Ostanimo u kontaktu

EUROPE DIRECT DNŽ

Srednjoškolci iz Opuzena na primjeru projekta iz doline Neretve učili o mogućnostima koje pruža EU

Objavljeno prije

Učenici Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen sudjeluju u projektu ASOC („U školi otvorene kohezije“) kojeg koordinira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a provodi se u samo deset škola u Republici Hrvatskoj. Projektom je predviđeno da učenici postanu aktivni i odgovorni građani koji će pratiti kako se troši javni novac, a u provedbi im pomaže Regionalna agencija DUNEA. Učenici su završili projektne aktivnosti te je za rujan planirana završna konferencija projekta i proglašenje najuspješnije škole.

Srednjoškolci iz Opuzena izabrali su projekt ”Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, na čijem su primjeru pratili korištenje novaca i mogućnosti koje se pružaju iz EU fondova. Izabrani projekt samo je jedan od brojnih EU projekata koji se provode u dolini Neretve, a nositelj mu je Dubrovačko-neretvanska županija, dok ga operativno provodi Regionalna agencija DUNEA uz ostale partnere. Glavni cilj projekta je održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000.

U sklopu aktivnosti projekta, tijekom svibnja je održana terenska nastava na Baćinskim jezerima s ciljem obilježavanja Dana Europe organiziranog u sklopu informacijskog centra Europe Direct Dubrovačko – neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, a Srednja poljoprivredna i tehnička škola, uz Erasmus Student Network Dubrovnik (ESN), jedna je od projektnih partnera.

Istražena je jedna od lokacija koja je dio projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve”, a voditelji terenskog obilaska i predavanja u sklopu projekta bili su predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA. Učenici su se saznali više o samom projektu te o uređenju promatračnice za ptice na Baćinskim jezerima koju su imali prilike posjetiti i okušati se u promatranju ptica u prirodi.

Prateći ovaj projekt, učenici su imali prilike upoznati i intervjuirati neke od koordinatora samog projekta: Laru Šiljeg ispred Grada Metkovića, Anu Tutavac i Nikolinu Đangradović ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te Antoniju Odak iz Regionalne agencije DUNEA, ujedno i voditeljicu centra Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije.

Jedna od aktivnosti projekta „Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije“ je posjet školama gdje se održavaju zanimljive i edukativne prezentacije, radionice, vode rasprave o EU te dijele službene publikacije. Profesori i učenici pohvalili su platformu „Kutak za učenje“ koja im, kroz interaktivne knjige, igre, natjecanja i nastavne materijale, omogućuje da na zabavan nauče više o EU.

U prilog višemjesečnom radu, učenici i profesori Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu izradili su video uradak kojim su predstavili svoje aktivnosti u ovom projektu. Video pogledajte na https://www.youtube.com/watch?v=foY3E2Mjh6k.

Na kraju terenske nastave svi sudionici su zaključili kako često nismo svjesni bogatstva prirodne baštine u svom zavičaju i kako se moramo zajedničkim snagama potruditi da ga sačuvamo za generacije koje dolaze.

IMA TURISTA

U neretvanskom priobalju ljetuje približno 14 tisuća gostiju

Objavljeno prije

Autor

U protekla dva tjedna naglo je porastao broj turista na području neretvanskog priobalja , od Kleka do Zaostroga, što je dobar znak da će iznajmljivači i hoteli relativno dobro poslovati pa i da će ostvariti veći postotak broja noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Prema procjenama na tom području ljetuje oko 14 tisuća gostiju, a kad se pribroje vikendaši pa i vlasnici kuća za odmor, tada je brojka zasigurno puno veća, što se vidi i po krcatim plažama pa i onima koje su nekada bile manje atraktivne.

Naravno, najveći broj turista dolazi nam iz Češke Republike, Poljske i Bosne i Hercegovine. Inače, to je područje tradicionalna destinacija građana Bosne i Hercegovine , koji su unatoč pandemiji došli i ove godine s tim da ugovaraju značajno manji broj noćenja nego li prijašnjih godina.

Povećan broj gostiju svakako se odražava i na poslovanje ugostitelja koji će ipak značajno umanjiti štete od pandemije korona virusa.

Što se tiče kulturnih, zabavnih i pa i gastronomskih priredbi, njih je ovoga ljeta svakako manje, opet zbog poznatih razloga, odnosno preporuka stožera civilne zaštite.

Novopridošli gosti zastaju uz Jadransku magistralu od Opuzena do Ploča, ili od Opuzena do Kleka kako bi se ne samo odmorili već i opskrbili domaćim voćem i povrćem, kojega su naši poljoprivrednici proizveli u dovoljnim količinama.

Predstavnici turističkih zajednica i ugostitelji nadaju se da će sezona potrajati ne samo u kolovozu već i rujnu, a ponegdje i u listopadu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije