Ostanimo u kontaktu

U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU PUNO TOGA TREBA MIJENJATI

S jučerašnjeg prosvjeda u Metkoviću upućene su jasne poruke

Objavljeno prije

Mirni prosvjed 'Necemo stat!'

Više stotina građana na poziv GI Mame i tate Metkovića i okolice, jučer su s mirnog prosvjeda u Metkoviću uputili jasne poruke o stanju u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj, potaknuti tragičnim događajem i smrti maloga anđela, devetogodišnjeg Gabrijela.

Među uzrocima tragičnog događaja mediji su navodili činjenicu da na Hitnoj u Metkoviću  odnosno u Domu zdravlja subotom poslijepodne i nedjeljom ne rade analizator CRP-a odnosno medicinski uređaj na kojemu se brzo i jednostavno mogu napraviti pretrage u krvi, kao ni rendgen, koji bi pomogli u utvrđivanju dijagnoze. Radi rasvjetljavanja cijelog slučaja u Metkoviću i u KBC Split boravila je inspekcija Ministarstva zdravstva, Hitne medicinske pomoći  i Liječničke komore, a neslužbeno su neki mediji objavili i prve nalaze inspekcije.

Građani su jučer ispred Doma zdravlja jasno poručili da u zdravstvenom sustavu u našoj zemlji puno toga nije u redu, te su od resornog ministra zatražili žurne korake za kvalitetnije funkcioniranje zdravstvenog sustava u Metkoviću. Stoga će se predstavnici GI Mame i tate iz Metkovića i okolice sastati s ministrom 27.prosinca u Zagrebu, i zatražiti da se hitno mijenja zakon te da se CRP analizator krvi ima postaviti u svim pedijatrijskim ordinacaijama i na Hitnoj pomoći, što zbog zakonskih odredbi i postojećih pravilnika za sada nije bilo moguće. Grad Metković je osigurao sredstva za nabavu dva uređaja, ali  je zbog zakonskih prepreka taj pokušaj propao.

Mirni prosvjed 'Necemo stat!'

S druge strane i Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite ističe kako je smrt dječaka iz Metkovića posljedica nedostatka opreme u ambulantama te proziva jedinice lokalne samouprave, odnosno gradonačelnike i župane zbog neispunjavanja obveza sufinanciranja primarne zaštite. Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić izjavio je da Županija sukladno svojim mogućnostima sudjeluje u sufinanciranju i nabavci vozila.

Osim toga očekuje se i početak radova na uređenju dnevne bolnice u Metkoviću, izjavio je ministar Kujundžić.

Pravni stručnjaci najavljuju i veliku pravnu borbu nakon konačnog nalaza HLK jer će tada uslijediti sudski postupak. Zbog toga se u cijeli proces po službenoj dužnosti mora uključiti i Državno odvjetništvo.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Knjiga fra Vjeke Vrčića ‘Neretvanske župe’
Restoran Pizzeria Milano

Najčitanije