Ostanimo u kontaktu

ORNITOLOGIJA

Rode u našem gradu

Objavljeno prije

Već više godina u kasnu jesen i dio zime u okolici našeg grada borave rode. Rode bi u to vrijeme trebale biti na „jugu“, u toplijim krajevima, ali evo nešto se mijenja pa je i Neretva za rode postala topliji kraj. Budući da je to postalo uobičajeno u zadnje tri zime, nismo prije stavili vijest o boravku roda u Metkoviću na facebook stranicu Ornitološkog društva Brkata sjenica, već smo čekali niže temperature da vidimo rasplet situacije i ove zime.

Jedna roda zadržavala se na Kladi i oko brda Hum, a dvije su se zadržavale ispod smetlišta, uz nasip oko Šćepića, u blizini blaga ovaca i koza. Jedan dio dana hranile bi se na smetlištu, a veći dio dana po nasipu. Jedna od ove dvije imala je prsten koji je Bariša očitao i poslao zavodu za ornitologiju HAZ-u. Nakon desetak dana dobio je njihov odgovor da je kao mlada ptica prstenovana u Sloveniji. Ptice su prvi put opažene 13. studenoga 2018. i pratili smo ih skoro dva mjeseca da bi ih Bariša vidio na poziciji gdje stalno borave zadnji put 3. siječnja 2019. Dana 5. siječnja 2019. bila je na toj poziciji jedna ptica i to bez prstena.

rode

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U noćnim satima 5. i 6. siječnja 2019. na Kladi, na stupu javne rasvjete, noćila je jedna roda koja je bila bez prstena da bismo sutradan ustanovili da roda kod nas više nema, što smo i 8. siječnja 2019. također ustanovili. Nismo sigurni je li to jedna od one dvije ptice ili ona koja je bila sama. Ponovnim obilaskom ustanovili smo da ih više nema kod nas pa smatramo da su nas rode nakon što su kanali (jendeci) zamrzli, a zamrzlo je i tlo, napustile i otišle prema toplijim krajevima. Dakle, već treću zimu do dolaska većih hladnoća i temperatura ispod nule, a to je obično oko polovice prvog mjeseca, rode se zadržavaju kod nas, a dolaskom prave zime odlaze južnije.

Molio bih naše sugrađane da se jave (fb: Brkata sjenica) ako primijete da su rode još tu kako bismo ih nastavili promatrati.

Piše: Bariša Ilić / fb Brkata sjenicu

KAD SE MALE RUKE SLOŽE SVE SE MOŽE

Djevojčici prilikom posjeta Muzeju ispao novčanik u šaht, udruženi građani pomogli, reagirali i vatrogasci

Objavljeno prije

Kad se male ruke slože, sve se može… upravo tako je bilo prije dva dana ispred Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, kada je jednoj djevojčici, koja je bila u posjetu sa školom, ispao novčanik sa dokumentima u rešetkasti šaht ispred Muzeja.

Nevolju djevojčice su prvi prepoznali ugostitelji iz obližnjeg restorana, međutim kako nije bilo pomoći, pozvali su i vatrogasce. Brzom intervencijom djelatnika JVP Metković djevojčici je vraćen osmijeh na lice, jer novčanik je dobavljen.

Jedna, možemo reći banalna, svakodnevna nevolja, angažirala je toliko građana, od gostiju restorana, samih ugostitelja, pa sve do vatrogasaca, što zaista potvrđuje onu ‘kad se male ruke slože sve se može’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije