Ostanimo u kontaktu

OSNOVANO POVJERENSTVO ZA MANDARINE

Svima u interesu bolji plasman mandarine na tržište

Objavljeno prije

povjerenstvo-mandarine

Župan Nikola Dobroslavić imenovao je Povjerenstvo za mandarine kako bi se prepreke u proizvodnji, plasmanu i promociji mandarina što brže i kvalitetnije otklonile. Povjerenstvo čine tri predstavnika proizvođača (Alenko Šešelj, Niko Kapović i Ozren Sršen), dva predstavnika otkupnih centara (Dragan Crnomarković i Katarina Taslak), predstavnik jedinica lokalne samouprave (Robert Doko), predstavnik Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (Luka Popović), predsjednica Povjerenstva i zamjenica župana Žaklina Marević i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Na prvom radnom sastanku istaknuto je nekoliko važnih tema na kojima će Povjerenstvo raditi, između ostalog poticanje pojednostavljenja procedure ishodovanja radnih dozvola za strane državljane, dobivanja zaštićene oznake izvornosti, kao i zadovoljavanja uvjeta za europsku oznaku izvornosti, unapređenja proizvodnje, izlaska na nova tržišta itd.. Također, Povjerenstvo će obavještavati proizvođače o aktualnim mjerama Ministarstva poljoprivrede: Sudjelovanje u Školskoj shemi – besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća hrvatskim školarcima te Poziv za prijavu izlagača na Sajam zimnice i autohtonih proizvoda.

Metković NEWS, Reklama projekti i natječaji, banner 960x200px

Podsjetimo, župan Dobroslavić, sa zamjenicom Žaklinom Marević, ravnateljicom Regionalne agencije DUNEA Melanijom Milić i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem održao je 23. kolovoza u Opuzenu sastanak na temu plasmana uroda mandarina na tržište s uzgajivačima mandarina, predstavnicima otkupnih centara, državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede Marijom Vučković, načelnicima i gradonačelnicima s područja doline Neretve te predstavnicima drugih relevantnih institucija, kada je zaključeno kako je potrebno formirati radnu skupinu za pitanje mandarina.

Proizvođači su tom prilikom istaknuli kako je mandarina ‘jedina isplativa kultura koja ne može, poput primjerice lubenice, biti ugrožena raznim uvoznim proizvodima iz Tunisa, Italije itd.’ te kako se ove godine očekuje urod do 50 tisuća tona mandarina od čega je 80 posto namijenjeno izvozu.

Svrha Povjerenstva stoga će biti osigurati koordinaciju svih dionika u procesima upravljanja mandarinom s ciljem što boljeg plasmana proizvoda i osiguranja kvalitete proizvoda. Novi sastanak dogovoren je krajem ovog tjedna.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije