Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

U POJEZERJU BEZ FEŠTE, ALI S JASNIM PROGRAMIMA

Stanovnici općine Pojezerje danas slave blagdan sv.Roka i Dan općine

Objavljeno prije

Načelnik općine Pojezerje Borislav Dominiković čestitao je stanovnicima Pojezerja  blagdan sv. Roka zaštitnika, i Dan općine.

Nazvali smo ga i doznali sljedeće.

– Poštujući epidemiološke mjere i preporuke Stožera u smislu sprječavanja širenja pandemije korona virusa i smanjenja broj oboljelih na području Dubrovačko-neretvanske županije, a poglavito zbog brige o nastavku uspješne turističke sezone, općina Pojezerje povodom Dana općine otkazala je sve planirane aktivnosti, za 16.kolovoza ove godine. Neke od aktivnosti svakako će biti realizirane u razdoblju koje je pred nama ukoliko budu zadovoljeni potrebni uvjeti. U ponedjeljak (danas) održat će se sveta misa na Gračini u crkvi sv. Roka koju će kao oproštajnu od vjernika u župi Otrić-Struge predvoditi don Domagoj Jelača, a u nedjelju je također oproštajnu svetu misu isti svećenik predvodio u župnoj crkvi sv.Nikole u Otrić-Seocima. Nakon pet godina omiljeni svećenik , naime, napušta tu župu, – rekao je načelnik Pojezerja.

Također, pod predsjedanjem Zrinke Antunović-Čotić, održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj zbog poznatih razloga nije bilo uzvanika.

Prema statističkim podacima Pojezerje po spada u red siromašnijih općina u Županiji i u Hrvatskoj, ali najveće njezino bogatstvo su vrijedni i produhovljeni stanovnici koji su poznati i priznati vinogradari i vinari na širem hrvatskom prostoru. Trude se i nastoje iskoristiti svaki pedalj vapnenačkog tla uz Maticu i u kršu, jednako. Ima ih , prema zadnjem popisu 997.

Međutim, načelnik i članovi Vijeća i ovom zgodom naglašavaju da općina nije dužna niti jedne kune. Nikome. Ubrana ili dobivena sredstva koriste se na najbolji mogući način , svaka kuna prevrne se po dva puta!

Zato i jesu ostvareni značajni uspjesi u sferi vodoopskrbe, javne rasvjete, uređenja prometnica i poljskih putova, društvenog života i gradnje društvenih objekata za razne namjene. Naravno, sve to i uz potpore iz drugih izvora.

Čelnici Pojezerja trasirali su i nove putove razvitka, prije svega kako bi zadržali stanovništvo na tom području. Radi se o razvoju turizma na ruralnim destinacijama (ciklo turizam) , uz mogućnost prezentacije autohtonih poljoprivrednih proizvoda, ali i o drugim gospodarskim ulaganjima kako bi se ljudi zadržali a životni uvjeti poboljšali.

Općina Pojezerje skrbi i o dječjem vrtiću, pomaže učenicima koju putuju u udaljenije škole, skrbi i o starijima i o nemoćnima.

Sve u svemu, jedna mala općina uspješno živi i prije svega promiče potrebu za još većim ulaganjima u sve planirane projekte,  prije svega zbog poboljšanja kvalitete života.

Čestitamo stanovnicima Pojezerja blagdan sv.Roka i Dan općine.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije