Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

Što trebate znati kod dolaska u obiteljskog liječnika!

Objavljeno prije

Preporuke za postupanje pri dolasku pacijenta u ordinaciju obiteljske medicine tijekom pandemije COVID-19.

 1. Pacijent je obavezan prije dolaska u ordinaciju telefonski kontaktirati svog liječnika te se naručiti na pregled ukoliko je isti potreban
 2. Na početku svake smjene liječnici obiteljske medicine dužni su osobi koja provodi trijažu dostaviti popis naručenih pacijenata za taj dan. Ukoliko se naknadno tijekom dana naruči neki pacijent za pregled u tom danu potrebno je odmah o tome obavijestiti osobu koja provodi trijažu.
 3. U čekaonicama ne smije biti više od jednog pacijenta po timu, odnosno samo onaj koji je u tom trenu naručen na pregled.
 4. Pacijenti se naručuju na pregled u razmaku od 30 minuta kako bi se imalo dovoljno vremena za pregled te temeljite mjere dezinficiranja površina i prozračivanja prostorija nakon što pacijent izađe iz ordinacije
 5. Prilikom dolaska na naručeni termin pacijent mora nositi masku i rukavice ( upozoriti ga ranije na to ), ukoliko iste nema mora ih dobiti na trijažnom punktu prije ulaska u zdravstvenu stanicu
 6. Prilikom ulaska pacijenti moraju dezinficirati ruke
 7. Pacijenta se prije ulaska u ZS mora pitati je li u samoizolaciji/ karanteni te ukoliko je zamolit ga da se vrati kući i telefonom kontaktira svog liječnika
 8. Pacijentu se prilikom trijaže obavezno mora izmjeriti tjelesna temperatura te ukoliko je ona povišena, neovisno o tome što je pacijent naručen na pregled ne smije biti pušten u ordinaciju obiteljske medicine već se mora konzultirati njegov izabrani liječnik, odnosno pacijent mora prvo kontaktirati svog liječnika
 9. Ukoliko se pacijent nije naručio na pregled, a ukoliko prema procjeni trijaže nije životno ugrožen, dužan je prije svega telefonski kontaktirati svog liječnika koji će mu dati termin pregleda i odlučiti o daljnjem postupanju. Ukoliko se radi o pacijentu koji je težeg zdravstvenog stanja osoba koja vrši trijažu kontaktirat će izabranog liječnika pacijenta radi donošenja odluke o daljnjem postupanju.
 10. Pacijenti koji su klinički i epidemiološki sumnjivi na COVID 19 infekciju prije pregleda moraju biti upućeni na bris, te ukoliko je pristigli nalaz negativan pacijent će biti pregledan u izdvojenoj sobi za pregled ( izolacija ) pod punom OZO. Ukoliko je pristigli nalaz brisa pozitivan postupa se prema protokolu za COVID 19 pozitivne pacijente, a sukladno zdravstvenom stanju pacijenta.
 11. Prilikom pregleda pacijenta u ordinaciji preporuča se konzultaciju vršiti na 2m udaljenosti, uz smanjenje razmaka samo tijekom pregleda. Preporuča se da konzultacija bude ciljana, odnosno da se već putem ranije telefonske konzultacije uzmu osnovni anamnestički podaci kako bi sama konzultacija u ordinaciji bila kraća, a u svrhu zaštite pacijenta i liječnika.
 12. Prilikom pregleda pacijenta u ordinaciji, iz mjera predostrožnosti, preporuča se koristiti zaštitne naočale ili vizir, kiruršku masku i rukavice
 13. Tijekom rada u ordinaciji obavezno je nošenje radne odjeće koja se minimalno 2 puta tjedno mora mijenjati
 14. Ukoliko se pacijent upućuje na daljnju obradu ( npr. laboratorij, RTG..) preporuča se prije upućivanja kontaktirati službu u koju se pacijent upućuje.

Dom zdravlja Metković

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Županija danas na 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom (26 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 28 osoba iz Dubrovnika, 12 iz Orebića, osam iz Metkovića, sedam iz Ploča, šest iz Blata, četiri iz Vele Luke, tri iz Opuzena i Župe dubrovačke, dvije iz Konavala i Pojezerja, jednoj iz Kule Norinske te četiri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaraženo 38 muških i 42 osobe ženskog spola, a 56 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječene su 72 osobe: 20 iz Dubrovnika i Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, pet iz Orebića i Stona, dvije iz Konavala, Korčule, Kule Norinske, Ploča i Pojezerja, jedna iz Dubrovačkog primorja i Vele Luke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 359 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 58 022 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 65 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su dva na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1304 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 619 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije