Ostanimo u kontaktu

SUSJEDSTVO

Potvrđen novi slučaj koronavirusa u Mostaru

Objavljeno prije

Među 55 obavljenih testova na covid-19 u protekla 24 sata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) jedan nalaz bio je pozitivan.

– Radi se o muškarcu rođenom 1989. godine s prebivalištem u Mostaru. Epidemiološke ekipe već su obavijestili njegove primarne kontakte kako bi i oni bili testirani, – rekao je  glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović.

Inficirani muškarac nalazi se u kućnoj izolaciji i ima blaže simptome bolesti.

– Evidentno je kako se broj zaraženih u BiH značajno povećava te je stoga, a u cilju sprječavanja širenja korona virusa, iznimno bitno poštovati i primjenjivati sve mjere i upute epidemiologa i Zavoda za javno zdravstvo, koje su i dalje na snazi, – poručio je Pavlović.

Ovo je prvi slučaj covida-19 u Mostaru nakon 40 dana. Posljednji covid-pozitivni slučajevi u Gradu na Neretvi registriran je 2. svibnja.

Čerkez: Pokrenut ćemo inicijativu za proglašenje epidemije u Federaciji BiH

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez pozvao je na veći angažman inspekcije kako bi se poštovale mjere te je kazao da na snazi ostaju mjere koje su bile i u proteklih 14 dana.

Također je kazao da je situacije i dalje pod kontrolom, ali da se svi moraju uozbiljiti i poštovati osnovne mjere.

– Došlo je do popuštanja poštivanja mjera, a nije ih teško poštovati; to je nošenje maske, distanca, pranje ruku…, – rekao je Čerkez.

On je istaknuo da veliki broj objekata ne poštuje te mjere.

– Zato je važno naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika objekata jer situacija je još uvijek pod kontrolom, međutim evidentno je došlo do naglog i velikog povećanja broja slučajeva u Tuzlanskoj, Sarajevskoj, Unsko-sanskoj i Zeničko-dobojskojj županiji. Danas ćemo dati suglasnost na zahtjev županija za proglašenje epidemije u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Pokrenut ćemo inicijativu za proglašenje epidemije u Federaciji BiH, – rekao je Čerkez te dodao da u ovom trenutku nikada Federalno ministarstvo zdravstva nije isključilo nijednu mogućnost donošenja nijedne mjere koja je bila na snazi ili će biti.

– Pozvali smo krizne stožere kantona da se pojačava epidemijski nadzor na razini županija. Oni imaju odriješene ruke da donose restriktivne mjere na razini županija, – kazao je Čerkez.

PREMIJER ODRŽAO SASTANAK SA ŽUPANIMA I PREDSTAVNICIMA GRADOVA I OPĆINA

Župan Dobroslavić sudjelovao na sastanku Vlade na temu mogućeg uvođenja oštrijih epidemioloških mjera

Objavljeno prije

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Andreja Plenkovića održan je video sastanak Vlade, župana i predstavnika gradova i općina na temu epidemije bolesti Covid-19 kojem je sudjelovao i župan Nikola Dobroslavić.

Razgovaralo se, uz ostalo, o mogućem uvođenju nužnih epidemioloških mjera koje bi vrijedile za područje cijele Republike Hrvatske. Na tom tragu treba istaknuti kako će Stožer CZ DNŽ usuglašeni prijedlog o donošenju nužnih epidemioloških mjera za područje doline Neretve uputiti nakon donošenja najavljenih odluka Stožera civile zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije