Ostanimo u kontaktu

'NA NERETVU MISEČINA PALA'

Službeno predstavljen program ovogodišnje Smotre

Objavljeno prije

U galeriji GKS-a održana je konferencija za medije uoči 35. Smotre folklora jadranske Hrvatske Na Neretvu misečina pala. Program su predstavili gosp. Zdravko Obradović, tajnik KUD-a Metković i gosp. Vidoslav Bagur, umjetnički direktor Smotre.

Ovogodišnja smotra, koja se održava od četvrtka 16. svibnja do nedjelje 19. svibnja, okupit će više od 1500 sudionika iz 55 folklornih skupina. Na programu će se naći izložba Nematerijalna kulturna baština Usore i Tešnja, folkloni nastupi na Trgu kralja Tomislava i u Gradskom kulturnom središtu, međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko Rural, ponoćni Etno koncert Miroslava i Gordane Evačić  te koncert Marijanskih pučkih napjeva u crkvi svetog Ilije.

Dio Smotre će se održati i u Dubrovniku, pa će tako u nedjelju na Stradunu nastupiti pet folklornih skupina.

Kao specifičnost ovogodišnje Smotre gosp. Bagur navodi partnerstvo sa zemljama Europske unije te namjeru da postane Smotra tradicijske kulture i jadransko-jonske regije. Stoga su partneri smotre festivali u Veneciji i u Piranu.

GRADSKI PARK

Otvoren 7. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko rural

Objavljeno prije

U subotu, 18. svibnja u Gradskom parku u Metkoviću otvoren je 7. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda Eko rural u sklopu Smotre folklora Na Neretvu misečina pala u organizaciji Udruge Dobra. Sajam su otvorili načelnica Općine Zažablje Maja Perleta Vrnoga i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan. Otvaranju sajma su pridonijeli svi uzrasti KUD-a Metković koji su svojim točkama uveličali otvaranje.

Predsjednica Udruge Dobra Simona Pavlović nam je rekla nešto više o samom sajmu:

‘Sajam se održava u sklopu projekta Aktiva – Pozitiva 2 kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Eko rural se financira sredstvima Grada Metkovića. Cilj ove manifestacije je informirati javnost o postojanju nekonvencionalne proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i očuvanje običaja i tradicije izložbom autohtonih rukotvorina i predstavlja idealnu priliku za upoznavanje malih proizvođača poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina sa zainteresiranim posjetiteljima.’

Trenutno se na sajmu predstavlja oko 30 izlagača s različitim autohtonim proizvodima, suhomesnatim proizvodima, eko proizvodima i rukotvorima. Ukoliko ste u prilici imate još vremena posjetiti Eko rural i pogledati što sve nudi, a u međuvremenu pogledajte našu galeriju s otvorenja sajma:

Nastavi čitati

Najčitanije