Ostanimo u kontaktu

UMIROVLJENICI NAŠE ŽUPANIJE IMAJU RAZLOG ZA VESELJE

Svima s malim penzijama stiže božićnica od 800 kuna

Objavljeno prije

Božićnicu od 800 kuna dobit će oni s mirovinom do 1.500 kuna, a za ovu svrhu Dubrovačko-neretvanska županija izdvojila je čak dva milijuna kuna.

Nadolazeći blagdani donijet će pomoć starijim građanima u oko stotinu gradova i općina jer će ona stići u obliku božićnice. Zbog pandemije neki od gradova su povećali iznose božićnica za umirovljenike te se ti iznosi kreću od simboličnih 100 pa do 1.000 kuna.

Kako piše Mirovina.hr, jedina županija u Hrvatskoj koja isplaćuje novčanu pomoć “penzićima” s niskim mirovinama za božićne blagdane je Dubrovačko-neretvanska. Ova županija razveselit će na tisuće svojih starijih stanovnika koji žive u južnim gradovima i općinama.

800 kuna božićnice za sve čija mirovina iznosi do 1.500 kuna

Umirovljenički dodatak dostavit će se preko Hrvatske pošte na kućne adrese umirovljenika na području gradova Metković, Korčula, Ploče i Opuzen kao i na području općina Ston, Konavle, Orebić, Janjina, Lumbarda, Trpanj, Smokvica, Lastovo, Vela Luka, Blato, Slivno, Kula Norinska, Zažablje i Pojezerje.

Riječ je o provođenju Županijskog umirovljeničkog standarda pa će se umirovljenica s područja Grada Dubrovnika božićnica isplatiti iz gradskog proračuna, dok će umirovljenici iz općina Župa dubrovačka, Mljet i Dubrovačko primorje božićnicu dobiti izravno iz njihove općine.

Prema pisanju Mirovina.hr, županijski umirovljenički dodatak isplaćuje se za 2.433 penzionera s područja županije te je riječ o iznosu od 800 kuna. Božićnicu od 800 kuna dobit će oni s mirovinom do 1.500 kuna, a za ovu svrhu Dubrovačko-neretvanska županija izdvojila je čak dva milijuna kuna, piše Net.hr.

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Donosimo impresivnu fotogaleriju i podatke sa zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Objavljeno prije

Tijekom siječnja, najčešće sredinom mjeseca, svake godine u Hrvatskoj i diljem Europe radi se zimsko prebrojavanje ptica zimovalica. Cilj je prebrojavanja pokriti što više vodenih površina i prebrojiti ptice zimovalice širom Europe, što su kod nas u dolini Neretve, a i  dijelu Pelješca od Bistrine, Stona do Sresera, činili članovi Ormitološkog društva Brkata sjenica.

Podatci koji se dobiju s terena šalju se nacionalnom kordinatoru (Tibor Mikuška) koji će podatke proslijediti europskom kordinatoru. Iz dobivenih podataka, praćenjem stanja, mogu se dobiti podatci o brojnosti populacija i prema potrebi mogu se poduzimati mjere zaštite ugroženih vrsta. Tijekom siječnja tisuće volontera širom Europe pridružit će se prebrojavanju ptica vodarica.

Kao i mnogo godina do sada članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica pridružili su se akciji prebrojavanja proteklog vikenda na cijelom području doline Neretve i dijela Pelješca od Bistrine, Stona do Sresera.

Tom prilikom su nas izvijestili:

– Obišli smo sva područja (prijeđeno je gotovo 700 km) koja smo dobili za odraditi u tri dana, 15., 16. i 17. siječnja. Vrijeme je bilo bez kiše, vrlo hladno za naše prilike, bilo je i bure, no izdržali smo. Što se stanja brojnosti ptica tiče, uz neke iznimke, veoma smo zadovoljni, a zadovoljni smo i brojnošću vrsta. Prebrojano je više od osam tisuća ptica i više od četrdeset vrsta, a točan broj znat ćemo nakon obrade terenskih podataka. Spomenut ćemo neke od podataka s terena koji kažu da je stanje zadovoljavajuće, a kod nekih vrsta i bolje nego u prijašnjim obilascima pa se možemo pohvaliti (unatoč provokacijama) da liske možete vidjeti u samim gradovima Metkoviću, Opuzenu, Pločama te u svim mjestima uz riječne tokove. Što se tiče patke, osam vrsta zimuje u brojnosti koja se kreće do blizu 2 500 jedinki širom Neretve. Na zimovanju imamo i rijetke vrste crnogrlog i ušatog gnjurca, riđe muljače, zlatare pijukavce, velike pozvizdače, crnu patku, žalare cirikavce, ronce, plijenore, a nakon dvije godine i veliki ronac došao je na ušće Neretve. Kao pticu koja je pokazala veliki napredak po brojnosti spomenut ćemo eju močvaricu koje je izbrojano oko šezdeset jedinki, što je za tu vrstu grabljivice impresivan broj za Neretvu te patku kreketaljku (malobrojna je kod nas na zimovanju) koja je s rekordne brojnosti od 47 jedinki na zimovanju do sada došla do broja 52 jedinke ove godine. Radujemo se napretku u brojnosti ptica zimovalica u dolini Neretve, a i šire, rekao je čelnik tog društva Bariša Ilić te je s nama podijelio fotogaleriju doživljaja s terena.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije