. studenog 2020. prethodno pripremljeni projekt Sigurne kuće za područje Dubrovačko-neretvanske županije koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Vrijednost prijavljenog projekta je 11.700.000,00 kuna i trenutno je u posljednjoj fazi provjere, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju.

Za vrijeme dok se investicija u to trajno rješenje u potpunosti ne završi Županija je uz pomoć Ministarstva i Caritasa Dubrovačke biskupije organizirala privremenu Sigurnu kuću koja je na raspolaganju za žrtve obiteljskog nasilja. Ona se, nažalost, koristi od strane jedne žrtve nasilja i u vrijeme izricanja ove grube neistine od strane gđe Šimac Bonačić.

Problemu obiteljskog nasilja, kojem Vlada RH i ova županija pristupaju krajnje odgovorno, trebali bi odgovorno pristupati svi akteri na javnoj sceni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije