Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

OBRAZOVANJE

Sva djeca sigurno neće u školu

Objavljeno prije

Najavljeni povratak u školske klupe, djece od 1. do 4. razreda izaziva brojne dileme i kod nastavnika i kod roditelja i učenika.

Kako bi 11. svibnja mogle prihvatiti one učenike koji ispunjavaju uvjete, škole se, pa tako i naše lokalne pripremaju za taj događaj, sukladno uputama resornog ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jedno je međutim jasno, u školu se neće vratiti svi učenici, a ani koji se na to odluče moraju ispunjavati određene uvjete.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Među uvjetima stoji da u školu mogu oni učenici čija oba roditelja rade, oni bez kroničnih bolesti, ako niti jedan član kućanstva nema kroničnih bolesti,ili ako nisu u samoizolaciji ili karanteni i nemaju povišenu tjelesnu temperaturu te druge simptome bolesti.

Uz to, roditelji moraju potpisati izjavu kojom jamče da su ispunjeni svi uvjeti za pohađanje nastave u školi. Inače, za većinu učenika i dalje će se odvijati virtualna nastava u kući.

Određene uvjete za nastavak rada u školi moraju ispunjavati i učitelji. U učionicama može biti maksimalno devet učenika i jedan učitelj(ica), klupe moraju biti na dva metra, svaka skupina mora imati svoj toalet, u školu će se ulaziti u različito vrijeme pa će o tomu ovisiti i vrijeme boravka u školi.

Ravnatelji i učitelji su na sto muka, ali savjesno rade i pripremaju za rad u iznimnim okolnostima i tvrde da će izdržati i realizirati sve svoje zadaće.

Treba namaknuti i postaviti otirače, dezificijense za učionice i toaletne prostore, osigurati toplu vodu i tako redom.

Posebno će biti teška odluka koje učenike vratiti kućama ukoliko se ih na vratima škole pojavi više nego ih se može smjestiti u učionicu prema novim pravilima. Postoji mogućnost da dio učenika prijeđe kod druge učiteljice, ali postoji mogućnost da se dio ulenika opet neće moći zbrinuti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zabranilo je zapošljavanje novih djelatnika u obrazovanju pa škole traže odgovore kada će se i hoće li se omogućiti zapošljavanja novih učitelja na određeno vrijeme od 60 dana za tekuću nastavnu godinu.

Pred roditeljima su iznimno velike dileme, potpisati izjavu za svoje dijete ili ne.

Na njima je svakako velika odgovornost potpisali izjavu ili ne. Zato ih sve više odustaje od prvotnih odluka da će djecu poslati u školu. Nije lako ni ravnateljima ni učiteljima jer su odgovorni u onom dijelu provedbe mjera koje se odnose na školu.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

383 nova slučaja zaraze koronavirusom, 98 osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 383 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 164 osobe iz Dubrovnika, 98 iz Metkovića, 39 iz Župe dubrovačke, 22 iz Konavala i Ploča, devet iz Korčule, osam iz Opuzena, šest iz Kule Norinske, četiri iz Dubrovačkog primorja, tri iz Lumbarde i Stona, dvije iz Smokvice te jednoj iz Blata, Orebića i Slivnog.

Preminula je jedna muška osoba iz Vele Luke (rođ. 1942.g.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječene su 423 osobe: 200 iz Dubrovnika, 41 iz Župe Dubrovačke, 39 iz Konavala, 27 iz Korčule, 16 iz Metkovića, 15 iz Vela Luke, 12 iz Dubrovačkog Primorja, 11 iz Stona, devet iz Blata i Orebića, osam iz Ploča i Lumbarde, sedam s Lastova, šest iz Opuzena, četiri iz Kule Norinske, tri s Mljeta i iz Smokvice, dvije iz Zažablja te jedna iz Trpnja, Slivnog i Janjine.

U posljednja 24 sata obrađena su 824 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 206 006 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 59 osoba pozitivnih na koronavirus, sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb te su na respiratoru.

U samoizolaciji je 2805 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 1006 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

 

 

 

 

 

 

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije