Ostanimo u kontaktu

MALA NERETVA

Rekonstruira se brana koja štiti neretvansku dolinu od prodora mora

Objavljeno prije

Brana na ušću Male Neretve jedan je od važnijih objekata koji štite plodnu neretvansku dolinu od prodora mora. Prvi put od njezine izgradnje 1969. godine krenulo se u veliku rekonstrukciju vrijednu devet i pol milijuna kuna.

Na jednoj strani brane skidaju se elektromotori koji su podizali i spuštali ustave, a na drugoj je već postavljeno novo postrojenje. Prije toga sanirani su temelji i betonska konstrukcija.

– Stari sustav je funkcionirao preko sajli i vitla i taj se sustav reduktorskih mehanizama mijenja kompletno novim hidrauličnim sustavom, objasnio je Mario Lovrić, Neretvanski sliv, Opuzen.

– Oprema koju sada ugrađujemo ima svoj vijek trajanja od najmanje 35 godina, znači 35 godina uz redovno održavanje koje je planirano za ovakve objekte mi ne bi trebali imati nikakvih problema s upravljanjem samom branom, ističe Joško Erceg, voditelj Ispostave Hrvatskih voda Opuzen.

Brana na ušću Male Neretve

Brana duga 70 metara izgrađena je 1969. godine kao jedan od ključnih objekta koji štite plodnu neretvansku dolinu od prodora mora.

– Kompletna konstukcija ustave je mostna konstrukcija, ujedno i cestovni prijelaz preko Male Neretve u dužini od 70 metara. Tu imamo četiri raspona sa ustavama 12,5 puta 3,5 metra koliku su talte čelične koje treba podizati, dodaje Erceg.

Voda iz Male Neretve, na čijem se ušću brana nalazi, koristi se i za navodnjavanje.

– Ova obnova same brane će jako pomoći jer će se zaustaviti prodor slane vode iz mora, kaže Željko Dragobratović, Blace.

– Voda je slana iz dva razloga – jedan je zbog loše brane koja je bila do sada i nadam se da će rekonstrukcija pomoći da bude malo manje slana. Drugi problem je što se ispumpavaju Vidrice, rekao je Dubravko Sršen, Trn.

Prva rekonstrukcija brane od izgradnje ublažit će problem zaslanjene vode. No, kvalitetnu vodu neretvanskim poljoprivrednicima može osigurati jedino sustav za navodnjavanje čiji je jedan dio već izgrađen, javlja HRT.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o 16 osoba muškog i 24 osobe ženskog spola: 21 iz Dubrovnika, devet iz Župe dubrovačke, četiri iz Ploča te jednoj iz Dubrovačkog primorja, Konavala, Korčule, Metkovića, Trpnja i Vele Luke.

Izliječena je 21 osoba: 13 iz Dubrovnika, dvije iz Konavala, Stona i Župe dubrovačke te jedna iz Korčule i s Mljeta.

U posljednja 24 sata obrađena su 563 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 132 916 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 1056 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 940 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije