Ostanimo u kontaktu

U NEKIM MJESTIMA MANJE TURISTA NEGO LANI

Stvarne rezultate turističke sezone znat ćemo tek u prosincu

Objavljeno prije

I običnim promatranjem stanja na prometnicama, plažama ili u ugostiteljskim objektima, a napose ako razgovarate s privatnim iznajmljivačima, dade se zaključiti da je na hrvatskoj obali ove godine, makar u nekim mjestima manje turista nego lani.

Kako u medijima svakog dana doznajemo o stanju na turističkom tržištu, razvidno je da brojni iznajmljivači nisu zadovoljni brojem gostiju koji bi popunili njihove kapacitete, dok s druge strane iz hotelskih kuća stižu ohrabrujuće informacije, posebno iz onih s četiri ili pet zvjezdica.

Upravo zbog poprilično različitih informacija o broju dolazaka i noćenja, Ministarstvo turizma i HTZ odlučili su stvarne pokazatelje obznaniti tek u prosincu ove godine, s tim da će se na njihovim stranicama rezultati objavljivati jednom mjesečno.

Ministar Gari Cappelli decidirano je izjavio da je porast u broj dolazaka i noćenja za prvih šest mjeseci ove godine u porastu id 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Dodao je i to da je u srpnju zabilježen pad od 4 posto, ali i napomenuo da će rezultati tijekom cijele godine biti za oko 3 posto veći.

Prema ministrovim riječima za manji broj dolazaka kriva je kiša u svibnju, posebice se to odnosi na kampove gdje se bilježi podbačaj od 40 posto u tom razdoblju, ali će zato srpanj i kolovoz biti na razini prošle godine, te da je booking za rujan i listopad više nego izvrstan.

Hrvatska, rekao je ministar, može primiti 20 milijuna dolazaka gostiju tijekom godine i 100 milijuna noćenja, ali je potrebno produžiti sezonu na makar pet mjeseci u godini, te stalno podizati kvalitetu usluge.

Od 165 tisuća smještajnih jedinica, njih 70 posto u privatnom smještaju ima samo 3 zvjezdice, a cilj je četiri ili pet zvjezdica. Zbog toga je u pripremi zakon o rekategorizaciji objekata jer nisu isti objekti građeni prije 20 godina s toliko zvjezdica i oni građeni prije pet godina. Stoga ni cijene za uslugu noćenja ne mogu biti iste. Ministar se založio ne za elitni turizam u Hrvatskoj, već za raznovrsni turizam i na kontinentu i na moru, veću popunjenost i izradu strategije razvoja turizma.

Promatrači ocjenjuju da na nešto manji broj dolazaka gostiju utječu i visoke cijene smještaja, posebice ugostiteljskih usluga. Međutim, nitko normalan, makar u manjim primorskim mjestima, neće podizati cijene ako su mu kreveti prazni. Turisti su dobro upućeni u stanje na određenoj destinaciji pa se (s pravom) cjenkaju i ne prihvaćaju ponuđene cijene. S druge strane treba znati da su mnogi vlasnici smještaja podigli kredite koje moraju vraćati. Oni koji nemaju vlastiti parking moraju ga zakupiti, moraju plaćati porez, osigurati Internet i sve ostalo.

Došlo je i do promjena u broju dana koje turisti provode na odmoru ili na jednom mjestu. Nekada je, kažu nam iznajmljivači, obitelj ugovarala boravak u trajanju od sedam do deset dana, a danas to čine na četiri ili pet dana. Ako nema ugovora, onda je stanje još teže po iznajmljivača jer se stvaraju „rupe“ u ionako kratkoj sezoni.

Da bi nam rezultati u turizmu bili bolji, sigurno je da se puno toga mora temeljito analizirati kako bi se mogla usvojiti i nova strategija razvoja te djelatnosti.

HRVATSKA TURISTIČKA ZAJEDNICA

Predstavljanje hrvatske turističke ponude na sajmu FITUR u Madridu

Svjetskom prvenstvu u branju maslina u Postirama na Braču nagrada za kreativno događanje godine

Objavljeno prije

Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja hrvatsku turističku ponudu na sajmu FITUR, koji se održava u Madridu od 22. do 26. siječnja. Hrvatski su štand prvog dana sajma obišli ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, koji su se tom prilikom susreli sa španjolskim partnerima, turoperatorima i agencijama što su primjerice Jet2com, Beautiful Destination, itd.

„Nakon Utrechta, Stuttgarta, Helsinkija, Beča i Berlina ukupnu hrvatsku turističku ponudu ovaj mjesec predstavljamo na najvažnijem španjolskom turističkom sajmu u Madridu. Kada govorimo o Hrvatskoj, omiljene destinacije Španjolaca su Dubrovnik, Zagreb, Split, Zadar, Hvar i Plitvička jezera. U ovoj godini planiramo dodatno unaprijediti mrežu predstavništva HTZ-a kroz pokretanje svih potrebnih procedura za otvaranje ureda u Madridu zbog za nas iznimno važnog španjolskog tržišta i činjenice da ovdje svoja sjedišta imaju vodeće međunarodne turističke institucije. Španjolci često i rado putuju i otkrivaju nove destinacije, a upravo je to prilika koju trebamo dodatno iskoristiti u 2020. godini“, poručio je direktor Staničić, dodavši kako je s tržišta Španjolske lani ostvareno 315 tisuća dolazaka i više od 708 tisuća noćenja što predstavlja rast od 10 posto u odnosu na 2018. godinu.

Kristjan Stanicic, Sinisa Marovic, Ivana Jelincic, Ljerka Vlahovic, Gari Cappelli i Frano Matusic

U sklopu sajma FITUR održana je i svečana dodjela nagrada Creative Tourism Network, a nagradu za kreativno događanje godine osvojilo je Svjetsko prvenstvo u branju maslina u općini Postira na otoku Braču koje se održalo u listopadu prošle godine. Creative Tourism Network je međunarodna neprofitna organizacija koja se specijalizirala za razvoj kreativnog turizma, a njihov stručni žiri je između 160 prijava i događanja odlučio kako je upravo Svjetsko prvenstvo u branju maslina najkreativnije i prvo događanje takve vrste u svijetu koje na inovativan i kreativan način čuva stoljetnu tradiciju toga kraja te ju približava domaćem stanovništvu i brojnim turistima. Manifestacija se pokrenula s ciljem promocije hrvatskog tradicijskog običaja branja maslina, ali i upoznavanja tradicije drugih mediteranskih zemalja. U natjecanju je sudjelovalo 12 timova.

„Španjolska je zajedno s Francuskom vodeća zemlja za UNWTO Program za održivi turizam koji će djelovati u suradnji s Vladama, destinacijama i turističkim kompanijama u svrhu reduciranja utjecaja turizma na okoliš što je i za Hrvatsku važna pretpostavka vođenja turističke politike u budućnosti. Boravak u Madridu, glavnom gradu jedne od najposjećenijih zemalja svijeta i sjedištu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), iskoristili smo za razmjenu iskustva u vođenju politika održivog razvoja koje su i okosnica hrvatskog Predsjedanja Vijećem EU u sferi turizma. Iskustva i primjeri dobre prakse koje smo razmijenili prilikom susreta s vodećim turističkim autoritetima i dužnosnicima bit će od velike koristi za izradu nove Nacionalne strategije razvoja turizma koja će bit utemeljena na kvaliteti te odgovornom i održivom poslovanju uz upotrebu modernih tehnologija kao kreativnih rješenja za budućnost“, poručio je ministar Cappelli.

Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, na sajmu FITUR svoju ponudu predstavlja i deset suizlagača među kojima su turističke zajednice grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije te Abacus Tours, Ilirija – Camp Soline, Atlas, Olivari, Nave Travel, Uniline, Valamar i HUP Zagreb.

Dodajmo kako istraživanja pokazuju da su glavni motivi putovanja Španjolaca u inozemstvo razonoda, odmor i rekreacija, s ukupnim udjelom od 54 posto, slijede posjet prijateljima i obitelji s 26 posto te poslovna putovanja s udjelom od 14 posto. Prilikom putovanja u inozemstvo Španjolci najčešće putuju avio prometom te se direktna zrakoplovna povezanost Španjolske s Hrvatskom poboljšava iz godine u godinu, posebice u ljetnom redu letenja. Trenutno, u zimskom redu letenja prometuju tri avio prijevoznika: Croatia Airlines, Iberia i Vueling Airlines na relaciji Barcelona-Zagreb, Madrid-Zagreb i Barcelona-Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije