Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

BLAGO POPUŠTANJE MJERA OD 1. VELJAČE

Svi učenici se vraćaju u osnovne škole, dopuštaju se treninzi na otvorenom

Objavljeno prije

Premijer Plenković je na sjednici vlade najavio blago popuštanje mjera od 1. veljače.

Iako su u prethodnim danima iz izvora bliskih Stožeru curile informacije o mogućem otvaranju teretana i terasa kafića, od toga zasad ipak neće biti ništa.

Naime, Plenković i šef Stožera Božinović na vladi su najavili tek da će se svi učenici osnovnih škola vratiti na nastavu te da će se dozvoliti treninzi na otvorenom. Iz toga slijedi da teretane do daljnjega ostaju zatvorene, baš kao i terase kafića odnosno restorana, piše Index.hr.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Učenici od 5-8 razreda vraćaju se u škole, idu i neke sportske aktivnosti

– Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu koja je bila prije par tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek je 522 dnevno, a to je 7 puta manje nego prije mjesec i pol, – rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

– Smrtnost također pada, što je dobro. To nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i tome da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano. Nakon rasprava s vladom i Stožerom, mi smo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u dva segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda vrate u školske klupe, a drugi je dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, posebno onih na zraku, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti. Više o tome reći će ministar Božinović, – rekao je Plenković.

– Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života, – rekao je.

Davor Božinović

Božinović: Učenici svih osnovnih škola vraćaju se na nastavu

I potpredsjednik vlade i šef Stožera Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera.

– Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a temeljem pozitivnih trendova u pandemiju posljednjih tjedana, mi danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika, ali su za jedan dio populacije itekako značajna. Naime, u ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu koja podnose veliku žrtvu zbog načina života u uvjetima pandemije, što ima neželjene i negativne učinke na njihov razvoj. Prije 10 dana su se u školu vratili učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola i maturanti, a s obzirom na to da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za drugi korak, odnosno povratak u školu svih učenika osnovnih škola. Naravno, pratit ćemo pozorno stanje s epidemijom kako bismo stvari držali i dalje pod kontrolom. Upravo zato je naše popuštanje mjera vrlo postupno i oprezno. To je sad nužno jer svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike za širenje virusa, a pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno, – rekao je Božinović.

Dozvoljavaju se treninzi na otvorenom, ali sportske dvorane u školama ostaju zatvorene

– Drugi važan aspekt ove odluke je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na olakšavanje situacije za djecu i općenito za zdravlje naših sugrađana. U tom smislu se otvorila mogućnost bavljenja sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Naime, smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u školskim razredima, odnosno u nastavi. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i na korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove i to zbog specifičnosti tih prostora u kojima se, zbog klora u vodi i vlage u zraku kad govorimo o bazenima ili veće prozračnosti u balonima, virus slabije širi. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora kao što su tuševi i svlačionice. Naš cilj je održavanje pozitivnog epidemiološkog trenda, pratit ćemo situaciju s posebnim naglaskom na efekte ovih popuštanja i nadamo se da bismo, u slučaju nastavka pada brojeva, od 15. veljače bili u mogućnosti ići s daljnjim revidiranjem mjera, – rekao je Božinović.

UNUTARSTRANAČKI IZBORI

Dana Svaguša nova predsjednica SDP-a Metković, Rade Nikoletić potpredsjednik

Objavljeno prije

Foto: Facebook

Nakon provedenih izbora na općinskim, gradskim i županijskim razinama SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije za predsjednicu Gradske organizacije SDP-a Metković izabrana je Dana Svaguša, a za potpredsjednika Rade Nikoletić.

Izabrana su ostala tijela gradske i županijske razine pa je tako Dana Svaguša izabrana za članicu županijskog odbora, a Krešimir Kuran za člana predsjedništva SDP-a DNŽ. Za predsjednika SDP-a DNŽ izabran je gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević.

Novoj predsjednici SDP-a Metković želimo puno uspjeha u organizaciji rada gradske organizacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

GO SDP Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije