Ostanimo u kontaktu

U NEKIM MJESTIMA MANJE TURISTA NEGO LANI

Stvarne rezultate turističke sezone znat ćemo tek u prosincu

Objavljeno prije

I običnim promatranjem stanja na prometnicama, plažama ili u ugostiteljskim objektima, a napose ako razgovarate s privatnim iznajmljivačima, dade se zaključiti da je na hrvatskoj obali ove godine, makar u nekim mjestima manje turista nego lani.

Kako u medijima svakog dana doznajemo o stanju na turističkom tržištu, razvidno je da brojni iznajmljivači nisu zadovoljni brojem gostiju koji bi popunili njihove kapacitete, dok s druge strane iz hotelskih kuća stižu ohrabrujuće informacije, posebno iz onih s četiri ili pet zvjezdica.

Upravo zbog poprilično različitih informacija o broju dolazaka i noćenja, Ministarstvo turizma i HTZ odlučili su stvarne pokazatelje obznaniti tek u prosincu ove godine, s tim da će se na njihovim stranicama rezultati objavljivati jednom mjesečno.

Ministar Gari Cappelli decidirano je izjavio da je porast u broj dolazaka i noćenja za prvih šest mjeseci ove godine u porastu id 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Dodao je i to da je u srpnju zabilježen pad od 4 posto, ali i napomenuo da će rezultati tijekom cijele godine biti za oko 3 posto veći.

Prema ministrovim riječima za manji broj dolazaka kriva je kiša u svibnju, posebice se to odnosi na kampove gdje se bilježi podbačaj od 40 posto u tom razdoblju, ali će zato srpanj i kolovoz biti na razini prošle godine, te da je booking za rujan i listopad više nego izvrstan.

Hrvatska, rekao je ministar, može primiti 20 milijuna dolazaka gostiju tijekom godine i 100 milijuna noćenja, ali je potrebno produžiti sezonu na makar pet mjeseci u godini, te stalno podizati kvalitetu usluge.

Od 165 tisuća smještajnih jedinica, njih 70 posto u privatnom smještaju ima samo 3 zvjezdice, a cilj je četiri ili pet zvjezdica. Zbog toga je u pripremi zakon o rekategorizaciji objekata jer nisu isti objekti građeni prije 20 godina s toliko zvjezdica i oni građeni prije pet godina. Stoga ni cijene za uslugu noćenja ne mogu biti iste. Ministar se založio ne za elitni turizam u Hrvatskoj, već za raznovrsni turizam i na kontinentu i na moru, veću popunjenost i izradu strategije razvoja turizma.

Promatrači ocjenjuju da na nešto manji broj dolazaka gostiju utječu i visoke cijene smještaja, posebice ugostiteljskih usluga. Međutim, nitko normalan, makar u manjim primorskim mjestima, neće podizati cijene ako su mu kreveti prazni. Turisti su dobro upućeni u stanje na određenoj destinaciji pa se (s pravom) cjenkaju i ne prihvaćaju ponuđene cijene. S druge strane treba znati da su mnogi vlasnici smještaja podigli kredite koje moraju vraćati. Oni koji nemaju vlastiti parking moraju ga zakupiti, moraju plaćati porez, osigurati Internet i sve ostalo.

Došlo je i do promjena u broju dana koje turisti provode na odmoru ili na jednom mjestu. Nekada je, kažu nam iznajmljivači, obitelj ugovarala boravak u trajanju od sedam do deset dana, a danas to čine na četiri ili pet dana. Ako nema ugovora, onda je stanje još teže po iznajmljivača jer se stvaraju „rupe“ u ionako kratkoj sezoni.

Da bi nam rezultati u turizmu bili bolji, sigurno je da se puno toga mora temeljito analizirati kako bi se mogla usvojiti i nova strategija razvoja te djelatnosti.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Devet novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih je 59, tj. 9 potvrđenih slučajeva više u odnosu na posljednju objavu Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Hospitalizirano je 15 pozitivnih pacijenata. Tijekom dana očekuje se transport 2 pozitivna pacijenta u respiratorni centar KBC-a Split te u Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Riječ je o pacijentici kojoj se tijekom noći pogoršalo stanje te je intubirana i stavljena na respirator, a sukladno unaprijed zadanom protokolu bit će transportirana u Split.

Što se tiče drugog pacijenta, njegovo opće stanje je dobro, ali je riječ o pacijentu koji je ranije bio na operaciji transplatacije bubrega te će stoga iz predostrožnosti biti prebačen u Zagreb.

Tri pacijenta su još ranije prebačena u respiratorni centar KBC-a Split i njihovo stanje je teško, ali i dalje stabilno. Izliječene su dvije osobe.

Ukupno je poslano 466 uzorka na analizu. Tijekom jučerašnjeg dana na analizu je poslano 65 uzoraka, trenutno se čekaju rezultati za 1 uzorak. Na kućnom liječenju u izolaciji je 39 osoba pozitivnih na COVID-19.

U posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije, a od početka pandemije ukupno je utvrđeno 17 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima.

U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

Nastavno na upite medija, Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije obaviještava javnost kako je jednom od djelatnika iz Doma za starije osobe Domus Christi utvrđen kontakt sa zaraženom osobom kojoj je 1. travnja potvrđena COVID-19 infekcija. Djelatnik se trenutno nalazi u samoizolaciji, a zadnji radni dan bio mu je 28.3. Djelatnik Doma je 29.3. bio slobodan, a nije radio ni 30. i 31. 3. Od 1.4. je u samoizolaciji po uputama epidemiologa i nema simptome. Ravnateljica Doma je o situaciji obaviještena s njegove strane i sa strane epidemiologa.

Sve mjere predostrožnosti su poduzete, a osim svakodnevne dezinfekcije, ovlaštena tvrtka radila je dezinfekciju Doma za starije osobe već 3 puta. Temperatura korisnika i djelatnika mjeri se tri puta dnevno. Svo osoblje, sukladno uputama, već duže vrijeme radi s maskom i rukavicama.

Nitko od djelatnika Doma nije razvio simptome bolesti, a posebna pozornost obraća se na svakog korisnika.

S današnjim danom Studentski dom spreman je za prijem pacijenata i funkcionira kao izdvojeni stacionar OB Dubrovnik.

U karanteni su i dalje dvije osobe.

Podsjećamo kako su Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo osigurali telefonsku liniju za sve kojima u ovoj situaciji treba psihološka pomoć. Kontakt telefon za našu županiju je 091 544 44 33.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije