Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NEKADAŠNJI SIMBOL MOSTARA

Robna kuća ‘Razvitak’ dobit će posve novu dimenziju

Objavljeno prije

Robna kuća metkovskog poduzeća “Razvitak” prije rata bila je jedan od simbola Mostara, a posljednjih desetljeća ruglo je glavne mostarske ulice i opasnost za prolaznike.

Zavod za prostorno uređenje Mostara izradio je idejni urbanistički projekt tog dijela grada. Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje kaže kako već dugo taj lokalitet čeka da se stvari pokrenu s mrtve točke, a za početak cjelokupan prostor bivšeg “Razvitka” očisti.

“Sad taj dio predstavlja ruglo grada, a ne bi trebalo da je tako. U procesu privatizacije ‘Razvitak’ je imao neku svoju priču koja nama nije poznata, kao ni informaciju tko je pravi vlasnik tog kompleksa. Ne čekajući te ishode, a znajući važnost tog prostora, Zavod za prostorno uređenje je pokrenuo aktivnosti urbanističkog projektiranja šireg lokaliteta bivše robne kuće”, kaže Bubalo za Klix.ba.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Projekt je rađen u kontekstu uređenja i ulice Braće Fejića, njenog popločavanja, tako da bi cijeli taj prostor dobio jednu posve novu dimenziju, a Mostar novi simbol. “Ovim projektom rješavamo problem mirujućeg prometa, odnosno parkiranja. Projektom su predviđene tri podzemne etaže s kapacitetom od osam stotina vozila. Time bi se potpuno riješio akutni problem parkiranja na tom širem prostoru”, kaže nam Bubalo. Naredni dio koji je projekt obuhvatio je veliki stambeno-poslovni objekt koji je osmišljen u skladu s najsuvremenijim konceptima. “Posebno se vodilo računa o velikim broju sunčanih dana, pružanju mogućnosti da se posjetioci nađu u nekoj lijepoj bašti ili terasi, da uživaju u onome što Mostar nudi. Naravno uz direktnu komunikaciju s Fejićevom ulicom, a time i starim dijelom grada”, izjavio je.

Zavod nije ulazio u dalja arhitektonska rješenja, već je ovim idejnim projektom dao smjernice uređenja tog dijela grada. “Ovim bi grad dobio jednu potpuno novu funkcionalnu sredinu u ovom dijelu, jedan svoj novi ponos”, kazao je Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

Izvor: bljesak.info / Foto: Argentaria

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije