Ostanimo u kontaktu

ANTIČKI NALAZI

Što nakon otkrića vrijednih arheoloških nalazišta u Metkoviću

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

Gdje god zakopate u Naroni i širem prostoru doline Neretve mogu se naći brojni arheološki nalazi iz doba antike i kasnijih razdoblja, godinama tvrde arheolozi i stanovnici našega podneblja.

U brojnim istraživanjima u proteklih 100 godina u Naroni (Vidu) pronađeni su brojni nalazi iz antičkog vremena, odnosno razdoblja grčke i rimske kolonizacije pa  Narona po broju i značaju nalazi s pravom zauzima prvo mjesto na istočno jadranskoj obali, a drugo iza Rima.

O svemu svjedoče izloženi nalazi u Muzeju Narona ali i pokretni i nepokretni objekti u njoj i na širem prostoru.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uz sve to, stručnjaci smatraju da se ispod riječnih ili močvarnih nanosa kriju ostaci brojnih građevina do kojih tek treba doprijeti i tako jednog dana zaokružiti cjelovita arheološka istraživanja.

Otkako je na desnoj obali Neretve započela intenzivna stambena izgradnja , na brojnim lokacijama od Jerkovca do Glibuše ili Crnog puta , a prilikom kopanja temelja pronađeni su ostaci građevina raznih namjena.

Da je spomenuti prostor uz Naronu prepun arheološkim nalazima, svjedoče istraživanja koja ovih u Jadranskoj ulici provodi tvrtka Arheorad čiji je voditelj Tomislav Jerončić potvrdio da su prilikom kopanja kanala, vjerojatno, pronađeni ostaci ville rustice sa stambenim i gospodarskim objektima iz rimskog doba.

Unatoč početnoj fazi istraživanja na iskopnom kanalu širine samo jedan metar, dade se zaključiti da pojedini pokretni nalazi potječu iz 1.stoljeća, a neki drugi elementi i sljedećim razdobljima. Prema svemu sudeći na području Jadranske ulice može se očekivati još veći broj nalaza iz antičkog razdoblja i vrlo značajnih za rekonstrukciju života na tom prostoru u prošlosti.

I u Norinskoj ulici pronađeni su ulomci keramike i rimske tegule, što upućuje na to da se na većim dubinama krije novo nalazište koje je doslovno zatrpano nanosima rijeke Neretve i na druge načine.

Da na potezu od Vinarije do Crnog puta ima još nalaza, potvrdio je i ravnatelj AM Narona Toni Glučina, a o svemu će se više doznavati u sljedećim danima.

Još u 4.st. pr.Krista Pseudo Skilak u svom Periplu spominje rijeku Naron (Neretvu) i kaže da u nju mogu uplovljavati Grčke trijere, sve do Emporiona koji je od mora udaljen 80 stadija (8 nautičkih milja), što bi odgovaralo udaljenosti od ušća Neretve do emporija u Naroni, jer zračana udaljenost Narona-Ušće iznosi 14 kilometara, a prema grčkim podacima 14,8 kilometara.

Rijeka je često mijenjala svoj tok. Tijekom grčke kolonizacije razvijala se trgovina s ilirskim plemenima, možda već i u 8.st.pr. Krista. Izgled ušća i tok Neretve su se mijenjali pa današnja slika prostora nije odraz antike i srednjovjekovlja .

Pseudo Skilak spominje jezero između ušća i emporija , a spominje ga i Alberto Fortis u 18.stoljeću , ali spominje i otok kojega naziva Opuzen. Brojna nekadašnja jezera danas više ne postoje , rječica Norin  vjerojatno se ulijevala u Neretvu (Naro) negdje kod Narone, a u Naroni je bila luka. Pretpostavlja se da je Neretvin tok bio bliže Naroni nego li je danas, te su, vjerojatno jezera Glibuša i Strimen južnije od Narone ostaci nekadašnjeg toka Neretve.

Neretva je bila regulirana , a dolaskom kasne antike  i barbara došlo je zasipanja naronitanske luke.

U antičko vrijeme doline Neretve bila je strateški plovidbeni pravac između Mediterana i kontinentalnih prostora, a Narona je vrhunac svoga razvoja doživjela od 2.do 1.stoljeća prije Krista.

Neki , tada plovidbeni pravci, danas su obrađeno zemljište, odnosno kopnene površine na kojima se mogu naći ostaci brodova nakon brodoloma i drugi nalazi.

Arheološka istraživanja je zbog nanosa teško provoditi, jer se ispod nanosa od nekoliko metara danas nalaze kulturni slojevi koje bi trebalo istraživati.

U svakom slučaju tijekom radova na projektu Aglomeracija Metković, pronađeni su novi nalazi koje će proučavati arheolozi, a hoće li se istraživanja nastaviti i izvan iskopa (kanala) treba vidjeti. Bilo bi dobro kad bi se nastavilo istraživati makar na manjim lokacijama , iako znamo da je to zbog nanosa vrlo teško te da bi država trebala osigurati pozamašna sredstva kako za istraživanja u Naroni tako i za ona na periferiji do današnjeg toka Neretve.

CENTAR ZA KARIJERE MLADIH

Savjetnica župana Žaklina Marević na otvorenju EXPO smotre visokoobrazovnih institucija

Objavljeno prije

Savjetnica župana Žaklina Marević nazočila je u ponedjeljak u Dubrovniku EXPO smotri visokoobrazovnih institucija u sklopu koje će srednjoškolci iz Dubrovačko- neretvanske županije kao i njihovi vršnjaci iz Splitsko – dalmatinske županije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine dobiti priliku upoznati se s brojnim visokoobrazovnim institucijama, tvrtkama i drugim sudionicima, a sve kako bi se što bolje pripremili za tržište rada.

Savjetnica Marević ovom je prilikom istaknula kako je raduje što su, uz dubrovačke, na događaj stigli i učenici iz drugih županija, ali i zemalja.

”Ova suradnja znači puno svima nama, posebno mladima za razvijanje što bolje i kvalitetnije budućnosti”, napomenula je ona.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Više od 1500 maturanata kroz dva dana imat će priliku upoznati se s programima Visokog učilišta Algebra, RIT Croatia, Zagrebačke škole ekonomije i managementa, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Dubrovniku, University Collegea Aspira, Sveučilišta VERN’, Hrvatskog katoličkog sveučilište, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno – matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Učilišta Profokus.

Srednjoškolcima će se u formi izlagača i panelista predstaviti i Predstavništvo Europske komisije u RH, a naglasak će staviti na Konferenciju o budućnosti Europe i programe za mlade.

Smotra se održava u organizaciji Centra za karijere mladih Dubrovnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije