Ostanimo u kontaktu

UŽURBAN POČETAK RADOVA POBUDIO REVOLT GRAĐANA

Stanovnici Marulićeve poručili ‘No pasaran’ – neće proći!

Objavljeno prije

Žurni sastana stanara Marulićeve ulice

Večeras je u prepunoj galeriji GKS-a održan hitan sastanak stanovnika ulica Marka Marulića i S. S. Kranjčevića, a tema je bila uspostava novog graničnog režima u ulici Marka Marulića. Unatoč činjenici da je prošli sastanak održan bez obavijesti većine stanovništva zahvaćenog novom regulacijom, a prisutni su se izričito protivili nametnutom prijedlogu, radovi su na čuđenje stanovništva danas žurno započeli.

Hitni sastanak održan je na inicijativu Udruge Susjed, a njihove prijedloge su jednoglasno podržali svi stanovnici.

– Ovakav prijedlog nas želi staviti u jednu vrstu geta. Žele nas staviti u jedan zatvoreni sustav, koji bi imao jedan izlaz i jedan ulaz gdje bi svatko morao proći i dati svoju osobnu iskaznicu ili propusnicu ovisno da li ide na lijevu ili desnu stranu. – rekao je predsjednik Udruge Susjed Petar Prusac.

Glavni cilj, koji je ujedinio prepunu dvoranu, je protivljenje postavljanju rampi i nadzornih kamera, jer, kako složno ističu, time im se uskraćuju njihova temeljna ljudska prava, pravo na privatnost i slobodu kretanja, a koja su zajamčena Ustavom RH i Europskom poveljom o ljudskim pravima. Zaključeno je, da bi se postavljanjem rampi i kamera, unatoč činjenici da je i do sada spomenuto pogranično područje bilo izloženo strogoj kontroli i povećanoj represiji granične policije, izvršila gotovo potpuna getoizacija i izolacija stanovništva.

Crta razgraničenja dovedena u pitanje

Prema izlaganjima ing. Ranka Primorca i prof. Nikole Glamuzine upitno je da li je sadašnja granica zapravo pravno utemeljena granica između RH i BIH. Naime, granica je postavljena na sadašnjem mjestu unatoč tome što upućeni smatraju da to prema AVNOJ-skim granicama ne bi trebalo biti tako. Prema njihovom mišljenju, dužinom kanala koji se proteže 200-tinjak metara iza parcela kuća na vrhu Marlulićeve ulice je zapravo razgraničenje između ove dvije države i prema tome bi cijela ulica sa pripadajućim parcelama bila u RH. Ovakvo razgraničenje je i prijedlog Udruge Susjed, a jednoglasno je podržan od strane svih prisutnih, kao rješenje postojećih pograničnih problema, a sve bi se utvrdilo uz posredovanje pograničnih komisija RH i BIH te stručnih eksperata.

Najavljeni prosvjedi

Revoltirani stanovnici, koji se osjećaju bespomoćno jer očito njihov glas ne dopire do nadležnih i odgovornih, najavljuju prosvjede protiv ovih žurno započetih radova na pogrančnom području, a u čemu će prema riječima zamjenika gradonačelnika Nikole Grmoje, imati punu podršku Grada Metkovića, koji se također ne slaže sa postavljanjem rampi na vrhu ulice i izolaciji ovog dijela Grada.

Strojevi u Marulićevoj ulici

Jedno je sigurno, stanovnike ulice Marka Marulića i okolnih ulica čeka teška borba za ostvarivanje njihovih temeljnih ljudskih prava koja po ničemu ne bi u civiliziranom zapadnom svijetu, u koji se toliko često volimo svrstavati i na koji se naši političari svakodnevno pozivaju, ne bi trebala doći u pitanje. Sigurni smo u pobjedu razuma i da se niti jedna odluka neće donijeti protivno volji građana, a mi ćemo njihovu borbu svakodnevno pratiti.

Sve daljnje informacije pratite na Metkovic NEWs-u.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije