Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

NE NAPUŠTAJTE KUĆNOG LJUBIMCA

Sedam savjeta kako brinuti o ljubimcima tijekom pandemije koronavirusa

Objavljeno prije

Promatrajući što se s kućnim ljubimcima događalo u zemljama koje su prije Hrvatske pogođene pandemijom novog korona virusa, te svjesno trenutačnog stanja u zemlji Sklonište za nezbrinute životinje je napravilo sedam preporuka građanima oko brige za kućne ljubimce, piše 24sata.

 1. Ne napuštajte kućnog ljubimca
  Psi i mačke ne prenose virus COVID-19. Napuštanje ljubimca iz straha da će vam prenijeti korona virus, dakle, nije razumno.
 2. Nabavite mu hranu za iduća dva tjedna
  Kao što razmišljate o nabavci vlastite hrane, razmišljajte i o nabavci njegove. Neće nestati hrane u trgovinama, ali ako ne želite nepotrebno ulaziti u prostore s većim brojem ljudi, imajte u ostavi nekoliko konzervi te suhu hranu za svojeg ljubimca. Nabavite i ostalo što je ljubimcu potrebno – sredstva za zaštitu od parazita i krpelja te vrećice za izmet.
 3. Doznajte koja će trgovina za kućne ljubimce dostavljati hranu
  Kad vam ponestane hrane i drugih potrepština za kućne ljubimce, novu zalihu naručite telefonski ili internetom uz dostavu do kućnog praga.
 4. Provjerite zdravstveno stanje ljubimca
  Ako ga trebate odvesti na veterinarski pregled ili cijepljenje, ne odgađajte to. Nazovite veterinara i zakažite termin umjesto da u čekaonici doprinosite stvaranju gužve.
 5. Pri šetnji pasa pridržavajte se uputa nadležnih ustanova i službi
  Za sada nikakvih ograničenja za takvo kretanje nema. U parkovima za pse izbjegavajte preveliku blizinu drugih ljudi. Trenutačno se cijeni pristojan odmak. Zbog vaše i zaštite te osobe.
 6. Starijim sugrađanima ponudite pomoć oko šetnje pasa
  Dostava hrane i lijekova nije jedino čime možete pomoći starijim sugrađanima. Nekima će dragocjena pomoć biti šetnja psa. Ako imate psa, to znači jednu njušku više u šetnji, a ako nemate, bonus je još veći. Dobrim djelom jačate zdravlje. Šetnja je jako zdrava fizička aktivnost.
 7. Udomite psa ili mačku
  Dođite u lokalni azil za četveronošce i razdoblje pandemije koronavirusa zapamtite po useljavanju novog četveronožnog ukućanina. On će vam smanjivati stres te biti sjajno društvo tijekom duljeg boravka kod kuće. Ako ste među onima koji rade od kuće, pred vama je razdoblje idealno za zbližavanje. Udomljavanjem činite dobro za sebe te psa ili mačku koju udomljujete, ali i ostale pse i mačke koje će terenska ekipa azila nalaziti na ulicama idućih tjedana. Kako bi se nove životinje mogle prihvatiti, neke trebaju napustiti azil.

NAJMANJI INTERES U NAŠOJ ŽUPANIJI

POTPUNI PORAZ Gotovo dvije trećine djelatnika osnovnih i srednjih škola ne želi se cijepiti protiv korone

Ministarstvo je dobilo podatke svih županija, izuzev Međimurske, gdje je cijepljenje nastavnika već provedeno

Objavljeno prije

Samo 36 posto djelatnika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj iskazalo je interes za cijepljenjem protiv covida, pokazuju najnoviji podaci koje je s terena prikupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja na uzorku od 1228 škola, od njih ukupno 1365.

Ministarstvo je dobilo podatke svih županija, izuzev Međimurske, gdje je cijepljenje nastavnika već provedeno. U podatke je uključeno nastavno i nenastavno osoblje škola, piše Jutarnji list.

Od ukupno 70.565 djelatnika škola cjepivo želi primiti 25.389, odnosno svaki treći.

Najmanji interes za cijepljenje pokazuju prosvjetari u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje bi se cijepljenju odazvalo svega 17 posto djelatnika. S druge strane, najveći interes pokazali su djelatnici škola Koprivničko-križevačke županije, gdje cjepivo želi primiti njih 46 posto. Uz navedenu, u samo još tri županije interes je iznad 40 posto – Varaždinskoj (42,35 posto), Zagrebačkoj (41,36) i Gradu Zagrebu (40,65 posto). Nešto ispod 40 posto interesa pokazali su djelatnici škola Karlovačke županije (39) te Istarske i Osječko-baranjske (po 38 posto).

Tražili smo komentar Ministarstva na podatak po kojemu 64 posto nastavnika ne iskazuje interes za cijepljenjem. Stigao je sljedeći odgovor:

– Određeni dio odgojno-obrazovnih djelatnika se već cijepio, primjerice u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Također, od 1.11. pozitivno je bilo oko 12 posto prosvjetnih djelatnika,  a neki su i kronični bolesnici pa su cijepljeni i po toj kategoriji. Budući da određeni broj ustanova još nije dostavio podatke, očekujemo da će se taj broj svakako povećati. Osim toga, postoji mogućnost, da i oni prosvjetni radnici koju u ovom trenutku nisu iskazali interes za cijepljenje u doglednom vremenu promjene mišljenje te se prijave na cijepljenje, navode u Ministarstvu.

Interes djelatnika u školstvu za cijepljenje

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije