Ostanimo u kontaktu

PROJEKT BLUE SCHOOL EU4OCEAN

Srednja škola Metković dobitnica certifikata europske mreže Plavih škola

Objavljeno prije

Lijepe vijesti stižu nam iz Srednje škole Metković koja je 9. lipnja 2021. dobitnica certifikata europske mreže Plavih škola.

Mreža je koalicija koja povezuje raznolike organizacije projekte i ljude, koji doprinose održivom upravljanju oceanima. Sastoji se od 3 komponente:

  1. Platforme za organizacije i pojedince uključene za inicijative za oceansku pismenost
  2. Europskog foruma mladih za ocean
  3. Mreže europskih Plavih škola

Ovakvim priznanjem škola je potvrdila svoju oceansku pismenost, te postavši dijelom europske mreže Plavih škola postaje primjerom proširivanja kurikularnih ishoda i opismenjavanju mladih o Jadranu i važnosti mora za život na zemlji.

Ciljevi projekta bili su stjecanje znanja o UN agendi održivog razvoja, razvijanje kritičkog mišljenja, te aktivno djelovanje u školi i zajednici s ciljem prepoznavanja potreba osmišljavanja inovativnih rješenja i konkretnog doprinosa zajednici.

Kroz ishode učenici su naučili razlikovati i opisati globalne ciljeve održivog razvoja i osvijestiti osobnu odgovornost prema budućim organizacijama, što je preduvjet za stvaranje društva temeljenoga na održivom razvoju.

U zaključku projekta učenici su prepoznali potrebe, osmislili kreativne oblike djelovanja i rješavanja problema surađujući s lokalnom zajednicom i dobrovoljnim roniocima udruge „ Leut“. Tako su se konkretno upoznali s globalnim ciljevima održivog razvoja do 2030.g. Sudjelovanje učenika i mladih je tako postala ne samo obveza škole, već cjelokupnog društva. Naše projektne aktivnosti su bile uključene u nastavni kurikulum te su se odvijale kroz cijelu godinu. Podudarale su se s ishodima Međupredmetne teme Održivi razvoj, a usmjeren na osmišljavanje poučavanja poticanja učenika na usvajanje sustava vrijednosti.

U EU se svake godine proizvede 27 milijuna tona plastičnog otpada ,a samo 1/3 se reciklira. Osim plastike tu je i nafta, odbačene ribarske mreže, te otpadne vode.

Stoga smo na platformi Marine Forum surađujući kroz eTwinning projekt s kolegama iz Portugala i Rumunjske predstavili svoj film snimljen u suradnji s lokalnom zajednicom o čišćenju podmorja ušća Delte Neretve. Tako su lokalni ronioci upotpunili promociju našeg projekta ujedno koristeći tzv. „Blue Bag“.

Plava vreća ima inicijativu da se moru vrati što nam daje – čistoću, ljepotu i ljubav. Pristaše ove inicijative šire je diljem obale pa se tako i  naša akcija našla oglašena na njihovim Facebook stranicama i traje još od 2017.godine u kontinuitetu!

Učenici su također naučili praviti prirodne kozmetičke preparate temeljene na bio bazi ,te smo osim prirodne kozmetike bez polietilena izrađivali u školskom laboratoriju i prirodne sapune. Ovu aktivnost smo zabilježili u alatu StoryJumper (https://www.storyjumper.com/book/read/101169306).

Učenici iz smjera građevinski tehničar i tokarski tehničar izradili su prigodan drveni pribor za jelo( kao zamjenu za jednokratni plastični),te morsku kornjaču kao zaštitni znak Mediterana.

Slijedio je odlazak na godišnji „Susret Mladih Mediterana „ u Nicu, Francuska (CDMM – Centre De Decouverte Mer et Montagne), gdje smo predstavili i utjecaj plastike u posudama za brzu hranu (take away food containers).Na višednevnom predstavljanju sudjelovao je učenik i njegov mentor prof. savjetnik. (slike)

Za provedbu projekta se zainteresirao i FILOZOFSKI FAKULTET u Zagrebu (Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti), te nas uključio u međužupanijsko istraživanje „Kreativnost i konceptualna integracija u učenju i poučavanju stranih jezika i matematike“ – izrada i pilotiranje projekta.

Suradnja se odvijala s voditeljicom projekta izv. prof. dr. Renatom Geld i izv. prof. Kristinom Kocijan.

Na taj način smo konkretno doprinijeli poticanju razmišljanja o ljudskim  uzrocima i posljedicama  na prirodu. Oblikovanje održivog društva je ujedno i odgovorno sudjelovanje mladih te je stoga obrazovanje za održivi razvoj ne samo obveza škole, već cjelokupnog društva.

Zorana Vekić, prof. savjetnik, voditeljica ŽSV za DNŽ

IMA TURISTA

U neretvanskom priobalju ljetuje približno 14 tisuća gostiju

Objavljeno prije

Autor

U protekla dva tjedna naglo je porastao broj turista na području neretvanskog priobalja , od Kleka do Zaostroga, što je dobar znak da će iznajmljivači i hoteli relativno dobro poslovati pa i da će ostvariti veći postotak broja noćenja u odnosu na prošlu godinu.

Prema procjenama na tom području ljetuje oko 14 tisuća gostiju, a kad se pribroje vikendaši pa i vlasnici kuća za odmor, tada je brojka zasigurno puno veća, što se vidi i po krcatim plažama pa i onima koje su nekada bile manje atraktivne.

Naravno, najveći broj turista dolazi nam iz Češke Republike, Poljske i Bosne i Hercegovine. Inače, to je područje tradicionalna destinacija građana Bosne i Hercegovine , koji su unatoč pandemiji došli i ove godine s tim da ugovaraju značajno manji broj noćenja nego li prijašnjih godina.

Povećan broj gostiju svakako se odražava i na poslovanje ugostitelja koji će ipak značajno umanjiti štete od pandemije korona virusa.

Što se tiče kulturnih, zabavnih i pa i gastronomskih priredbi, njih je ovoga ljeta svakako manje, opet zbog poznatih razloga, odnosno preporuka stožera civilne zaštite.

Novopridošli gosti zastaju uz Jadransku magistralu od Opuzena do Ploča, ili od Opuzena do Kleka kako bi se ne samo odmorili već i opskrbili domaćim voćem i povrćem, kojega su naši poljoprivrednici proizveli u dovoljnim količinama.

Predstavnici turističkih zajednica i ugostitelji nadaju se da će sezona potrajati ne samo u kolovozu već i rujnu, a ponegdje i u listopadu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije