Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

DATUM OTVORENJA MCGP METKOVIĆ NEIZVJESTAN?

Stanari ulice Stjepana Radića traže novo riješenje, održan sastanak sa predstavnicima Grada Metkovića

Objavljeno prije

MCGP Metković, ulica Stjepana Radića

Veliko nezadovoljstvo među stanarima Orašine izazvalo je skoro najavljivano otvorenjenje novoizgrađenog Međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Metković. Osim stanara sa hrvatske strane isto nezadovoljstvo dijele i stanari bosansko-hercegovačkog dijela naselja, koji će, kako zajedno tvrde, u nadolazećoj turističkoj sezoni biti hendikepirani, odnosno odsječeni od normalnog načina života. Na tom tragu, skupina stanara sa hrvatskog dijela je u ponedjeljak, 9. siječnja, održala sastanak s predstavnicima Grada Metkovića koje je predvodio zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Kako saznajemo od predstavnika stanara ulice Stjepana Radića, Jurice Korice, predstavnici Grada Metkovića su upoznati s problematikom i Nikola Grmoja im je obećao da će 13. siječnja ove godine održati sastanak s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i upoznati ga s problemima stanara ulice Stjepana Radića u Metkoviću.

Razlozi koji su stanare Orašine digli na noge, po riječima njihovog predstavnika Jurice Korice su, kao prvo nikad objašnjen razlog zašto se odustalo od prvotnog projekta kojim se trebala cijela ulica iseliti i napraviti prijelaz kakav Schengen i zaslužuje. Kao drugo i redom ostalo Korica navodi totalu odsječenost, od 1. svibnja pa do kraja turističke sezone, gdje su zbog turističkih kolona stanarima uskraćena osnovna ljudska prava.

– Ne daj Bože hitnog slučaja, koliko bi trebalo hitnoj pomoći, policiji ili vatrogascima da se probiju do naših domova? Svi znamo, a i foto-dokumentirali smo, da se ljetne turističke kolone protežu i do 1700 metara od granice. To je nekada znalo biti sve do kuće Čavara, a sada kada se granica pomiče prema gradu za 1500 metara, znači da u određenim ljetnim danima možemo očekivati blokadu cijeloga Metkovića, jer po tim podacima kolona bi se pomakla do Autobunog kolodvora, što je skoro do samoga ulaza u grad. Sa jednu stranu ceste je Neretva, sa drugu brdo, mi jednostavno nemamo drugog prilaza kućama. Da ne spominjemo ispušne plinove iz automobila, bacanje smeća, nužde putnika s kojima smo se i do sada suočavali, jer znamo da su te potrebe jače od ljudi. Ulazi nam se u kuće, traže se wc-ovi, mjesta za nuždu, za točiti vode, da ne govorimo da se mora strogo paziti na ključanje garaža i prostorija sa vrjednijim predmetima i tako skoro cijelo ljeto. A sada kada je taj prijelaz tu pred našim kućama, to će biti doslovno cijelu turističku sezonu, – nezadovoljan situacijom koja ih ubrzo očekuje navodi Korica, te dodaje, ovo je tek prvi sastanak i 13. siječnja će doći brzo. Vidjet ćemo što će se dogoditi, ostane li sve na ovome spremni smo i na blokadu ulice, – odlučan je Korica.

Razvoj situacije oko izgradnje novog graničnog prijelaza ‘Metković’ pratimo od samoga početka. Od obitelji Čotić koja je grčevito, uz suze, križ i hrvatsku zastavu iselila sa svoga ognjišta do ljudi koji su zadovoljni kompezacijom našli druga rješenja. I taman kada smo mogli očekivati otvorenje prijelaza, stanari ostatka ulice, suočeni sa stvarnim problemima, su na nogama i cijela situacija je ponovo neizvjesna. Donosimo nekoliko fotografija sa lica mjesta, a razvoj situacije ćemo kao i uvijek do sada pratiti te vas pravovremeno informirati. Pratite Metkovic NEWs.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije