OGLASIO SE JOS JEDAN VATROGASNI SINDIKAT

Sindikalna podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – Florijan 1933 – JVP Metković

Objavljeno 18. kolovoza 2017. u kategorijama: Metković, News.

Vinko Galić, JVP Metković

Prenosimo prioćenje Sindikalne podružnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – Florijan 1933 – JVP Metković.

Sindikalna podružnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH – Florijan 1933 – JVP Metković koja od 22 zaposlenika broji 13 članova, podržala sedam mladih vatrogasaca.

Kao prvo želimo se osvrnuti na tvorevinu zvanu Sindikat profesionalnih vatrogasaca grada Metkovića. Ista je osnovana kao politička tvorevina Stipe Gabrića Jambe za vrijeme njegovog upravljanja gradom. U tom sindikatu, koji broji 8 ljudi, većinom se nalaze članovi HSS-a. Npr jedan od njih je na zadnjim lokalnim izborima bio na listi HSS-a, jedan je bivši zapovjednik koji je donosio odluke bez odobrenja upravnog vijeća te je oštetio postrojbu za više od 100.000,00 kn za što je i kazneno prijavljen. Isti sindikat je u postrojbi izgubio većinu, te će kroz narednih 30 dana biti održani izbori za predstavnika radnika u Upravnom vijeću. Toliko o vjerodostojnosti sindikata.

E sad pazite ovo. Predsjednik sindikata profesionalnih vatrogasaca je Željko Martinac- Moskito, koji 2013. godine podnosi kaznenu prijavu protiv tadašnjeg gradonačelnika Bože Petrova, zbog niza „ nepravilnosti“ a između ostalog i zbog nepoštivanja broja vatrogasaca kojeg propisuje Plan zaštite od požara za grad Metković. Nakon toga, u razdoblju od 2013.-2017. tadašnja gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Petrovom zapošljava 7 vatrogasaca, što je u svojim kaznenim prijavama, između ostalog, tražio i sam Martinac, te je time napokon Plan zaštite od požara ispoštovan u cijelosti, a sigurnost građana i njihove imovine podignuta je na veću razinu. I zamislite, sada taj isti Martinac,čiji sindikat potpisuje priopćenje podrške gradonačelniku Milanu, podržava tandem Gabrić – Milan u namjeri otpuštanja tih istih vatrogasaca koji su zaposleni. Jako čudno, zar ne?

Nadalje famozni sindikat, procjenu naziva političkom narudžbom. Procjenu je izradila za to ovlaštena tvrtka koja procjene radi i ostalim gradovima u Hrvatskoj, a zato ima sve potrebne dozvole. Suglasnost na procjenu je na kraju dao i sam MUP RH.

Što se tiče zapošljavanja novih vatrogasaca, ono je provedeno putem javnog natječaja. Protiv same provedbe natječaja podneseno je više kaznenih prijava, a nije teško zaključiti od koga. Obavljeno je više razgovora te je detaljno pregledana sva dokumetacija natječaja. Prema trenutnom stanju nisu uočene nikakve nepravilnosti u provedbi natječaja, te su zaposleni vatrogasci uredno i savjesno nastavili obavljati svoj posao.

Što se tiče laži i obmana oko neulaganja u opremu, svi podaci su dostupni na službenoj stranici Jvp Metković te su uredno svake godine o tome izvješteni članovi Gradskog vijeća na njegovim sjednicama. Samo na osobnu zaštitnu opremu vatrogasaca u razdoblju od 2013-2017. utrošeno je 399.000,00 kn. Kupljeno je polovno šumsko vozilo, od HVZ-a je dobiven novi brod na korištenje, kompletno je uređen novi servis vatrogasnih aparata, prostor za dežurstvo itd. Istaknut ćemo da je isplaćen leasing za Škodu Octaviu Scout 4 x 4 u iznosu od čak 240.000,00 kn, koju je kupio bivši zapovjednik. Pitamo se čemu je služila i što se sve moglo kupiti za te novce?

Iduća laž je da je gradonačelnik Gabrić za svog mandata zabranio izlazak na intervencije na područja susjednih gradova i općina. To vrlo jednostavno možete provjeriti u arhivi dojavnica u zgradi postrojbe gdje se jasno vidi svaka intervencija koja je odrađena izvan grada osnivača. Samo u razdoblju od 2013.-2015. na području grada Opuzena te općina Zažablje, Slivno, Kula norinska i Pojezerje odrađeno je 78 intervencija. Drago nam je da se okolni DVD-ovi pomalo razvijaju. Ali je to sporo i nedovoljno. Jer da nije tako onda Jvp Metković ne bi redovno izlazila na sve tehničke intervencije i požare zatvorenih prostora na području tih jedinica lokalne samouprave. Dojma smo da načelnici i gradonačelnici susjednih jedinica lokalne samouprave uspješno godinama iskorištavaju vatrogasnu solidarnost kao i kaos u funkcioniranju vatrogasnog sustava, o čemu se ovog ljeta nakon katastrofalnog požara u Splitu govori više nego ikad. Ako nije tako neka netko kaže kada smo to odbili izaći na intervenciju bilo gdje kada je bio ugrožen nečiji život ili imovina ?

Što se tiče v.d. zapovjednika koji su na toj dužnosti bili od 2013 do danas radi se o točno tri osobe. Jedini razlog što je i dan danas na funkciji v.d. zapovjednik je što se na preko 10 raspisanih natječaja nije nitko javio tko je zadovoljavao zakonom propisane uvjete. Razlog je jednostavan, nitko nema završenu višu ili visoku školu, u kombinaciji sa pet godina radnog iskustva na poslovima s posebnim ovlastima i odgovornostima, koju Zakon o vatrogastvu propisuje. Zapitajte se zašto od 2003. godine do danas postrojba nije nikog poslala na školovanje osim bivšeg zapovjednika ? To je jedini razlog što danas nemamo zapovjednika koji ispunjava sve zakonom propisane uvjete. Jedna akademska godina na Visokoj školi za sigurnost iznosi oko 20.000,00 kn ( točnije 2.600,00 eura ) plus putni troškovi u ZG svaki vikend.

I na kraju, pružamo punu podršku našim mladim vatrogascima, koji su kičma naše postrojbe u budućnosti. Njihovim zapošljavanjem znatno je spušten prosjek godina postrojbe što se često ističe kao veliki problem u vatrogasnom sustavu, a operativna sposobnost je podignuta na razinu više, koliko god neki to pokušali marginalizirati. Uvjereni smo da se svaki građanin kada mu je potrebna pomoć vatrogasaca osjeća puno sigurnije kada u roku nekoliko minuta od poziva ugleda njih pet nego jednog ili dvojicu. Nadamo se da gradonačelnik neće pasti pod utjecaj koalIcijskih partnera koji su ovu postrojbu godinama pretvarali u privatno vlasništvo njegovih poslušnika. Isti je pri primopredaji vlasti 2013. godine u naslijeđe ostavio ogromno dugovanje zbog neisplate zakonom predviđenih sredstava za Jvp Metković. Hvalio se kako je nabavio 2 nova vozila iz programa vlade za koje je ostavio 2 miliona kuna duga ( ta vozila ni danas nisu u vlasništvu postrojbe nego MUP-a ). Taj isti danas ponovno pokušava u svoje ruku uzeti postrojbu. Nadamo se gradonačelniče da nećete to dozvoliti.

Vatrogasni pozdrav svim vatrogascima uz nadu da će se predsjednik sindikata profesionalnih vatrogasaca grada Metkovića što prije vratiti s godišnjeg odmora na kojem uživa u srcu požarne sezone.

ZAMJENIK POVJERENIKA KOJI OBNAŠA DUŽNOST POVJERENIKA
Vinko Galić, bacc.ing.sec.

Komentari