Ostanimo u kontaktu

LEDENA GOSPA

Što slavimo pod spomendanom Gospe Snježne?

Objavljeno prije

Foto: Vid.hr

Foto: Vid.hr

Danas se obilježava spomendan posvete bazilike svete Marije Velike, odnosno, spomendan Gospa Snježna. Kod nas je poznatiji kao Ledena Gospa i u Vidu se slavi kao dan zaštitnice župe te čestitamo svima koji je obilježavaju.

Službeno se današnji Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete bazilike svete Mari­­je Velike. To je jedna od četiri velike rimske bazilike, zva­na Santa Maria Maggiore. Nju je na rimskom brežuljku Eskvi­li­nu, jed­nome od sedam rimskih brežuljaka, dao sagraditi papa Liberije (352–366), pa se po njemu naziva i liberijanska bazilika. Tu je crkvu, na spomen proglašenja dogme o Marijinu bogomajčinstvu na Efeškom saboru 431. godine, svečano posvetio presvetoj Bogorodici papa Siksto III.

Ona je sve do danas najznačajnija i najčasnija Gospina crkva na kršćanskome Zapadu, a izgrađena je u stilu staro­krš­ćan­skih bazilika, s monumentalnim stupovljem te velebnim mozaicima. U crkvi se nalazi i grob sv. Jeronima, sv. Pija V. te milosna Gospina slika zvana »Spasenje rimskoga puka«. Slavne rimske bazilike, kao i Baziliku svete Marije Velike, možete posjetiti na linku.

Raniji pučki naziv »Sancta Maria ad nives – Snjež­na Gospa« veže se uz legendu nastalu u 13. stoljeću, a po kojoj je usred ljeta na Eskvilinu pao snijeg. Taj je događaj bio povod papi Liberiju da uz materijalna sredstva jednog bogatog rimskog patricija započne izgradnju bazilike. Crkva se zove i »Sancta Maria ad praesepe – Gospa od jaslica«, jer je u njoj već koncem 4. stoljeća uređena špi­lja, nalik na onu u Betlehemu.

Kako je današnji spomendan vezan uz Efeški sabor, dobro je prisjetiti se da je baš taj sabor dao silan zamah kako teološkom naučavanju o Blaženoj Djevici Mariji, tako i pobož­nosti prema njoj, a nakon toga sabora započela je izgradnja mnogih crkava Gospi u čast. – izvor: zupa-vela-luka.hr/bitno.net

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije