Ostanimo u kontaktu

DNŽ POSLALA POMOĆ BANOVINI

Stožeru za obnovu od potresa predana četiri stambena kontejnera

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić danas je u Petrinji, u pratnji zamjenice župana Žakline Marević i pročelnice UO za društvene djelatnosti Jelene Dadić, predsjedniku Stožeru za obnovu od potresa i potpredsjedniku Vlade RH Tomislavu Medvedu predao četiri stambena kontejnera namijenjena obiteljima stradalim u katastrofalnom potresu koji je u prosincu pogodio područje Banovine.

Kako je tom prigodom istaknuo načelnik Stožera Medved, odluka o dodjeli stambenih kontejnera je donesena po prioritetima pa su tako ovi dodijeljeni obiteljima u Moščenici, Petrinji i Jabukovcu, kojima je na taj način omogućeno da ostanu na svojim imanjima do kraja obnove.​ Župan Dobroslavić istaknuo je zadovoljstvo činjenicom što je Dubrovačko-neretvanska županija mogla pomoći stradalnicima u velikom potresu, naglasivši pritom kako Stožer za obnovu od potresa radi odličan posao, a koji je izuzetno zahtjevan i težak budući da je katastrofom pogođeno golemo područje.

Inače, četiri donirana kontejnera su u potpunosti opremljeni i vrijedni su 300 tisuća kuna, a uz već ranije doznačenih 200 tisuća kuna, pomoć Županije Banovini iznosi pola milijuna kuna.

Tijekom posjeta Banovini, župan Dobroslavić posjetio je i izmješteni ured Sisačko-moslavačke županije.

ŽIVOT S KORONOM

Hoćemo li se i kada vratiti normalnim životnim aktivnostima

Objavljeno prije

Autor

Prošla je godina od prvog potvrđenog slučaja zaraze korona virusom u Hrvatskoj, zemlji koja je već prošla dva vala epidemije.

Na početku je epidemiološka situacija u Hrvatskoj postala povoljnija nego u većini europskih zemalja, ali su brojke nakon turističke sezone prošle godine počele rasti.

Drugi val dobio je zalet krajem rujna prošle godine, a do kraja studenog brojke su narasle do preko 3000 oboljelih.

Nastale su goleme gospodarske štete, BDP je u Hrvatskoj pao za 9,6 posto. Najveća tragedija odnosi se na broj umrlih. Izgubljeni su mnogi životi, od najmlađih do starijih.

Vlada RH, Nacionalni i lokalni stožeri poduzimali su sve moguće aktivnosti kako bi se spriječilo širenje korona virusa. Nažalost, ljudi su obolijevali i umirali, brojne obitelji ostajale su bez svojih najmilijih. Uvedene su brojne epidemiološke mjere za okupljanja, sprovode, druženja, proslave… Škole, ugostiteljski objekti, i mnogi drugi nisu radili. Život djece i odraslih sveo se na boravak u kući. Psiholozi i psihijatri ističu da da su posljedice ”zatvaranja” dalekosežne, pa je stoga i njihova pomoć više nego nužna.

Među mjerama koje su uvedene (opravdano) svaka ima svoju težinu. Tako je ograničen i broj prisutnih na sprovodima. Zbog poštivanja epidemioloških mjera mnogi nisu odlazili na sprovode svojim rođacima, kumovima ili prijateljima. Ta spoznaja da se ne možete oprostiti s prijateljima, rodbinom i poznanicima s kojima ste živjeli, razgovarali, radovali se i tugovali, najgore je moguće stanje za svih.

Trenutačno, prema spoznajama naših stručnjaka po broju zaraženih smo među najboljima u Europi na 100 tisuća stanovnika, ali iznova taj broj raste, posebice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Cjepiva su dostupna prema ugovorima, međutim nema ih dovoljno ili ne stižu u količinama koje su ugovorene, bez obzira o kojim se proizvođačima radi.

O procijepljenosti postoje planovi i vremenska razdoblja za sve kategorije stanovništva.

Razni proizvođači cjepiva hvale svoje proizvode, a stručnjaci drže da su sva cjepiva učinkovita.

Cjepivo protiv južnoafričkog soja virusa napravila je Moderna, ali se čekaju rezultati kliničkog ispitivanja.

Izvjesno je da ćemo se morati naučiti životu s COVID-19, kao i s gripom i sa svim sezonskim bolestima.

Posljedice korona virusa  su dramatične, u to nema sumnji. I razvijene i nerazvijene zemlje traže načine i rješenja za nastale probleme. Zrakoplovi više ne lete kao nekada, zemaljski promet značajno je smanjen, nastava u školama se održava po modelima (A,B,C), rodbina ne može posjećivati svoje u domovima za starije i nemoćne, za preglede u bolnicama treba čekati, a maske su obvezatne . Gospodarstvo je na izdisaju (jedino Njemačka bilježi pluseve u prošloj godini) i treba ga na neki način oporaviti. Turizam je jedna od glavnih gospodarskih grana u Hrvatskoj. Ukoliko stanje zaraze u Europi i kod nas bude eskaliralo ni od ove sezone ne treba puno očekivati.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije