Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POKLADNO METKOVSKO DRUŠTVO

Sve spremno za ovogodišnje maškare, donosimo kompletan program Metkovskih poklada 2020.

Objavljeno prije

Već smo pisali o ovogodišnjim Pokladnim svečanostima, no kako se program danonoćno usavršava iz Pokladnog metkovskog društva su nam istaknuli još neke novitete.

A to su:

  • U Velikoj povorci bogate nagrade neće osvojiti samo prva tri mjesta, organizator se potrudio da kroz dodatne kategorije više ekipa bude nagrađeno,
  • Nagrade također možete osvojiti i fotografijom vaše ovogodišnje maske bilo iz svoga doma, neke kućne atmosfere ili privatnog partija, koju možete poslati u fb grupu Metkovske poklade 2020,
  • Poslije Velike maškarske povorke i proglašenja pobjednika zabava se umjesto u Hotelu Narona nastavlja u Cafe baru Ćakula uz piće po popularnim cijenama i nastup Nevena i Alena,
  • Također bitna napomena, posebno za one koji mjesecima ranije izrađuju originalne maškarske motive, neće se kažnjavati neregistrirana motorna vozila koja sudjeluju u maškarskoj povorci, ali samo ako predstavljaju masku i u okviru su povorke s tim da se vozači ponašaju savjesno.
  • Malo mjesta je ostalo za Gala zabavu, prijavite svoju ekipu na vrijeme, na broj 099 6201 620 ili 095 7309 895.

Donosimo cijeli program

Pokladne svečanosti 2020. počinju 16. veljače, tradicionalno s Malom povorkom te traju do 25. veljače kada se održavaju završne maškare i paljenje Marka Krnjevala.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U nedjelju, 16. veljače Mala povorka kreće u 14 sati ispred Dječjeg vrtića odakle kroz grad ide prema Sportskoj ulici i završava u Gimnazijskoj dvorani na Dječjem maskembalu, koji počinje u 15 sati.

Kada su Male maškare u pitanju organizator Pokladno metkovsko društvo ima jednu važnu obavijest za roditelje te ih moli za razumijevanje. Kako ovogodišnja Mala povorka završava u Gimnazijskoj dvorani, jer Gradska športska dvorana se obnavlja, mole se roditelji da svoju djecu puste samu u dvoranu, koji to mogu učiniti, kako ne bi nastala velika gužva jer kapacitet Gimnazijske dvorane puno je manji!

Pokladne svečanosti nastavljaju se Danima sela, manifestacijom koja je na rasporedu u petak, 21. veljače. Ispred Hotela Narona bit će postavljeni paviljoni, za koje je već prijavljeno 20 ekipa, a zabavljat će vas Neven i prijatelji, uz nastup Gradske glazbe Metković te gostiju iznenađenja.

Gala zabava je na rasporedu 22. veljače u Hotelu Narona. Valja napomenuti da je ove godine nagradni fond za Galu poduplan, pa tako nagrada za originalnu masku koja nosi prvo mjesto iznosi 7000 kuna, za drugo 5000 kuna i treće 3000 kuna. Tu je još i bogata Tombola te druge vrijedne nagrade. Program počinje u 20 sati a zabavljat će vas grupa Versi.

Iz Pokladnog društva napominju da su karte za Gala zabavu limitirane, a kako je već prijavljeno 7 grupa svoju prijavu napravite što prije. To možete učiniti pozivom na broj 099 6201 620 ili 095 7309 895.

U nedjelju, 23. veljače održat će se Velika maškarska povorka. Također, i tu su nagrade poduplane, nagrada za prvo mjesto iznosi 7000 kuna, za drugo 5000 kuna i treće 3000 kuna, te druge vrijedne nagrade. U nastavku večeri zabava se seli u Cafe bar Ćakula gdje vas očekuje Ples pod maskama, piće po pristupačnim cijenama i nastup Nevena i Alena.

U utorak, 25. veljače su Završne maškare, čitanje presude te paljenje Marka Krnjevala na Maloj rivi.

OPĆINA POJEZERJE

Načelnik Borislav Dominiković: Podatak da se samo 32 posto stanovnika Pojezerja izjasnilo kao katolici ne odgovara situaciji na terenu, greška je u popisivačima

Objavljeno prije

Foto: Cropix

Prema najnovijim podatcima o popisu stanovništva stanovnici Općine Pojezerje većinski su se izjasnili kao “ostali kršćani”. U usporedbi sa 2011. godinom najveći nesrazmjer dogodio se upravo u Pojezerju. Prije deset godina ta neretvanska općina brojala je 991 stanovnika od kojih se njih 99,29 posto deklariralo kao katolici. Na popisu 2021. Pojezerje broji 963 stanovnika te tek 32,03 posto katolika te 67,44 posto “ostalih kršćana”.

Zamolili smo za komentar načelnika Pojezerja Borislava Dominikovića:

– Najnovija statistika ne odgovara sitauciji na terenu. Očito je greška u popisivačima koji su  ne znam iz kojih razloga pogrešno ljudima postavljali pitanja i nisu znali  to iskomunicirati.   U nas se u ovih deset godina nije ništa promijenilo, ljudi idu u crkvu, žive svoju vjeru i običaje. Mislim da je došlo do greške prilikom popisivanja kako u našoj općini tako i u cijeloj Hrvatskoj – kaže načelnik Dominiković.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zanimljivo je da prema popisu 2011. gotovo svi gradovi i općine brojali su više od 90, neki čak i 99 posto katolika, dok su ti postotci u 10 godina pali za 7 do 10, a ponegdje čak 40 posto.

Katolika je trenutno u postotcima najviše u općini Zažablje 98 posto, zatim u općini Dubrovačko primorje 93, pa u Opuzenu 91 te u Metkoviću 90 posto. Sve ostale općine i gradovi pali su ispod 90 posto.

U Konavlima je postotak katolika s 95 posto 2011., pao na 88 posto 2021., a za 6 posto narastao je broj “ostalih kršćana”, piše Dubrovački vjesnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije