Ostanimo u kontaktu

OPUZENSKO LITO

Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku u Opuzenu!

Objavljeno prije

9. Čikarijada Opuzen

U nedjelju 9. kolovoza s početkom u 21 sat, na opuzenskom starom mostu, održat će se deveto po redu Svjetsko prvenstvo u bacanju čikara u riku. Nijednom od stanovnika Opuzena, većini drugih Neretljana te našim stalnim gostima i prijateljima ne treba posebno opisivati niti pojašnjavati o čemu se zapravo radi. No, reći ćemo nekoliko riječi zbog nekih novih dragih gostiju, putnika namjernika i, kako bi rekla legendarna komentatorica Milka Babović, naših mlađih čitatelja i gledatelja.

Dakle, ovo neobično i mnogi će s pravom reći „luckasto“ natjecanje je jedna od manifestacija Opuzenskog lita, koju organizira udruga „Santa Valerio“ iz Opuzena. Podsjetimo samo da je ova udruga početkom srpnja vrlo uspješno organizirala Art Street Festival ZooZenOpuzen, na kojem su ocrtavane zapuštene javne površine, napravljen neobični zoološki vrt od drvenih životinja te izvedene druge zanimljive aktivnosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Popularna i željno iščekivana Čikarijada, kako većina domaćih naziva ovo natjecanje, svake godine okupi oko tridesetak natjecatelja i dupke pun prostor gledatelja u čitavom krugu oko staroga mosta, prostora oko motela Delta i tzv. jubavnog puta. Za natjecanje se mogu prijaviti svi koji žele, a atribut Svjetskoga prvenstva, osim zezancije, nosi i zato što se natječe dosta naših mladića koji žive u inozemstvu te rodni kraj posjete u ljetnim mjesecima. Što se propozicija natjecanja tiče, cilj je čikaru (malu šalicu od kave) s mosta baciti što dalje prema mjestu gdje se ljube Mala i Velika Neretva. „Bacački prostor“ je omeđen plutajućim bovama na kojima su označeni metri, kako bi se mogla procijeniti duljina hitaca.

Čikarijada

Naravno, odmah se postavlja pitanje pa koliko čikara se u proteklih osam godina na treninzima i natjecanjima skupilo na dnu rijeke? Odgovor je, naravno, ni jedna, jer su čikare punjene pur – pjenom tako da nakon bacanja ostane plivati na površini i djeca u neretvanskim trupicama ih skupe. Izumitelja ovog patenta, kao i samo natjecanje, kažu u šali organizatori, prijavit će najmanje za Guinness-ovu knjigu rekorda.

Čikarijada, JapanacOno što daje posebnu draž su natjecatelji koji zalutaju u Opuzen iz egzotičnih zemalja. Lani se tako pred početak natjecanja kao grom iz vedra neba pojavio jedan Japanac koji se izgubio nakon bačene prve serije. Bila je to prigoda da voditelji, koji cijelo događanje vode na nekonvencionalan i humorističan način, komentiraju da su od Japanca samo japanke ostale. Osim voditelja posebnu ulogu ima i sudac koji daljinu procjenjuje posebno kreativno, što je za druga natjecanja sigurno neprimjenjivo.

Nagrade pobjedniku, osim slave i posebnog ugleda među brojnim zgodnim djevojkama koje s posebnom pažnjom prate natjecanje, su opet u službi zezancije koju ovo natjecanje od početka do kraja nosi.

Nakon proglašenja pobjednika, svi posjetitelji su pozvani na besplatno degustiranje buzare od mušula koje,sad bez zezancije i šale,u divovskoj teći sjajno sprema Družba PivčevaKala iz Opuzena.

Kakva fešta se dalje događa u Motelu Delta ne treba posebno ni naglašavati, a ovo je prigoda da u ime organizatora kažemo:ne zamjerite i oprostite im dragi susjedi, još malo je ljeto i utonut ćemo ubrzo svi u sivilo jeseni.

Na kraju, Udruga „Santa Valerio“, osim Motelu Delta koji je „domaćin“ ovog natjecanja, želi svakako zahvaliti i Gradu Opuzenu, Yaht repair service – Mravince i misterioznoj kompaniji Mama or(g)anica koja je s tajnog računa uplatila pozamašan iznos, očito prepoznajući potentnost, važnost i značaj ovog natjecanja.

GKS METKOVIĆ

U srijedu koncert pijanista Zorana Velića

Objavljeno prije

U Galeriji Gradskoga kulturnog središta u srijedu, 27. listopada u 19:30 koncert će održati pijanist Zoran Velić.

Glazbenu je naobrazbu započeo u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Kosovke Čudine. Diplomirao je 2008. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đ. Stanettija i gostujućeg profesora K. H. Kammerlinga, kod kojeg je 2009. završio i postdiplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu.

Pod ravnanjem Ivana Repušića, nastupao je sa Splitskim komornim orkestrom, a potom i sa Orkestrom HNK u Splitu, pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja i Harija Zlodre. Pod ravnanjem Vjekoslava Šuteja nastupao je i sa Zagrebačkom filharmonijom, a pod ravnanjem Tomislava Fačinija i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. Kao solist je nastupio i uz Zagrebačke soliste, a u studenom 2020. održao je recital pri ciklusu Pleyel Svetislava Stančića u Zagrebu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Član je udruge MAG (mladi akademski glazbenici), a zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku. Dobitnik je brojnih državnih i inozemnih nagrada.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a omogućili su ga Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Metković.

Pijanist Zoran Velić u GKS-u

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije