Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

MEĐUNARODNI DAN PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Što poduzeti u slučaju obiteljskog nasilja kratko smo razgovarali sa ravnateljem Centra za socijalnu skrb Metković gospodinom Vatroslavom Vugdelijoma

Objavljeno prije

Nasilje nad ženama

Odlukom UN-a od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno je dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na temu nasilja nad ženama razgovarali smo sa Vatroslavom Vugdelijom, ravnateljem Centra za socijalu skrb Metković:

Vatroslav VugdelijaGospodine Vugdelija koliko se često susrećete ovim oblikom obiteljskog nasilja?

GALA HOME 740px

Obiteljsko nasilje, a pogotovo nasilje nad ženama je dio svakodnevnog posla ovog Centra. Uobičajno nas prvo obavijesti policija o nekom devijantnom ponašanju pismenim putem, te onda ide redovna procedura odvojenog pozivanja jednog i drugog supružnika i odlazak na teren.

Koliko utječe konzervativna sredina na svijest današnje žene u Metkoviću?

Jeste, ovo je konzervativnija sredina, ali svakim danom situacija se poboljšava. Žene nisu više pod svaku cijenu spremne izlagati se svakodnevno nasilju svog supruga. Podiže svijest žene i sve više je prijava koje su se prije tajile, a žene bi trpjele zbog sredine u kojoj žive.

Ne želimo Vam  oduzimati previše vremena, i tema je zahtjevna. Što žena treba poduzeti u slučaju da je izložena nasilju u obitelji?

U slučaju nasilja žena prvo mora nasilnika prijaviti dežurnom policijskom službeniku, obaviti liječnički pregled, iza toga se obratiti Centru za socijalnu skrb ukoliko je potreban smještaj, da li je to sigurna kuća ili nešto drugo. Iza toga ide ostala redovna procedura. Za naglasiti je da je upravo problem što zlostavljač bude priveden i ostane u pritvoru i zatvoru kraće vrijeme, tako da u slučaju ako žena i djeca ostanu u kući, nasilje se u pravilu ponavlja. Žena i djeca tada moraju promijeniti sredinu, socijalno se zbrinuti jer na kraju upravo one i djeca najviše emotivno i socijalno stradaju. Poslije gore navedenih radnji i ostale institucije nastavljaju raditi na slučaju u redovnoj proceduri. Nitko nije rođen da bude zlostavljan i zlostavljanje treba biti prijavljeno i sankcionirano.

Hvala Vam gospodine Vugdelija na vremenu što ste nam posvetili i što ste ženama objasnili proceduru u slučaju zlostavljanja.

Ostavili smo gospodina Vatroslava Vugdeliju da obavlja svakodnevne poslove, a vjerujte ima ih puno, a mi također poručujemo, NE ČINITE KOMPROMISE RADI SREDINE U KOJOJ ŽIVITE. NE TRPITE NASILJE VEĆ GA PRIJAVITE DOK NE BUDE KASNO.

OBILJEŽAVANJE 30. GODIŠNJICE POGIBELJI HRVATSKOG BRANITELJA

Memorijalni biciklistički maraton “Ivica Prusac – Juma”

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

U spomen na tridesetu godišnjicu pogibelji našeg branitelja Ivice Prusca-Jume, BK Relaks organizira 28.5. biciklistički maraton koji starta u 9:15 h s Trga kralja Tomislava.

Jedan od ciljeva im je dolazak ka Spomeniku poginulim braniteljima u Bagalovićima. Ondje će u 10:00 h zajedno s predstavnicima branitelja i vlasti odati počast Ivici, ali i svim ostalima iz doline Neretve koji su položili svoj život za Lijepu Našu.

Nakon počasti, slijedi ostatak vožnje po “Dolini” i zaokruživanje ovog memorijalnog maratona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije