Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU

Sve službe tijekom hladnog vala odradile odličan posao

Objavljeno prije

241117-stozer-civilne-zastite-22

Hladni val koji je prošli tjedan zahvatio Dubrovačko-neretvansku županiju zahvaljujući dobroj pripremi i vrhunskom poslu koji su odradile sve interventne službe prošao je uz minimalne probleme i zbog toga sam izuzetno zadovoljan, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Prema izvješću koje je podnio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, vatrogasci su spremno su dočekali ove vremenske neprilike.

Najzahtjevnije intervencije vatrogasnih snaga bile su na području doline Neretve, poluotoka Pelješca, otoka Korčule i Mljeta, te Konavala i sve te intervencije su, bez izuzetka, odrađene na najbolji mogući način. U Konavlima su s tri ralice uklanjali snijeg s prometnica i posipavali solju zbog poledice. Na otoku Mljetu vatrogasci su s jednom ralicom očistili sve ceste na otoku, kako državne, tako i nerazvrstane, te ručno posipali ceste solju, a izvršena su i tri izvlačenja vozila uslijed proklizavanja. U Stonu su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ston s jednom ralicom očistili sve ceste i posuli ih solju, a najviše intervencija na poluotoku Pelješcu, koje su ujedno bile i najzahtjevnije, odradili su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuna. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje intervenirali su i u susjednoj Bosni i Hercegovini – navodi u izvješću Simović.

– U izvještajnom razdoblju od značajnijih intervencija ističemo dva požara na stambenim objektima u Stonu i u Metkoviću, te pomoć kod prometne nezgode do koje je došlo radi izlijetanja autobusa s ceste u Opuzenu. Vatrogasci su cijelo navedeno vrijeme bili u pripravnosti, za slučaj potrebe prijevoza drugih žurnih službi, posebice policije, do graničnih prijelaza – navodi se u izvješću.

Kako su izvijestili iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske tijekom hladnog vala dogodilo se pet prometnih nesreća povezanih s vremenskim neprilikama.

– U pet prometnih nesreća dvije su bile s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom. Jedna osoba je zadobila teže tjelesne, a dvije lakše tjelesne povrede. Tri nesreće su se dogodile u (prošli) ponedjeljak, a dvije u srijedu. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama radilo se o slijetanju vozila s ceste i o udaru vozila u objekt na cesti. Okolnosti koje su uzrokovale prometne nesreće s ozlijeđenim osobama su bile brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Nastradala su dva vozača od kojih je jedan zadobio teže, a jedan lakše ozljede kao i jedan putnik koji je zadobio lakše tjelesne ozljede. Nitko od sudionika nije bio pod utjecajem alkohola, u nesreći nije bilo mladih vozača, a svi sudionici u ovim nesrećama koristili su sigurnosni pojas – navodi se u izvješću PUDN.

Prema navodima predstavnika HGSS-a sa sjednice Stožera civilne zaštite DNŽ diljem županije bilo je nekoliko intervencija, dok su iz Opće bolnice Dubrovnik poručili kako su u odnosu na prošlu godinu imali osjetno manji broj zahvata zbog snijega i leda.

Iz Dubrovnik cesta su poručili kako su tijekom ove hladne fronte potrošili oko 300 tona soli na 1050 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta za koje skrbe.

– Od početka hladne fronte ceste diljem županije preventivno su posipane, a na predjelu Dubrovnika i okolice na terenu je stalno bilo od tri do pet ekipa. Zimski uvjeti na svim cestama proglašeni su u nekoliko navrata. Što se tiče Korčule i poluotoka Pelješca od prvog dana djelovalo se barem u dvije ekipe, a snježni nanosi zabilježeni su već u nedjelju na području od Kapetana prema Potomju, oko 6 cm snijega u Pelješkoj Župi. Sve je preventivno posuto. Već sljedeći dan na Pelješcu su djelovale tri ekipe, na Korčuli je zatvorena cesta na području Dubova, a zimski uvjeti proglašeni su na obje lokacije. Čišćenje i posipanje nastavljeno je u sljedećim danima, a posljednjeg dana hladne fronte (četvrtak, 1.ožujka ) zimski uvjeti su ukinuti u poslijepodnevnim satima.

Hladna fronta nije zaobišla niti Neretvu gdje se djelovalo s četiri odnosno pet ekipa, ovisno o danu. Zbog većih nanosa snijega na cestama nekoliko puta su proglašavani zimski uvjeti na cestama, a svakodnevno se vršilo čišćenje i posipanje. Zimski uvjeti na koncu su ukinuti u jutarnjim satima u četvrtak, 1. ožujka”, navodi u svom izvješću Stožeru za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije direktor Dubrovnik cesta Roberto Krile.

 

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije