IZRADA KATASTRA ŠPILJA I JAMA U DOLINI NERETVE

Speleološko istraživanje u dolini Neretve dovelo do zanimljivog otkrića

Objavljeno 26. listopada 2016. u kategorijama: Foto Galerija, Metković, News.
Jama u Kraljevu gaju, Foto: Vedran Sudar

Jama u Kraljevu gaju, Foto: Vedran Sudar

U sklopu projekta Izrada katastra špilja i jama u dolini Neretve koje provodi Udruga Baštinik završeno je osmodnevno speleološko istraživanje provedeno na području donjeg toka rijeke Neretve.

U istraživanju su uz predsjednika udruge, Markicu Vujicu, sudjelovali speleolozi, ujedno i članovi udruge, Branko Jalžić, Alen Kirin i Vedran Sudar.

Speleolog Branko Jalžić rekao je koji su se podaci prikupljali na terenu:

– Najprije se obilježi ulaz, fotografira i stavi se speleološka oznaka, odnosno, registarska pločica. Zatim se pristupi opremanju jame, spuštanju, istraživanju i izradi speleološkog nacrta.  Mjeri se temperatura, temperatura vode, provodi se sabiranje podzemne faune, fotografiranje podzemnog prostora, priprema se za uron, ronjenje i isti taj postupak se događa pod vodom.

Tijekom ove istraživačke etape došlo je do jednog vrlo zanimljivog otkrića:

– Bilo je dobro i imali smo lijepe rezultate, naročito u predjelu Krvavca gdje smo ušli u jednu jamu koja je nekad davno otvorio kamenolom. To se nije do nedavno znalo. Tu smo se provukli, proširili smo uski prolaz i došli smo do jednog lijepog podzemnog jezera koje je čisto i bistro i ronjenjem smo uspjeli doći do dubine od 24 metra. Naišli smo na vrlo zanimljivu podzemnu faunu i nadam se da će uskoro i znanost reći svoje o tome što smo tamo našli. Mislim da će biti jako zanimljivih rezultata.

Ovo je treća od pet planiranih etapa radova na terenu, a da bi se popisali svi speleološki objekti u dolini Neretve potrebne su još najmanje dvije  godine istraživanja, ističu u udruzi.

Jama na Rujnici, Foto: Alen Kirin

Trombova jama, Foto: Branko Jalžić

Piše: radiodelta.hr

Komentari