Ostanimo u kontaktu

POSTUPCI SE PRIVODE KRAJU

Sljedećeg tjedna potpisivanje ugovora za gradnju Pelješkog mosta

Objavljeno prije

Most Pelješac

Sljedećeg ponedjeljka, 23. travnja 2018. godine, bit će potpisan ugovor za gradnju Pelješkog mosta s kineskim konzorcijem China Road and Bridge Corporation i ugovor za nadzor te iste gradnje, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sukladno ponuđenoj cijeni od 2,08 milijradi kuna!

Ministar je dodao da su postupci za potpisivanje ugovora privedeni kraju. U prvom postupku, nakon osiguranja bespovratnih sredstava za realizaciju projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, a onda i Pelješkog mosta, izjavljena je žalba državnoj komisiji koja je odbijena pa je cijeli postupak postao pravomoćan. Stoga Hrvatske ceste u ponedjeljak mogu potpisati konačni ugovor i ugovor za nadzor poslova.

Ministar Butković nije dao konkretan odgovor što će biti sa tužbom austrijskog Strabaga Upravnom sudu na odluku o izvođaču radova, ali je dao do znanja da se on sigurno neće zalagati za zaustavljanje gradnje.

Gradnja bi inače trebala otpočeti nakon potpisivanja ugovora, s tim da će se ipak neko vrijeme pričekati zbog pripreme gradilišta.

Kako je Strabag o svemu obavijestio Europsku komisiju, postavlja se pitanje može li EK zaustaviti početak gradnje Pelješkog mosta.

Prema pojašnjenjima eurozastupnice Ivane Maletić, Komisija neće pokretati nikakav postupak, već će pričekati da se okonča natječaj i da završe svi postupci koji se mogu pokrenuti u Hrvatskoj. Utvrdi li Komisija da postoje razlozi za pojašnjenja navoda iz pritužbe Strabaga tada će od Hrvatske zatražiti pojašnjenja. Ukoliko pojašnjenja hrvatske strane ne budu zadovoljavajuća, Komisija može u Hrvatsku poslati reviziju koja bi izvršila uvid u natječaj za gradnju Pelješkog mosta. Utvrdi  li se da se procedura nije poštivala, moguće da će EU zatražiti povrat novca kojim financira čak 85 posto ukupne cijene gradnje!

Nema potrebe naglašavati koliki je značaj Pelješkog mosta, pristupnih cesta i svih ostalih objekata za Dubrovačko-neretvansku županiju cijelu Hrvatsku, kako u prometnom tako i  u ukupnom gospodarskom smislu. Međutim, kad se činilo da će radovi konačno otpočeti, uslijedile su žalbe i sudski sporovi koji ipak mogu utjecati na početak radova. Nadamo se da će uskoro strojevi i radnici zauzeti svoja mjesta i da ćemo se 2022. godine ipak voziti jednim od najljepših mostova na svijetu.

Pero Jakić

GOSPODARSTVO

Kineski ministar poljoprivrede s izaslanstvom u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Ministar poljoprivede NR Kine Han Changfu s izaslanstvom, u pratnji ministra poljoprivrede RH Tomislava Tolušića i njegovih suradnika, u posjetu je Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a tijekom posjeta poluotoku Pelješcu s visokim gostima se susrela zamjenica župana Žaklina Marević.

Budući da su članovi kineskog izaslanstva izrazili zanimanje za poljoprivredu na području naše županije, a posebice za marikulturu, izaslanstva su posjetila i uzgajalište školjaka u mjestu Luka na Pelješcu, gdje su se iz prve ruke imali priliku upoznati s načinom uzgoja ove poznate stonske delicije.

Kineski ministar poljoprivrede posjetio Dubrovačko-neretvansku županiju

Tijekom susreta bilo je riječi i o vinarstvu i vinogradarstvu, a razgovaralo se o turizmu kao najvažnijoj gospodarskoj grani, poljoprivrednoj proizvodnji u dolini Neretve, s naglaskom na proizvodnju mandarina, kao i o tome koje bi bile mogućnosti ulaganja gospodarstvenika iz NR Kine na području naše županije.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije