Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

SKAČU BROJKE ZARAŽENIH

Stožer civilne zaštite Grada Metkovića pozvao građane na odgovorno ponašanje i da se suzdrže većih okupljanja

Objavljeno prije

U prostorijama Galerije GKS-a Metković danas je održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Metkovića na temu povećanja broja zaraženih bolesti COVID-19.

Naime, u proteklom razdoblju Metković je pratila povoljna epidemiološka situacija, a u skladu s njom, ostali smo izuzeti od pooštravanja epidemioloških mjera koje su na snazi u dubrovačkom dijelu Županije.

Međutim, podatci o broju novozaraženih posljednjih dana jasno pokazuju kako se situacija pogoršava.

Kako je istaknuto na sastanku Stožera, udio pozitivnih slučajeva u testiranima posljednjih dana iznosi 30 % što nas ponovno dovodi na prvo mjesto po broju pozitivnih u Županiji.

S obzirom da ne smijemo dopustiti da ponovno dođemo u izrazito nepovoljnu situaciju i brojke kakve smo imali u studenome i prosincu, smatramo da je potrebno sve naše sugrađane još jednom pozvati na oprez.

Iako je od 1. ožujka došlo do blagoga popuštanja epidemioloških mjera na razini cijele Hrvatske, želimo podsjetiti sve vas kako je vrlo bitno da se pridržavamo preporuka i uputa Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnoga stožera za civilnu zaštitu.

Prije godinu dana, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u našemu gradu, o koronavirusu se vrlo malo znalo. Danas smo svi vrlo dobro upoznati koliko je opasan za zdravlje svih nas, a posebice starijih sugrađana i onih s kroničnim bolestima. U godinu dana, koliko traje pandemija kooronavirusa, brojni naši sugrađani su hospitalizirani s težim simptomima, a neki su, nažalost, od posljedica koronavirusa i preminuli.

Smatramo da je naša dužnost da zajednički štitimo živote naših sugrađana te da zajednički moramo pridonijeti da epidemiološka situacija u našemu gradu bude povoljna.

Nastavno na to, zajednički možemo zaustaviti pandemiju, izaći iz ove krizne i neočekivane situacije te se vratiti normalnome životu, u kojem će se odvijati normalna gospodarska aktivnosti i u kojem ćemo imati normalne socijalne kontakte koji nam svima nedostaju.

Stoga je u ovom trenutnu vrlo bitno da se suzdržimo od okupljanja, da poštujemo epidemiološke mjere te da budemo primjer odgovornoga ponašanja.

Čuvajmo naš grad! Čuvajmo jedni druge!

Damir Raić,
načelnik Stožera civilne zaštite Grada Metkovića

ŽUPANIJSKI PROJEKTI

‘dRural’ Domu zdravlja Metković donosi virtualnu čekaonicu, a dolini Neretve digitalnu tržnicu

Objavljeno prije

Sastankom predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne razvojne agencije DUNEA, Grada Metkovića, i Doma zdravlja Metković nastavljene su aktivnosti na projektu dRural kojim se u Domu zdravlja Metković razvija virtualna čekaonica, a u dolini Neretve digitalna tržnica. Dom zdravlja Metković bit će tako svojevsni pilot projekt te ideje i novog načina pristupa zdravstvenoj zaštiti, a dolina Neretve bit će prva digitalna tržica na ovom području.

U kasnijem dijelu provedbe projekta namjerava se navedena rješenja promovirati i u drugim dijelovima regije i šire. U suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije, Dubrovačko-neretvanska županija početkom godine je krenula s provedbom ovog projekta financiranog u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020. pod nazivom „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“. Sastanku partnera iz Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem bolje kooridnacije aktivnosti prethodile su i dvije uvodne on-line konferencije svih sudionika projekta na kojima su definirane obveze partnera u idućih 6 mjeseci. 31 partner iz 9 zemalja udružio se kako bi se stvorilo mrežno tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi usluge od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave do stručne pomoći.

Projektom dRural će pomoći rastu gospodarstva, stvarati radna mjesta, poticati lokalne poduzetnike i poboljšati kvalitetu života. Ovakvo tržište usluga prvo će biti pokrenuto u četiri europske ruralne regije – španjolskoj regiji Extremadura, švedskoj Jämtland Härjedalen, nizozemskoj regiji Gelderland i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Županija je u suradnji s DUNEA-om, u posljednjih nekoliko godina poduzela brojne korake s ciljem ‘pametnog’ razvojnog pristupa svim dijelovima županije. Uz donesenu „ICT strategiju Dubrovačko-neretvanske županije“, Županija je uspješno pripremila projekt razvoja širokopojasne infrastrukture odnosno regulirala daljnju provedbu iste. I dalje se nastavlja s projektima razvoja i primjene ‘pametnog’ koncepta diljem županije.

dRural će se prema očekivanjima širiti i izvan prve četiri regije, a već u drugoj fazi projekta raspisat će se otvoreni poziv ostalim ruralnim zajednicama, takozvanim zrcalnim regijama, koje su voljne primijeniti predloženo digitalno tržište usluga. Javni poziv će biti namijenjen i gospodarskim subjektima putem dodjele potpora male vrijednosti, a s ciljem omogućavanja dodatnog kanala prodaje i komunikacije s kupcima kroz spomenuta uspostavljena digitalna rješenja.
Projekt „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano milijun i pol kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt traje do lipnja 2024. godine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije