Ostanimo u kontaktu

OBRAZOVANJE

Sva djeca sigurno neće u školu

Objavljeno prije

Najavljeni povratak u školske klupe, djece od 1. do 4. razreda izaziva brojne dileme i kod nastavnika i kod roditelja i učenika.

Kako bi 11. svibnja mogle prihvatiti one učenike koji ispunjavaju uvjete, škole se, pa tako i naše lokalne pripremaju za taj događaj, sukladno uputama resornog ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jedno je međutim jasno, u školu se neće vratiti svi učenici, a ani koji se na to odluče moraju ispunjavati određene uvjete.

Među uvjetima stoji da u školu mogu oni učenici čija oba roditelja rade, oni bez kroničnih bolesti, ako niti jedan član kućanstva nema kroničnih bolesti,ili ako nisu u samoizolaciji ili karanteni i nemaju povišenu tjelesnu temperaturu te druge simptome bolesti.

Uz to, roditelji moraju potpisati izjavu kojom jamče da su ispunjeni svi uvjeti za pohađanje nastave u školi. Inače, za većinu učenika i dalje će se odvijati virtualna nastava u kući.

Određene uvjete za nastavak rada u školi moraju ispunjavati i učitelji. U učionicama može biti maksimalno devet učenika i jedan učitelj(ica), klupe moraju biti na dva metra, svaka skupina mora imati svoj toalet, u školu će se ulaziti u različito vrijeme pa će o tomu ovisiti i vrijeme boravka u školi.

Ravnatelji i učitelji su na sto muka, ali savjesno rade i pripremaju za rad u iznimnim okolnostima i tvrde da će izdržati i realizirati sve svoje zadaće.

Treba namaknuti i postaviti otirače, dezificijense za učionice i toaletne prostore, osigurati toplu vodu i tako redom.

Posebno će biti teška odluka koje učenike vratiti kućama ukoliko se ih na vratima škole pojavi više nego ih se može smjestiti u učionicu prema novim pravilima. Postoji mogućnost da dio učenika prijeđe kod druge učiteljice, ali postoji mogućnost da se dio ulenika opet neće moći zbrinuti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zabranilo je zapošljavanje novih djelatnika u obrazovanju pa škole traže odgovore kada će se i hoće li se omogućiti zapošljavanja novih učitelja na određeno vrijeme od 60 dana za tekuću nastavnu godinu.

Pred roditeljima su iznimno velike dileme, potpisati izjavu za svoje dijete ili ne.

Na njima je svakako velika odgovornost potpisali izjavu ili ne. Zato ih sve više odustaje od prvotnih odluka da će djecu poslati u školu. Nije lako ni ravnateljima ni učiteljima jer su odgovorni u onom dijelu provedbe mjera koje se odnose na školu.

PRIMJER KAKVA BI DANAŠNJA MLADOST TREBALA BITI

Posjetili smo štand sa svježim voćem i povrćem uvijek vedrog i nasmijanog Duje Šiljega

Objavljeno prije

Na štandu najljepšeg domaćeg svježeg voća i povrća u Dolini već treću godinu za redom susrećemo uvijek vedrog i nasmijanog Duju Šiljega, koji daje primjer kakva bi današnja mladost trebala biti.

Na prodajnom mjestu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ‘OPG Pejar‘, Duje prodaje svježe voće i povrće, što zasigurno mogu posvjedočiti i mnogi zadovoljni kupci, koji se kako nam sam kaže, uvijek iznova vraćaju.

Ovaj osmaš svojim nam primjerom pokazuje kako se radne navike usađuju od malih nogu te da postoje i druge stvari osim ‘virtualnog’ svijeta koji je postao prava pošast među djecom.

U kvalitetu voća i povrća domaće proizvodnje smo se sami uvjerili i samo možemo reći, cijena nije bitna, iako su cijene pristupačne, u što se možete i sami uvjeriti kod ovog uslužnog dječaka svakim danom od 8 do 13 sati na križanju Hebrangove i Lučkog mosta, pored Tiskovog kioska, odnosno do 16h do kada je radno vrijeme štanda.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije