Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

OPUZENSKO LITO

Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku u Opuzenu!

Objavljeno prije

9. Čikarijada Opuzen

U nedjelju 9. kolovoza s početkom u 21 sat, na opuzenskom starom mostu, održat će se deveto po redu Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku. Nijednom od stanovnika Opuzena, većini drugih Neretljana te našim stalnim gostima i prijateljima ne treba posebno opisivati niti pojašnjavati o čemu se zapravo radi. No, reći ćemo nekoliko riječi zbog nekih novih dragih gostiju, putnika namjernika i, kako bi rekla legendarna komentatorica Milka Babović, naših mlađih čitatelja i gledatelja.

Dakle, ovo neobično i mnogi će s pravom reći „luckasto“ natjecanje je jedna od manifestacija Opuzenskog lita, koju organizira udruga „Santa Valerio“ iz Opuzena. Podsjetimo samo da je ova udruga početkom srpnja vrlo uspješno organizirala Art Street Festival ZooZenOpuzen, na kojem su ocrtavane zapuštene javne površine, napravljen neobični zoološki vrt od drvenih životinja te izvedene druge zanimljive aktivnosti.

Popularna i željno iščekivana Čikarijada, kako većina domaćih naziva ovo natjecanje, svake godine okupi oko tridesetak natjecatelja i dupke pun prostor gledatelja u čitavom krugu oko staroga mosta, prostora oko motela Delta i tzv. jubavnog puta. Za natjecanje se mogu prijaviti svi koji žele, a atribut Svjetskoga prvenstva, osim zezancije, nosi i zato što se natječe dosta naših mladića koji žive u inozemstvu te rodni kraj posjete u ljetnim mjesecima. Što se propozicija natjecanja tiče, cilj je čikaru (malu šalicu od kave) s mosta baciti što dalje prema mjestu gdje se ljube Mala i Velika Neretva. „Bacački prostor“ je omeđen plutajućim bovama na kojima su označeni metri, kako bi se mogla procijeniti duljina hitaca.

Čikarijada

Naravno, odmah se postavlja pitanje pa koliko čikara se u proteklih osam godina na treninzima i natjecanjima skupilo na dnu rijeke? Odgovor je, naravno, ni jedna, jer su čikare punjene pur – pjenom tako da nakon bacanja ostane plivati na površini i djeca u neretvanskim trupicama ih skupe. Izumitelja ovog patenta, kao i samo natjecanje, kažu u šali organizatori, prijavit će najmanje za Guinness-ovu knjigu rekorda.

Čikarijada, JapanacOno što daje posebnu draž su natjecatelji koji zalutaju u Opuzen iz egzotičnih zemalja. Lani se tako pred početak natjecanja kao grom iz vedra neba pojavio jedan Japanac koji se izgubio nakon bačene prve serije. Bila je to prigoda da voditelji, koji cijelo događanje vode na nekonvencionalan i humorističan način, komentiraju da su od Japanca samo japanke ostale. Osim voditelja posebnu ulogu ima i sudac koji daljinu procjenjuje posebno kreativno, što je za druga natjecanja sigurno neprimjenjivo.

Nagrade pobjedniku, osim slave i posebnog ugleda među brojnim zgodnim djevojkama koje s posebnom pažnjom prate natjecanje, su opet u službi zezancije koju ovo natjecanje od početka do kraja nosi.

Nakon proglašenja pobjednika, svi posjetitelji su pozvani na besplatno degustiranje buzare od mušula koje,sad bez zezancije i šale,u divovskoj teći sjajno sprema Družba PivčevaKala iz Opuzena.

Kakva fešta se dalje događa u Motelu Delta ne treba posebno ni naglašavati, a ovo je prigoda da u ime organizatora kažemo:ne zamjerite i oprostite im dragi susjedi, još malo je ljeto i utonut ćemo ubrzo svi u sivilo jeseni.

Na kraju, Udruga „Santa Valerio“, osim Motelu Delta koji je „domaćin“ ovog natjecanja, želi svakako zahvaliti i Gradu Opuzenu, Yaht repair service – Mravince i misterioznoj kompaniji Mama or(g)anica koja je s tajnog računa uplatila pozamašan iznos, očito prepoznajući potentnost, važnost i značaj ovog natjecanja.

NAJMANJI INTERES U NAŠOJ ŽUPANIJI

POTPUNI PORAZ Gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi se cijepiti protiv korone

Ministarstvo je dobilo podatke svih županija, izuzev Međimurske, gdje je cijepljenje nastavnika već provedeno

Objavljeno prije

Samo 36 posto djelatnika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj iskazalo je interes za cijepljenjem protiv covida, pokazuju najnoviji podaci koje je s terena prikupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja na uzorku od 1228 škola, od njih ukupno 1365.

Ministarstvo je dobilo podatke svih županija, izuzev Međimurske, gdje je cijepljenje nastavnika već provedeno. U podatke je uključeno nastavno i nenastavno osoblje škola, piše Jutarnji list.

Od ukupno 70.565 djelatnika škola cjepivo želi primiti 25.389, odnosno svaki treći.

Najmanji interes za cijepljenje pokazuju prosvjetari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje bi se cijepljenju odazvalo svega 17 posto djelatnika. S druge strane, najveći interes pokazali su djelatnici škola Koprivničko-križevačke županije, gdje cjepivo želi primiti njih 46 posto. Uz navedenu, u samo još tri županije interes je iznad 40 posto – Varaždinskoj (42,35 posto), Zagrebačkoj (41,36) i Gradu Zagrebu (40,65 posto). Nešto ispod 40 posto interesa pokazali su djelatnici škola Karlovačke županije (39) te Istarske i Osječko-baranjske (po 38 posto).

Tražili smo komentar Ministarstva na podatak po kojemu 64 posto nastavnika ne iskazuje interes za cijepljenjem. Stigao je sljedeći odgovor:

– Određeni dio odgojno-obrazovnih djelatnika se već cijepio, primjerice u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Također, od 1.11. pozitivno je bilo oko 12 posto prosvjetnih djelatnika,  a neki su i kronični bolesnici pa su cijepljeni i po toj kategoriji. Budući da određeni broj ustanova još nije dostavio podatke, očekujemo da će se taj broj svakako povećati. Osim toga, postoji mogućnost, da i oni prosvjetni radnici koju u ovom trenutku nisu iskazali interes za cijepljenje u doglednom vremenu promjene mišljenje te se prijave na cijepljenje, navode u Ministarstvu.

Interes djelatnika u školstvu za cijepljenje

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije